Senatorii și deputații se întâlnesc în secret
Senatorii și deputații se întâlnesc în secret
Politic Ultima Ora

Avem datele. Ce partid ar câștiga alegerile. Doar 4 formațiuni politice intră în Parlament

Dacă duminică s-ar organiza alegerile parlamentare, doar patru partide ar intra în viitorul Parlament.

Astfel în Parlament ar fi PSD, PNL, AUR și USR, arată un sondaj INSCOP, la cererea news.ro.

Totodată, conform sondajului, mulți români spun că se vor duce la vot.

Câți români ar merge la vot
Câți români ar merge la vot

PSD fiind pe primul loc în intenţiile de vot, cu 31%, urmat în ordine de PNL şi AUR. Diferenţa PNL-AUR este sub 1 procent.

Jumătate dintre cei chestionaţi în cadrul sondajului afirmă că în mod sigur ar merge la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, însă aproape un sfert dintre ei declară că în mod sigur nu ar merge să-şi exercite dreptul de vot.

Intenţia de a merge la vot a fost evaluată pe o scală de la 1 – sigur NU la 10 – sigur DA, întrebarea fiind: ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cât de sigur sunteţi că aţi merge să votaţi?”

În ceea ce priveşte intenţiile de vot, întrebarea a vizat o listă fixă de partide, fiind: ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare şi ar participa urmatoarele partide/ alianţe politice, dvs. cu candidaţii cărui partid/ alianţe aţi vota?”.

În cazul respondenţilor care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă şi au declarat că merg sigur la vot (37.8% din eşantion), 31% ar vota cu PSD, 20,4% ar opta pentru PNL, 19,7% ar vota cu AUR, iar 12% cu USR.

Ar urma, în ordine, ca intenţii de vot, UDMR – 4,6%, SOS – 3,1%, Partidul Verde 2,7%, PMP – 1,7%, Pro România 1,5%, Forţa Dreptei 1%, REPER – 0.7%, Alt partid – 1,6%.

Sondaj INSCOP
Sondaj INSCOP

Respondenţii care doar au optat pentru un partid din listă, indiferent dacă merg sau nu vot, fiind excluşi nehotărâţii, au exprimat următoarele opţiuni: PSD – 29,1%, AUR – 22,4%, PNL – 20,4%, USR – 11%, celelalte formaţiuni situându-se sub pragul electoral de 5% necesar intrării în Parlament.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.