Președintele Klaus Iohannis va participa la parada militară de la Arcul de Triumf și la recepția organizată cu ocazia Zilei Naționale, la Palatul Cotroceni.
Imediat după recepție, Klaus Iohannis va lua avionul spre Dubai, unde va ține o alocuțiune de 3 minute în fața a peste 70.000 de oameni.
Șeful statului va participa la Summitul ONU pentru Schimbările Climatice.
Puncte importante de pe ordinea de zi
Liderii mondiali se vor reuni la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, cu ocazia Summitului mondial privind clima, care va demara cea de a 28-a Conferință a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP28).
În perioada 30 noiembrie-12 decembrie, COP28 va reuni părțile la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC). Printre acestea se numără UE și toate statele membre ale acesteia.
UE va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Charles Michel, de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președinția spaniolă a Consiliului. Delegația UE va fi condusă de Comisia Europeană și de președinția spaniolă.
În fiecare an, COP se reunește pentru a stabili nivelul de ambiție și responsabilitățile în materie de acțiuni climatice, precum și pentru a identifica și a evalua măsurile climatice.
Conferința din acest an este găzduită de Emiratele Arabe Unite, țară care deține președinția COP28.
Planul de acțiune al președinției pentru a obține rezultate în privința pilonilor Acordului de la Paris se axează pe patru domenii:
- accelerarea tranziției energetice
- stabilirea finanțării combaterii schimbărilor climatice
- plasarea naturii, a oamenilor, a vieților și a mijloacelor de subzistență în centrul acțiunilor climatice
- susținerea tuturor aspectelor cu o incluziune deplină
Principalele puncte de pe ordinea de zi pentru COP28 sunt preconizate a fi:
- o evaluare la nivel global
- programul de lucru privind atenuarea schimbărilor climatice
- obiectivul global privind adaptarea
- finanțarea combaterii schimbărilor climatice, inclusiv mecanismele financiare aferente pierderilor și daunelor
Poziția UE pentru COP28
Consiliul a convenit asupra poziției UE în concluziile sale aprobate la 16 octombrie 2023.
În concluziile sale, Consiliul a subliniat oportunitățile pe care acțiunile climatice ambițioase le creează pentru planetă, pentru economia mondială și pentru cetățeni, precum și importanța asigurării unei tranziții juste, care să nu lase pe nimeni în urmă, către economii și societăți durabile, reziliente la schimbările climatice și neutre pentru climă.
Consiliul a subliniat că nivelul mondial de ambiție trebuie să crească substanțial pentru ca obiectivul de 1,5 °C să rămână realizabil și a solicitat:
- consolidarea colectivă a contribuțiilor stabilite la nivel național (CSN)
- eliminarea treptată la nivel mondial a combustibililor fosili utilizați fără măsuri de reducere a emisiilor și un vârf al consumului acestora în acest deceniu
- un sistem energetic mondial complet sau predominant decarbonizat în anii 2030
- eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili care nu aduc soluții pentru sărăcia energetică sau tranziția justă, cât mai curând posibil
- acțiuni la nivel mondial în vederea triplării capacității instalate de producere de energie din surse regenerabile și a dublării ratei de îmbunătățire a eficienței energetice până în 2030
- ca toate părțile să depună eforturi mai mari pentru a integra adaptarea la schimbările climatice și reziliența la acestea în politicile și programele existente din toate sectoarele relevante
- ca toate țările să își intensifice eforturile de mobilizare a finanțării pentru a sprijini acțiunile climatice
UE este, de asemenea, hotărâtă să colaboreze cu toate părțile pentru:
- a promova în continuare punerea în aplicare a cadrului de transparență sporită
- a încuraja o discuție incluzivă privind viitorul CCONUSC
- a înregistra progrese privind punerea în aplicare a programului de lucru de la Glasgow privind Acțiunea pentru capacitare în domeniul climatic
- a aborda dimensiunea de gen
- a discuta punerea în aplicare a acțiunilor climatice în sectorul agriculturii și al securității alimentare
- COP28: Consiliul stabilește poziția UE pentru summitul ONU privind schimbările climatice de la Dubai (comunicat de presă, 24 octombrie 2023)
- Rolul Consiliului în acordurile internaționale (informații generale)
La 17 octombrie, Consiliul a adoptat, de asemenea, concluzii privind finanțarea combaterii schimbărilor climatice. Concluziile au subliniat angajamentul țărilor UE de a mobiliza 100 de miliarde USD pe an până în 2025 pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față efectelor schimbărilor climatice. Acestea s-au așteptat ca obiectivul să fie îndeplinit pentru prima dată în 2023.
- Finanțarea combaterii schimbărilor climatice: Consiliul adoptă concluzii înainte de COP28 (comunicat de presă, 17 octombrie 2023)
Context
Summitul precedent
Summitul liderilor din cadrul celei de a 27-a Conferințe a părților (COP27) a avut loc la Sharm-El-Sheikh, în Egipt, în perioada 7-8 decembrie 2022.