Numirile făcute de PSD și PNL la CNA și Curtea de Conturi, contestate de parlamentarii USD și FD
Numirile făcute de PSD și PNL la CNA și Curtea de Conturi, contestate de parlamentarii USD și FD
Politic Ultima Ora

Numirile făcute de PSD și PNL la CNA și Curtea de Conturi, contestate de parlamentarii USD și FD, la Curtea Constituțională. Cele două au primit peste 230 de voturi

Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au anunţat, joi, că au contestat la Curtea Constituţională numirea Monicăi Gubernat în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului, respectiv a Cameliei Pricopie în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit de la Curtea de Conturi.

Parlamentarii USR și FD susuți că: „PSD şi PNL tratează Parlamentul ca pe propria moşie, aşa cum fac şi cu România. La votul de miercuri pentru şefia CNA şi conducerea Autorităţii de Audit de la Curtea de Conturi nu au avut suficienţi oameni în sală pentru vot, dar au mers mai departe, în ciuda solicitării USR de a fi verificat cvorumul, scrie agerpres.ro.

Am depus, în acest sens, sesizări la Curtea Constituţională, împreună cu Forţa Dreptei. PSD şi PNL calcă în picioare Constituţia pentru că se grăbesc să îşi împartă România ca pe o pradă, îşi împart instituţiile statului în spatele uşilor închise”, a afirmat purtătorul de cuvânt al USR, liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, conform unui comunicat transmis joi.

USR susţine că aceste numiri sunt făcute pentru „politruci de partid”.”La Autoritatea de Audit i-a venit rândul să fie numită o doamnă fără nicio competenţă în domeniu, fostă chimistă la o unitate SRI. Cât despre CNA, ar trebui să fie o instituţie independentă, dar e total nefuncţională, iar la conducerea ei s-au grăbit să pună o persoană care a mai ocupat această funcţie şi a arătat deja că nu poate sau nu vrea să schimbe nimic în bine”, a mai spus Ionuţ Moşteanu.

Sesizările depuse la CCR vizează Hotărârile Parlamentului 3/2023 şi 4/2023 şi este invocată încălcarea cvorumului legal de şedinţă şi a mai multor decizii pronunţate deja de CCR.USR susţine că în şedinţa plenului reunit al Parlamentului din 7 martie înainte de votul asupra numirilor la CNA şi Curtea de Conturi în sală erau mai puţin de 69 de senatori, iar preşedintele de şedinţă a refuzat verificarea cvorumului.

Potrivit art. 67 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă legi, hotărâri şi moţiuni în prezenţa majorităţii membrilor.

Conform jurisprudenţei CCR, „neîndeplinirea obligaţiei preşedintelui de şedinţă de a verifica întrunirea cvorumului legal, la solicitarea unui lider de grup parlamentar, nu constituie numai un act de neaplicare a regulamentului, ci, întrucât se pune în discuţie însuşi cvorumul consacrat prin Constituţie, reprezintă o veritabilă problemă de neconstituţionalitate a actului adoptat de Parlament fără verificarea întrunirii cvorumului legal prevăzut de art. 67 din Constituţie”, mai susţine USR.

Camelia Pricopie este vicepreședinte al Curții de Conturi
Camelia Pricopie este vicepreședinte al Curții de Conturi

„Cu prilejul ultimei şedinţe de plen comun a celor două camere ale Parlamentului, PSD şi PNL au forţat votul pentru numirea în funcţii a unor persoane cu calităţi îndoielnice pentru a ocupa aceste poziţii de responsabilitate, în ciuda avertismentului legat de neîndeplinirea cvorumului legal de şedinţă după ce parlamentarii din Forţa Dreptei şi cei din USR au anunţat boicotarea votului”, mai precizează şi Forţa Dreptei, într-un comunicat transmis joi.

Parlamentarii USR şi neafiliaţi aparţinând Forţa Dreptei şi REPER au anunţat, marţi, în plenul Parlamentului, că nu participă la voturile asupra numirilor preşedintelui CNA şi a unui consilier de conturi.

Plenul Parlamentului a decis, marţi, numirea Monicăi Gubernat în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului, respectiv a Cameliei Pricopie în funcţia de consilier de conturi, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

Monica Gubernat, noul președinte al CNA
Monica Gubernat, noul președinte al CNA

Votul a fost secret, cu buletine, după apelul nominal anunţându-se că s-au înregistrat 233 de voturi pentru şi 4 contra, în cazul numirii Monicăi Gubernat, respectiv 232 voturi pentru şi 3 contra în privinţa numirii Cameliei Pricopie.

Parlamentarii USR şi cei neafiliaţi aparţinând partidului Forţa Dreptei şi REPER nu au participat la vot.

Camelia Pricopie lucrează acum la BNR, potrivit CV-ului său, pe postul de consultant de strategie. Ea lucrează în Banca Națională din 2012.

Anterior, a fost angajată ca expert la UEFIS-CDI (Unitatea executivă de finanțare a învățământului superior) în perioada 2009-2012.

Timp de opt ani, în perioada 1997 – 2005, Camelia Pricopie a fost chimistă la o unitate militară a SRI (UM 0232), potrivit CV-ului său.

CV-ul său oficial arată că a absolvit Facultatea de Chimie a Universității București (1995), ASE – Facultatea de Economie (2008), Master la SNSPA (2006), Doctorat la ASE (2011), Institutul Diplomatic Român (2012).

Soțul Cameliei Pricopie este Remus Pricopie, actualul rector al SNSPA (aflat la al treilea mandat) și unul dintre cei mai influenți rectori din România.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.