România riscă să piardă 3 miliarde de euro
România riscă să piardă 3 miliarde de euro
Politic Ultima Ora

Klaus Iohannis intervine în scandalul pensiilor speciale. România riscă să piardă 3 miliarde de euro

Președintele Klaus Iohannis, spune că sistemul românesc de pensii trebuie să fie unul echitabil, după contributivitatea fiecăruie dintre români.

Iohannis, își va spune cuvântul despre pensiiile speciale, doar după ce acestea vor ajunge la promulgare pe masa sa.

„Ştiţi că nu comentez legi care sunt în parcursul parlamentar. Acolo lucrurile sunt discutate, sunt analizate.

Eu mă exprim atunci când ajunge legea pe masa mea, dar pot să vă confirm ceea ce am spus şi ultima dată când am avut o întrebare pe această temă la Bruxelles: pensiile sunt o temă foarte, foarte serioasă şi nu numai pentru pensionari, ci şi pentru politicieni.

Noi trebuie să avem grijă să reformăm sistemul de pensii în aşa fel încât să fie echitabil şi să fie sustenabil, adică pensionarii să primească real ce li se cuvine după o viaţă de muncă, dar trebuie să ne asigurăm că sistemul este foarte solid şi că aceste pensii pot fi plătite şi peste zece, peste 20 şi peste 30 de ani, despre asta vorbim, restul sunt discuţii pe detalii de care se ocupă Parlamentul şi când ajunge la mine o să vă spun dacă o consider suficientă sau dacă trebuie să mai lucreze o dată”, a declarat preşedintele Iohannis, după întâlnirea cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki, care efectuează o vizită la Bucureşti.

Mă bucur să-l am astăzi ca oaspete pe Prim-ministrul Republicii Polone, domnul Mateusz Morawiecki, cu ocazia organizării celei de-a patra runde a consultărilor interguvernamentale România – Polonia. Dear Mateusz, welcome!

Polonia este un prieten apropiat și de lungă durată, un partener strategic cheie și un aliat de încredere al României. Ne leagă interese strategice și de securitate comune solide, consolidate de actualul context foarte tensionat de securitate regională.

Sunt convins că ședința comună de astăzi a celor două guverne a fixat obiectivele de atins pentru extinderea și diversificarea în continuare a cooperării româno-polone în cât mai multe domenii.

Salut adoptarea Declarației Comune dintre cei doi șefi de guvern, precum și semnarea acordurilor bilaterale sectoriale.

Remarc îndeosebi nivelul foarte ridicat al cooperării bilaterale în domeniul securității, atât din perspectiva relațiilor bilaterale, cât și la nivel Aliat.

Ne propunem ca legăturile noastre strânse pe linie de securitate și apărare să fie dublate de o cooperare economică robustă și fructuoasă, pe măsura potențialului oferit de cele două economii. Polonia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României din regiune: în anul 2022, schimburile comerciale bilaterale au atins un nivel record de aproape 11 miliarde de euro.

De peste un an, suntem din nou martorii unui război dramatic, pe care speram cu toții că Europa nu îl va mai întâlni în secolul XXI. Am reiterat astăzi împreună cu domnul Prim-ministru Morawiecki condamnarea fermă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. România și Polonia își vor menține fără echivoc susținerea pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar.

După cum se cunoaște, de la începutul acestui război, România a fost în prima linie de acțiune pentru sprijinirea Ucrainei și a populației ucrainene.

Klaus Iohannis întâlnire cu premierul Poloniei
Klaus Iohannis întâlnire cu premierul Polonie

Am reiterat împreună că numai Kievul poate decide parametrii unor discuții de pace cu Moscova.

De aceea, am convenit împreună cu domnul Prim-ministru necesitatea consolidării coordonării bilaterale și în cadrul Uniunii Europene și al NATO pentru continuarea susținerii depline a Ucrainei.

În același timp, am agreat să intensificăm susținerea pentru partenerii cei mai vulnerabili și cei mai afectați de conflict din regiune, în special Republica Moldova.

Am discutat cu domnul Morawiecki și despre situația de securitate din regiunea Mării Negre și de pe Flancul Estic. Am reafirmat angajamentul statelor noastre de a colabora în continuare pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Madrid în ceea ce privește întărirea posturii aliate de descurajare și apărare de pe Flancul Estic.

În plan european, am abordat cu Premierul Mateusz Morawiecki subiectul aderării României la Spațiul Schengen și am reiterat aprecierea țării noastre pentru susținerea activă din partea Poloniei în acest dosar.

Am discutat astăzi și subiectul politicii de extindere a Uniunii Europene.

În acest sens, am reiterat sprijinul nostru comun pentru avansarea parcursului european al Ucrainei și al Republicii Moldova, ca state candidate la Uniunea Europeană.

Am prezentat prioritățile României pentru Summitul Inițiativei celor Trei Mări pe care îl voi găzdui la București, în septembrie, și pentru Forumul de Afaceri al Inițiativei.

Am evidențiat relevanța strategică a proiectelor de infrastructură promovate în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, în special a proiectelor Rail2Sea și Via Carpathia.

Vă mulțumesc, domnule Prim-ministru, pentru participarea consistentă a executivului polonez la ședința comună a guvernelor, precum și pentru rezultatele sale substanțiale, care consolidează parteneriatul nostru strategic, cu adevărat strategic. Vă mulțumesc, aveți cuvântul!

Jurnalist: Astăzi în comisiile de specialitate ale Senatului au trecut modificările la Legea pensiilor speciale, modificări însușite de coaliția de guvernare, însă aceste modificări nu întrunesc cerințele nici ale Comisiei Europene, nici ale specialiștilor Băncii Mondiale. Practic în ceea ce privește procentul de supra impozitare a pensiilor speciale, dar nici celelalte cerințe în ceea ce privește reducerea ponderii din PIB. Dacă sunteți de accord cu aceste amendamente, dacă le-ați văzut și dacă credeți că vor reuși să convingă Comisia Europeană?

Președintele României: Știți că nu comentez legi care sunt în parcursul parlamentar. Acolo lucrurile sunt discutate, sunt analizate. Eu mă exprim atunci când ajunge legea pe masa mea. Dar pot să vă confirm ce am spus și ultima dată când am avut o întrebare pe această temă la Bruxelles.

Pensiile sunt o temă foarte, foarte serioasă și nu numai pentru pensionari, ci și pentru politicieni. Noi trebuie să avem grijă să reformăm sistemul de pensii în așa fel încât să fie echitabil și să fie sustenabil, adică pensionarii să primească real ce li se cuvine după o viață de muncă, dar trebuie să ne asigurăm că sistemul este foarte solid și că aceste pensii pot fi plătite și peste 10, peste 20, peste 30 de ani.

Despre asta vorbim. Restul sunt discuții pe detalii de care se ocupă Parlamentul și când ajunge legea la mine o să vă spun dacă o consider suficientă sau dacă trebuie să mai lucreze o dată.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.