Examenul de rezidențiat 2023 organizat de Ministerul Sănătății
Examenul de rezidențiat 2023 organizat de Ministerul Sănătății
Politic Ultima Ora

Examenul de rezidențiat 2023 organizat de Ministerul Sănătății prioritizează specialitățile care înregistrează deficit de medici

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat o schimbare majoră de paradigmă în desfășurarea examenului de rezidențiat prin prioritizarea specialitaților deficitare.

Acesta a precizat că, în acest moment, sunt disponibile peste 600 de locuri la medicina de familie, acolo unde, așa cum am atras atenția în repetate rânduri, trebuiau identificate soluții urgente pentru prevenirea unor disfuncționalități majore  a medicinei primare.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila

”Astfel, la examenul de rezidențiat din acest an au fost disponibile cele mai multe locuri la specialitatea medicină de familie. Schimbarea reprezintă un punct de cotitură în abordarea pregătirii de medici în funcție de capacitatea universităților de a se adapta la nevoile sistemului de sănătate.

În continuare, consider că problema stringentă care apare, în present, o constituie încadrarea tinerilor specialişti în sistemul de sănătate, încadrare care ar trebui să se realizeze cu precădere în judeţele şi regiunile slab deservite, prin prioritizarea rezidenţiatului pe post, cel puțin pentru o perioadă de timp, și  respectarea duratei contractului asumat.

Un alt aspect foarte important în procesul de reducere a deficitului cadrelor medicale este reprezentat și de dezvoltarea și modernizarea infrastructurii medicale, astfel încât condiţiile de muncă din România să fie atrăgătoare pentru tinerii medici.

Este nevoie, de asemenea, și de o mai mare eficiență în managementul resursei umane în sistemul medical. Încă prea mulți din medicii tineri din România aleg să plece să profeseze în străinătate, în special în vestul Europei, pentru că deficitul de medici este prezent la nivelul întregului continent.

Anul acesta a fost marcat de greve ale medicilor în mai multe țări din Europa – Spania, Franța, Marea Britanie, Italia sau Portugalia, cât și din SUA, aceștia reclamând volumul tot mai mare de muncă și accesul tot mai îngrădit al pacienților la serviciile medicale.

Cu atât mai mult trebuie să corelăm strategiile de resurse umane cu necesitățile reale ale sistemului de sănătate și să investim în pregătirea medicilor și în munca lor. Nivelul de pregătire al medicilor la finalizarea rezidențiatului în ceea ce privește cunoștințele teoretice, dar mai ales abilitățile practice și empatia față de pacientul suferind, sunt obiective majore ale formării viitorilor specialiști. Creșterea calității programelor de pregătire în rezidențiat ale universităților medicale este esențială.

Concursul de ieri pentru rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie înseamnă încă peste 5.000 de rezidenți a căror formare profesională va aduce valoare în sistemul de sănătate. Medicina depinde, în primul rând, de medici și de calitatea muncii depuse de ei, în beneficiul bolnavilor”, spune deputatul PSD Florin Neaga.

Neaga Florian Claudiu
Neaga Florian Claudiu

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.