Ministrul sănătății vrea să își dea demisia din Guvernul Ciolacu
Ministrul sănătății vrea să își dea demisia din Guvernul Ciolacu
Politic Ultima Ora

Atac dur din Parlament la ministrul Alexandru Rafila. 200 de medici rezidenți au rămas pe drumuri. FOTO

Deputatul neafiliat, Anamaria Gavrilă îl atacă dur pe ministrul sănătății, Alexandru Rafila, căruia, aceasta i-a cerut o audiență, împreună cu mai mulți medici rezidenți, pe care șeful de la sănătate a refuzat-o de mai multe ori.

Ministrul Rafila este acuzat că nu face nimic pentru cei peste 200 de absolvenți de medicină cărora nu li s-a alocat un loc de muncă.

”În calitate de parlamentar, am venit în sprijinul medicilor care au promovat examenul de rezidențiat, dar cărora nu li s-a alocat un post pentru a profesa. Avem în această situație peste 200 de absolvenți ai facultăților de medicină.

În fiecare an, Ministerul Sănătății a suplimentat posturile pentru medicii rezidenți. Anul acesta, însă, sub conducerea ministrului Alexandru Rafila, rezidenții sunt lăsați de izbeliște. Asta, în condițiile în care, în România există o nevoie acută de medici.

Am solicitat o întrevedere cu ministrul Sănătății sau cu un reprezentant al instituției, în cadrul programului de audiențe, pentru a obține o clarificare cu privire la această problemă. Însă, la sediul ministerului am fost tratați cu indiferență.

Ni s-a răspuns cu aceleași tertipuri că: „toți secretarii de stat sunt ocupați”. Cu ce anume sunt ocupați nu ni s-a spus. Nimic nu i-a determinat pe funcționarii din minister să stea cu noi la discuții, așa cum ar trebui să se procedeze cu fiecare cetățean înscris în audiență.

Ministerul Sănătății a demonstrat că este indiferent la problemele oamenilor. Funcționarii publici nu au avut bunăvoința să ne acorde timp, deși sunt remunerați cu salarii consistente, provenite din impozitele și taxele plătite de către români.

Între minister și cetățeni este o ruptură profundă, pe care nu are cine să o vindece. Practic, Ministerul Sănătății se auto-vătămează prin modul iresponsabil cu care tratează o problemă atât de importantă.

Revenind la situația medicilor rezidenți, trebuie să menționez că universitățile de medicină au transmis către Ministerul Sănătății cereri de suplimentare a posturilor la Rezidențiat.

Există dovezi certe în acest sens. Este nevoie doar ca ministrul Sănătății să aprobe finanțarea acestor posturi. Însă, domnul ministru Rafila refuză să facă acest lucru, prevalându-se de diverse pretexte, nedemne de o persoană care vine din același mediu profesional ca și cei 200 de absolvenți de medicină.

Valentin Perduș, unul dintre medicii rezidenți lăsați fără post, s-a aflat împreună cu mine la ușa Ministerului Sănătății.

Acesta a primit deja oferte din partea unor spitale din Franța și Germania, unde este acceptat ca medic de Anestezie și Terapie Intensivă, fără a avea rezidențiatul absolvit. Deocamdată, nu acceptă aceste oferte. Valentin Perduș își dorește să rămână în țară, vrea să profeseze pentru conaționalii săi.

Acesta a fost acceptat să profeseze în perioada pandemiei pe secția de Terapie Intensivă, într-un spital din Timișoara. Acum, Ministerul Sănătății refuză să-i aloce un post.

Ce s-a schimbat de atunci până acum nu știm, pentru că nevoia de cadre medicale în spitalele din România este din ce în ce mai mare, iar medici care optează pentru un post în străinătate sunt din ce în ce mai mulți.

Refuzul ministrului Rafila de a suplimenta posturile de medici rezidenți este unul dintre gesturile iresponsabile ale autorităților române, din șirul numeroaselor măsuri care, practic, au alungat medicii din țară.

Voi continua demersurile inițiate în calitate de parlamentar pentru a-l determina pe ministrul Sănătății să aloce posturi de medic rezident pentru toți absolvenții care au trecut acest examen.

Pe această cale, fac un apel către medicul Alexandru Rafila, dorindu-mi să-l sensibilizez, nu atât față de situația rezidenților, cât în privința pacienților care nu au acces la servicii de sănătate.

Deputatul Anamaria Gavrilă
Deputatul Anamaria Gavrilă

Domnule Alexandru Rafila, imaginați-vă că la ușa spitalelor sunt părinții sau rudele dumneavoastră, care stau la coadă, în speranța că vor reuși să beneficieze de o investigație medicală, la un medic român, care investighează zeci de pacienți într-o singură zi.

Imaginați-vă că rudele dumneavoastră sunt nevoite să aștepte câteva luni pentru a ajunge să fie tratate de un medic foarte solicitat, așa cum sunt toți medicii noștri.

Poate atunci veți înțelege în ce situație se află pacienții români și poate veți conștientiza nevoia de a păstra medicii în țară și de a crește numărul de posturi în spitale”, spune Anamaria Gavrilă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.