Al doilea om de la NATO, Mircea Geoană
Al doilea om de la NATO, Mircea Geoană,
Politic Ultima Ora

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că, după ultimele evoluții de pe continent, „puterea politică, economică, tehnologică, militară vor fi distribuite mai uniform” în Europa.. VIDEO

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că, după ultimele evoluții de pe continent, „puterea politică, economică, tehnologică, militară vor fi distribuite mai uniform” în Europa.

Înaltul oficial NATO, Mircea Geoană, a făcut această declarație la Aspen Security Forum, în Statele Unite ale Americii, în cadrul unei dezbateri despre viitorul apărării și securității Europei.

„Cancelarul Scholz a făcut o remarcă destul de interesantă, cu câteva luni în urmă. A spus că, după acest război, centrul de greutate în Europa se mută spre est. Și cred că are dreptate. Și cred că acest lucru este bun. Și cred că va trebui să reorganizeze într-un fel, puterea politică, economică, tehnologică, militară. Aceasta va fi distribuită mai uniform pe tot continentul nostru”, a spus Mircea Geoană

El a adus în discuție și „o remarcă foarte interesantă” a președintelui Franței, Emanuel Macron, făcută la Chișinău, la reuniunea  Comunității Politice Europene.

„Președintele Macron a spus că diferențele dintre membrii fondatori, mai vechi, ai clubului, ai cluburilor, și cei noi încep să fie mai puțin sesizabile. Cei noi devin mai puternici cu o condiție: să continue să se transforme din interior, mai multă transparență, democrație reală, stat de drept, și să-și pună cu adevărat potențialul la lucru. Acest lucru este valabil pentru România, pentru Ucraina, este valabil pentru Moldova și oricine altcineva”, a punctat înaltul oficial.

Secretarul General Adjunct al NATO a precizat că nu vede „o tensiune inerentă între faptul că UE va deveni mai puternică în domeniul apărării și NATO va continua să fie și mai puternică.”

„Avem nevoie unii de alții. Suntem două fețe ale aceleiași monede. Dacă ne uităm la competiția cu China și ceilalți, vom avea nevoie de toată lumea. Și de aceea sunt atât de fericit să văd că alianța noastră merge înainte. Sunt atât de bucuros să văd că Uniunea Europeană merge înainte”, a spus Mircea Geoană.

El a precizat că este întrebat de Congresul SUA, de membrii săi, de ce Europa nu cheltuie la fel de mult ca SUA.

„Dacă punem la socoteală ajutorul militar pentru Ucraina, sprijinul economic, ajutorul umanitar pentru refugiați și faptul că copiii ucraineni învață în școlile noastre din toată Europa, și acestea sunt costuri.

Aș spune că SUA continuă să fie furnizorul militar numărul 1 datorită dimensiunii țării, dar și ceilalți încearcă, de asemenea, să își acopere partea lor de înțelegere.  Așadar, cred că ne descurcăm destul de bine, ar trebui să ne descurcăm mult mai bine, dar cred că nu suntem atât de răi pe cât încearcă unii să ne descrie”, a concluzionat Mircea Geoană.

Mircea Geoană la conferința Aspen
Mircea Geoană la conferința Aspen

La dezbatere au mai participat G.E.W van Leeuwen,  consilier al premierului Țărilor de Jos în domeniul apărării și afacerilor externe, și Tom Tugendhat, ministrul britanic al Securității. Moderator a fost jurnalistul „Financial Times” Peter Spiegel.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.