Romii se revoltă împotriva AUR
Romii se revoltă împotriva AUR
Exclusiv Politic Ultima Ora

ȘOC în politica românească. Romii se revoltă împotriva AUR. „Nu suntem țigani, suntem romi! Și nu vă aliați cu extremiștii!”

Regele romilor din România, Dorin Cioabă îi îndeamnă pe cei de etnia sa să nu voteze cu AUR, partid pe care-l consideră extremist.

Cioabă spune că, romii au avut de suferit de suferit de pe urma partidelor extremiste, cum cataloghea că ar fi și AUR care i-au deportat din România.

Dorin Cioabă spune că apropierea alegerilor determină tot mai mulți lideri de organizații ai romilor să devină activ și politic, dar unii dintre aceștia – fără a da nume – „dăunează foarte grav comunității noastre”.

„Din 1990 ne-am luptat împreună cu celelalte organizații la nivel internațional să nu ni se mai spună țigani, ci să se folosească termenul de romi.

Vedem, totuși, că unele organizații și unii lideri ai romilor folosesc acest termen și se afișează că ei sunt reprezentanți ai țiganilor și că nu cuvântul rom este important, deoarece «majoritatea știu că noi suntem țigani». Dar această denumire a noastră s-a câștigat cu foarte multe lupte.

S-a ajuns până acolo încât am purtat un proces cu Ministerul Afacerilor Externe pentru ca ei schimbe denumirea de pe pașapoarte, ROU în loc de ROM. Iată până unde am ajuns cu această luptă. Noi suntem romi și romi vrem să rămânem.

Nu stricați ceea ce am făcut și am luptat, nu numai noi, dar și cei dinaintea noastră. Suntem organizația romilor, asta trebuie prezentat, sunteți lideri ai romilor. Că vreți voi acum să dărâmați ceea ce am construit noi, nu este de acceptat.

Dacă voi spuneți că suntem țigani, dăm autorităților posibilitățile să ne schimbe acest nume”, transmite Cioabă.

El cere liderilor romi să nu se alieze cu partidele catalogate drept extremiste. „Dragii mei, gândiți-vă puțin pe ce teren vă aflați. Gândiți-vă că partidele extremiste ne-au dus în Transnistria, în robie. Partidele extremiste vor să distrugă comunitățile și tradițiile noastre. Cum putem noi să facem alianțe cu astfel de partide, pentru a primi un loc în parlament?”.

Cioabă cataloghează astfel de oferte drept un „măr otrăvit”. „Aceste partide extremiste și-au câștigat popularitatea tocmai pentru că sunt împotriva minorităților.

Dorin Cioabă, șeful romilor
Dorin Cioabă, șeful romilor

Nu numai a romilor, ci și a maghiarilor. Ei promovează o Românie fără minorități, naționalismul acesta ne scoate din peisajul lor.

Tot ceea ce am construit până acum se va demola. Nu avem nimic împotriva alianțelor politice, dar cu partide care luptă pentru bunăstare și ajutor social, adică toate lucrurile care vin în ajutorul minorităților”, relatează turnulsfatului.ro.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.