Scandal sexual în PSD
Scandal sexual în PSD
Exclusiv Politic Ultima Ora

ALERTĂ. Premierul Marcel Ciolacu amenință cu DEMISIA. ”Îmi pun mandatul pe masă și mergem la alegeri”. VIDEO

Premierul Marcel Ciolacu este dispus să-și dea demisia din funcție, dacă PNL nu va susține pachetul de reduceri fiscale propus de către PSD.

Premierul spune că în cazul în care își dă demisia se va ajunge la alegeri anticipate, întrucât nu există o majoritate în Parlament care să susțină formarea unui nou Guvern.

”Dacă liberalii nu înțeleg situația și ce e în joc, eu îmi pun mandatul pe masă și mergem la alegeri. Am și eu răbdarea mea. Jocul e peste capul lui Ciolacu și al lui Ciucă, ce se joacă în acest moment regional.

Eu nu îmi permit să pierd aderarea la OCDE. Îmi asum măsurile cap-coadă. România nu își mai poate permite această situație.

România nu se poate reforma fără UE. Fără UE și NATO am fi o țară fragilă, la fel de vulnerabilă ca Republica Moldova. 

Multe din reformele din PNRR se suprapun peste reformele cerute pentru aderarea la OCDE, ceea ce e bine. E normal ca apartenența la UE și NATO să vină cu anumite rigori

PNRR nu are o coerență în aplicarea reformelor. Pensiile speciale trebuiau la pachet cu legea pensiilor și cu legea salarizării

Avem termen 31 august să terminăm negocierile de modificare a PNRR. Categoric voi ajunge la Bruxelles până la 31 august

Din PNRR avem reducerea unor granturi (fonduri nerambursabile – n.red.) de 2,1 miliarde euro pentru că am avut o creștere economică mai mare. Aș vrea să îl întreb pe fostul premier cât l-a dus capul?

Avem și RepowerEU

A treia negociere cu Comisia Europeană  (până la 31 august) va fi pe deficitul bugetar (deficitul asumat de România e 4,4% din PIB). Încălcarea deficitului e prevăzută în PNRR, orice țară care își încalcă deficitul asumat, automat Comisia declanșează suspendarea fondurilor europene.

Suntem singurul stat care avem acord privind deficitul. De ce? Pentru că un guvern a avut deficit de 9,2% din PIB, s-au speriat și ăia. Au fost împrumuturi de 200 de miliarde de lei în doi ani

Acum România se împrumută să plătească dobânzile, sunt lucruri care depășesc bunul simț

Nu comentez decizia CCR, vom avea o negociere pentru închiderea jalonului privind pensiile speciale. Reîncepem discuția cu Comisia Europeană

Despre legea pensiilor speciale: Maestre, e o proiecție până în 2035

De ce polițistul care eliberează buletine trebuie să iasă mai devreme la pensie? Înțeleg pentru militarii din teatrele de operațiuni

Eu nu am simțit vreo agresiune a Comisiei Europene pe vreun aspect de când sunt premier

Dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralel cu o reformă de reducere a unor excepții fiscale (toate excepțiile însumează 75 miliarde lei), România fără nici o măsură în acest moment va ajunge la un deficit mai mare de 6,2% din PIB. Automat va duce la stoparea fondurilor europene și la instabilitate politică.

Ar fi o greșeală pe care nu mi-o asum ca noi să nu luăm anumite măsuri în acest moment, mai ales în zona bugetară, și să lăsăm România să intre în instabilitate și criză economică. România nu are criză economică, nu avem problema cu securitatea energetică și securitatea alimentară.

România nu își mai poate permite anumite excepții făcute și să meargă mai departe fără o reformă administrativă de fond, nu de formă.

În acest moment nu e nimic hotărât cu Comisia Europeană că s-a schimbat ținta de 4,4% din PIB. Comisia nu poate să îți accepte dacă nu ai un plan. E posibil să negociem cu Comisia.

Există un buffer la Ministerul Finanțelor și la BNRDacă nu luăm măsuri va fi o situație dramatică.

Nu trebuie măsuri de noi taxe. Va veni și un pachet referitor la combaterea evaziunii fiscaleReformele încep imediat după ce va fi dată OUG (privind reducerea cheltuielilor). OUG trebuie dată cel târziu până la finalul lunii. Azi am avut ultima discuție politică, vom comunica măsurile în partide.

Cele două ordonanțe de urgență vor fi date concomitent.

99% din măsurile se vor da concomitent, ca lumea să poată compara cât scădem din cheltuieli și cât aducem din venituriVoi crea cadrul legal pentru o reformă administrativă de fond după 2024.

În legea bugetului pe 2023 s-a estimat o creștere a veniturilor la buget cu 14% față de anul trecut, dar creșterea e de doar 11% pentru că au scăzut consumul și producția industrială.

Ele puteau fi anticipate și mai bine gândite.

În martie a venit hârtie (în acest sens – n.red.) la Guvern.

De ce nu a sesizat nimeni? Nu am nici o problemă să îmi asum.

Ar fi trebuit declanșate anumite aspecte, ar fi fost mai ușțor de negociat cu categoriile sociale, am fi făcut un plan pe mai multe luni, nu ne-am fi strâmtorat în ultimul trimestru al anului”, a spus Ciolacu la Aleph News.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.