Maia Sandu aruncă BOMBA
Maia Sandu aruncă BOMBA
Externe Politic Ultima Ora

Maia Sandu aruncă BOMBA. Vladimir Putin va fi ARESTAT. Curtea Penală Internaţională, cu sediul la Haga, a emis la 17 martie 2023 un mandat internaţional de arestare pe numele preşedintelui rus. VIDEO

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat internaţional de arestare în legătură cu crimele comise în Ucraina, va fi reţinut dacă ajunge în Republica Moldova, a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Preşedinta Maia Sandu spunet că „Republica Moldova este semnatar al acordului Curţii Penale Internaţionale, iar Moldova va respecta decizia Curţii”, sugerând că răspunsul este afirmativ, conform euronews.ro.

Potrivit Tribunalului de la Haga, Putin s-ar face vinovat de crime de război, inclusiv de deportarea ilegală în Rusia a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate.

Statele care au ratificat Statutul de la Roma şi statele care recunosc jurisdicţia tribunalului de la Haga (123 de state) ar avea obligaţia să-l aresteze pe Vladimir Putin sau pe Maria Lvova-Belova. dacă ar veni pe teritoriile lor.

Preşedinta Maia Sandu a subliniat că locuitorii regiunii beneficiază în prezent de regimul de liberă circulaţie în UE la fel ca restul ţării.

„Am văzut rezultate pentru toată ţara, pentru că astăzi două treimi din exporturile moldoveneşti merg spre ţările UE, iar dacă vorbim despre regiunea Transnistria, jumătate din exporturile din această regiune merg către UE. Astăzi jumătate din cetăţenii din regiunea Transnistria care lucrează în străinătate lucrează în ţări ale UE.

Este o schimbare semnificativă faţă de situaţia de acum 10 ani, când toate exporturile din acea regiune mergeau către Rusia, când toţi cei care îşi căutau de muncă mergeau în Rusia”, a punctat Maia Sandu. „Cu cât ne apropiem mai mult de UE, cu atât vom vedea un interes mai mare din partea cetăţenilor moldoveni de pe malul stâng pentru reunificare”, consideră preşedinta Maia Sandu.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.