Fostul deputat PSD, Cristian Rizea primește o lovitură cruntă de la Chișinău
Fostul deputat PSD, Cristian Rizea primește o lovitură cruntă de la Chișinău
Exclusiv Politic Ultima Ora

Fostul deputat PSD, Cristian Rizea primește o lovitură cruntă de la Chișinău. El are de făcut 4 ani de pușcărie în România

Fostul deputat PSD, Cristian Rizea nu va primi azil politic în Republica Moldova,întrucât  magistrații de la Chișinău au respins cererea acestuia de a deveni cetățean moldovean.

Cristian Mihai Rizea, a fost deputat în Parlamentul României, și este dat în urmărire internaţională.

Igor Dodon i-a retras, în noiembrie 2020, cetăţenia R. Moldova, iar ulterior i-a respins cererea de acordare a azilului politic, pierde procesul de judecată împotriva președintelui R. Moldova în care a cerut anularea unui decret invocat la respingerea cererii de acordare a azilului politic. O încheiere în acest sens a fost dictată de Curtea Supremă de Justiție.

La 4 mai 2022, Cristian Rizea a depus cerere de chemare în judecată împotriva președintelui R. Moldova cu privire la anularea unui act administrativ cu caracter normativ, invocat în respingerea cererii sale de acordare a azilului politic.

În motivarea acțiunii, Rizea a indicat că, la 4 noiembrie 2020, s-a adresat fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, cu o cerere de acordare a azilului politic, iar prin răspunsul semnat de către Nicolae Posturusu, fostul secretar general al fostului preşedinte, i s-a comunicat că cererea adresată şefului statului, privind solicitarea azilului politic, a fost respinsă, în temeiul Regulamentului privind acordarea azilului politic de către președintele R. Moldova, aprobat printr-un decret din 31 octombrie 2003.

Astfel, Rizea a cerut anularea decretului din 2003, scrie zgd.md.

Prin hotărârea din 21 noiembrie 2022 a Curții de Apel Chișinău, s-a respins cererea de chemare în judecată.

Fiind învestită cu examinarea cauzei în fond, Curtea de Apel Chișinău a stabilit că, prin preambulul decretului din 31 octombrie 2003 nu se afectează legalitatea Regulamentului privind acordarea azilului politic de către președintele R. Moldova, din care considerente argumentele invocate de Rizea în acest sens sunt neîntemeiate.

La 22 decembrie 2022, avocatul lui Rizea a depus recurs împotriva hotărârii din 21 noiembrie 2022 a Curții de Apel Chișinău, solicitând casarea actului judecătoresc, cu emiterea unei decizii de admitere a cererii de chemare în judecată.

Prin referința din 25 ianuarie 2023, președintele R. Moldova a solicitat respingerea cererii de recurs, „deoarece instanța de fond a stabilit corect că actul administrativ cu caracter normativ a fost emis în strictă conformitate cu exigențele legii”. Astfel, printr-o încheiere dictată la 15 februarie 2023, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul lui Cristian Rizea, încheierea fiind irevocabilă.

Ex-deputatul român Cristian Rizea condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare în România și care s-a refugiat la Chișinău a rămas fără cetățenia R. Moldova la 2 noiembrie 2020, printr-un decret semnat în acest sens de fostul șef de stat Igor Dodon.

„A fost și un decret interesant pe care ieri l-am semnat. S-a discutat mult în presă despre un oarecare Rizea, cetățean al României care s-a ascuns în Moldova și vreau să vă spun că la propunerea comisiei pentru cetățenie ieri am semnat un decret prin care am anulat cetățenia acestui personaj și deja organele competente din Republica Moldova și România trebuie să facă schimb de informații și să întreprindă acțiuni pentru a-l expulza din țară pe acest criminal conform justiției din România”, spunea Dodon la 3 noiembrie 2020.

Fostul deputat PSD, Cristian Rizea primește o lovitură cruntă de la Chișinău
Fostul deputat PSD, Cristian Rizea primește o lovitură cruntă de la Chișinău

Fostul deputat român este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurori că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia R. Moldova.

Dosarul penal va fi reluat de la început de către un alt complet de judecată, după o pauză de 5 luni.

La finele anului 2021, Curtea de Apel Chișinău a emis o hotărâre prin care Rizea a fost lipsit de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul R. Moldova și a respins solicitarea acestuia privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia R. Moldova.

Iar la Judecătoria Chişinău este examinat dosarul de extrădare a lui Rizea, la solicitarea autorităţilor de la Bucureşti care îl aşteaptă pe deputatul fugar să-şi ispăşească pedeapsa.

Cristian Rizea este dat în urmărire internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform senținței definitive emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.