Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis
Politic Ultima Ora

Preşedintele Klaus Iohannis, participă la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro, 23-24 martie

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de primăvară şi la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles.

Reuniunea Consiliului European va debuta cu un dejun de lucru cu secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în cadrul căruia vor fi abordate situaţia din Ucraina, în special securitatea alimentară şi procesul de reconstrucţie, schimbările climatice şi demersurile în vederea îndeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, anunță Administrația Prezidențială.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres
Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres

În cadrul sesiunilor de lucru, liderii europeni vor discuta despre situaţia din Ucraina, cu accent pe menţinerea sprijinului pe toate palierele, inclusiv în domeniul militar în contextul deciziei recente de facilitare a furnizării de muniţie.

Discuţiile se vor concentra şi pe măsurile de asigurare a competitivităţii UE pe termen lung şi de consolidare a Pieţei Unice, la 30 de ani de existenţă. Pe agenda reuniunii se află şi situaţia în domeniul energiei, cu accent pe demersurile de pregătire pentru viitorul sezon rece şi avansarea propunerii de reformă a pieţei energiei electrice.

Este prevăzută, totodată, o informare din partea Comisiei Europene privind progresul în implementarea Concluziilor Consiliului European din februarie referitoare la migraţie. Administraţia Prezidenţială precizează că, în acest sens, o contribuţie concretă o reprezintă şi proiectul pilot agreat recent de România cu Comisia Europeană pentru valorificarea bunelor practici la frontiera cu Serbia.

Liderii europeni vor trece în revistă şi ultimele evoluţii în domeniul relaţiilor externe, pe agendă figurând subiecte precum sprijinul pentru Turcia şi Siria în contextul seismelor care au afectat cele două ţări, situaţia din Belarus, evoluţiile recente în Dialogul Belgrad – Priştina facilitat de UE şi agrearea „Acordului Windsor” între Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.

În cadrul Summitului Euro în format extins vor fi discutate situaţia economică din UE şi coordonarea politicilor în domeniu, în vederea creşterii rezilienţei economiilor europene. Liderii vor mai aborda avansarea Uniunii pieţelor de capital, precum şi finalizarea Uniunii Bancare.

Consiliul European din 23-24 martie 2023
Liderii Uniunii Europene se reunesc în zilele de 23 şi 24 martie 2023, la Bruxelles, într-o reuniune formală, pentru a lua în discuţie subiecte precum agresiunea rusă din Ucraina, competitivitatea, politica comercială a Uniunii, energia, relaţiile externe etc.

În prima zi a reuniunii va participa la un prânz de lucru şi secretarul general al ONU, António Guterres.În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, liderii europeni vor aborda subiectul în toate dimensiunile sale.

În acest context, liderii vor discuta despre responsabilitatea vinovaţilor, creşterea presiunii colective asupra Rusiei, utilizarea activelor îngheţate pentru reconstrucţia Ucrainei, sprijin pentru a satisface nevoile militare şi de apărare ale Ucrainei, securitatea alimentară globală, https://www.consilium.europa.eu/.

De la începutul războiului din Ucraina, UE şi statele sale membre au pus la dispoziţie aproximativ 67 de miliarde de euro Ucrainei şi au adoptat un set de măsuri restrictive împotriva Rusiei fără precedent: 10 pachete de sancţiuni.

De asemenea, la 20 martie 2023, în cadrul Consiliului Afaceri Externe al UE, s-a convenit asupra unui acord privind alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei, conform AFP.

Miniştrii de externe ai UE (17 din cele 27 de state membre + Norvegia) au decis să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de 2 miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei, pentru a o ajuta în războiul cu Rusia. Statele care vor participa la acest program sunt Austria, Belgia, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Suedia şi Norvegia.

Suma alocată este inclusă în măsurile de asistenţă din cadrul Facilităţii europene pentru pace.

Suma de 1 miliard de euro va fi utilizată pentru a le rambursa statelor membre muniţiile livrate Kievului din stocurile lor, la preţuri de 1.000-1.300 euro pe obuz.

În prezent, preţul unui astfel de obuz este de 4.000 de euro şi creşte în continuare, potrivit relatării AFP. Un alt miliard de euro va fi utilizat pentru cumpărarea de muniţii calibrul 155 mm destinate Ucrainei. Contractele sunt prevăzute în septembrie cu obiectivul de a reduce la 6-8 luni termenul pentru achiziţionare şi livrare.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.