Lovitură pentru partidele politice
Lovitură pentru partidele politice
Politic Ultima Ora

Lovitură pentru partidele politice. Se cere interzicerea finanțării din banii românilor a politicienilor. Semnează petiția

Partidele politice primesc lunar zeci de milioane de euro de bugetul statului, pentru a-și plăti cheltuielile cu sediile și angajații.

Cu banii pe care-i primesc partidele politice lunar s-ar putea construi într-un an cel puțin un spital sau o școală nouă.

Partidul România în Acțiune a lansat o petiție online prin care se cere interzicerea finanțării de la bugetul de stat a politicienilor.

”PETIŢIE CĂTRE: Senatorii şi Deputaţii din Parlamentul României,  

PARTIDUL ROMÂNIA ÎN ACȚIUNE,

inițiator al prezentei petiţii, ne exercităm dreptul de petiţionare prevăzut în disp. art.51 din Constituţia României şi vă solicităm ca, în funcţie de atribuţiile legale şi constituţionale pe care le aveţi, să faceţi demersurile necesare

ÎN SCOPUL ABROGĂRII URMĂTOARELOR PREVEDERI DIN  LEGEA nr.334/2006, republicată, privind FINANŢAREA ACTIVITĂŢII PARTIDELOR POLITICE ŞI A CAMPANIILOR ELECTORALE: -art.3 alin.1 lit.d, art.18-20, art.22-25, art.42 alin.2, art.45, art.62 ultima teză („şi a compartimentului specializat pentru alocarea subvenţiei de la bugetul de stat”) și art.63 alin.2 lit.b.

În consecinţă, vă mai solicităm să vă exercitaţi atribuţiile legale şi constituţionale ca, din toate actele normative corelative, să ABROGAŢI orice prevedere ce devine contrară noilor reglementări, inclusiv H.G. nr.78/2018 şi prevederile corespunzătoare din Normele metodologice aprobate prin H.G. nr.10/2016.

MOTIVELE SUNT:

1.ARTICOLUL 56 alineatul (1) din CONSTITUŢIA ROMÂNIEI, referitor la “CONTRIBUŢII FINANCIARE”, prevede că: „CETĂŢENII au obligaţia SĂ CONTRIBUIE, prin IMPOZITE ŞI prin TAXE, LA CHELTUIELILE PUBLICE.

2.În temeiul ARTICOLULUI 40 alineatul (1) din CONSTITUŢIA ROMÂNIEI, cu privire la „DREPTUL DE ASOCIERE”, „CETĂŢENII SE POT ASOCIA liber ÎN PARTIDE POLITICE, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere”.

3.Avand în vedere că partidele politice se pot finanța din cotizațiile membrilor, precum și din alte surse, considerăm că banii economisiti pot fi redirecționați către alte obiective publice(spitale, crese, gradinite, scoli, autostrazi, situatii de urgenta, etc) sau se pot sustine initiative private care aduc valoare adaugata in societate.

Partidul România în Acțiune
Partidul România în Acțiune

Conform reglementărilor pe care şi le-au stabilit prin intermediul propriilor parlamentari şi guvernanţi, partidele politice şi-au tot majorat subvenţiile primite din bugetul de stat,  de la suma totală de 1,3 MILIOANE de EURO, primită în anul 2013, ajungând la suma totală de peste 52 000 000 EURO ÎN ANUL 2022 !!!  

Aceste solicitări se impun a fi luate în considerare având în vedere DEFICITUL BUGETAR CONSIDERABIL CARE SE INREGISTREAZA si sumele pe care, lunar, partidele politice le primesc de la bugetul de stat, prin intermediul Autorităţii Electorale Permanente (AEP).   

În loc să se ajungă la majorări de taxe și impozite, la o impovărare a cetățenilor și a mediului privat, mai bine guvernanții ar stopa finanțarea partidelor politice parlamentare din bani publici, ar elimina, de urgență, pensiile speciale și ar reorganiza sistemul public.  

Partidele trebuie să se finanțeze din contribuțiile membrilor de partid sau din donațiile simpatizanților, nu din banii tuturor românilor.   Este nefiresc ca cetățenii care nu sunt membri ai unui partid politic să finanțeze activitatea unui partid politic.  

Dacă doreau să facă acest lucru, aderau la o formațiune politică. Or, prin finanțarea de la buget a activității partidelor parlamentare se ajunge în situația paradoxală în care cetățeni neafiliați politic să susțină, din banii lor, din taxele și impozitele plătite de ei, activitatea unui partid politic.

  În privința finanțării, toate partidele politice din România trebuie să beneficieze de tratament egal.   Asa cum noi, cei de la Partidul România în Acțiune, ne finanțăm activitatea din contribuțiile membrilor, toate partidele trebuie să facă acest lucru.

DACA nu esti de acord sa finantezi partidele politice din taxele pe care le platesti din munca ta, vino alaturi de noi si semneaza pentru eliminarea subventionarii partidelor politice din bani publici.

Vă rog să vă confirmaţi semnăturile după ce deschideţi mesajul pe care îl veţi primi, automat, în e-mailul cu care v-aţi înregistrat când aţi semnat petiţia! ”, arată partidul condus de conferențiarul universitar Mihai Apostolache, fost deputat în Parlamentul României.

Consilierul județean Mihai Apostolache
Consilierul județean Mihai Apostolache

AICI poți semna Petiția

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.