Legea pensiilor pe ultima sută de metri în Parlament.
Legea pensiilor pe ultima sută de metri în Parlament.
Exclusiv Politic Ultima Ora

Ciucă și Ciolacu, întâlnire de urgență pe tema Pensiilor Speciale. În joc sunt 3 miliarde de euro

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se întâlnesc duminică, 26 martie pentru a discuta despre soluționarea problemei pensiilor speciale.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu le- a cerut tuturor miniștrilor să trimită amendamente pentru ca Legea Pesiilor Speciale să poată fi dezbătută și votată, luni, la Senat.

Cheltuielile anuale cu pensiile speciale au ajuns la 1,5 miliarde de lei pe an.

În recomandarea făcută de oficialii europeni sunt sugerate două opțiuni: rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45% și baza de calcul raportată la veniturile din întreaga carieră. Oficialii europeni susțin în scrisoare trimisă Guvernului că adoptarea oricăreia dintre cele două ar aduce pensiile speciale mai aproape de principiul contributivității

„Luarea în considerare a veniturilor obținute în întreaga carieră ar trebui să fie opțiunea preferată, deoarece ar spori, de asemenea, echitatea sistemului. Această opțiune ar putea fi adoptată în combinație cu alinierea indexării pensiilor militare la cea din sistemul general, ceea ce ar asigura o rată adecvată a prestațiilor în viitor”, se arată în scrisoarea trimisă de oficiali europeni.

Recomandarea acestora a anulat din start proiectul de lege elaborat de ministerul Muncii și trimis de Guvern Parlamentului.

Se susține că propunerea sugerată de cei de la Comisia Europeană „ar duce pensiile militarilor sub pensia medie din România” ceea ce ar arunca în aer sistemul specialilor și ar crea un blocaj în Justiție și Armată.

„În plus oficialii europeni mai sugerează că reforma pensiilor speciale să nu se aplice retroactiv și să se păstreze actuale pensii speciale care se află acum în plată. Ar fi dezastru pentru că dacă nu le impozitezi pe cele care se află în plată acum încep să se pensioneze cei care se află în sistem acum. Omorâm sistemul juridic și cel militar dacă am face cum ar propune ei”, susțin surse din interiorul Coaliției

În acest context ministrul Muncii Marius Budăi a invitat partenerii de Coaliție la masă și ministerele în cauză Justiția, Internele și Apărarea să vină cu propuneri și amendeze proiectul de lege în consens cu cerințele CE.

Cât plătește statul român pentru pensiile speciale

Potrivit Guvernului cheltuielile anuale cu pensiile speciale au ajuns la 12 miliarde de lei. Beneficiari de pensii de serviciu sunt un 10.000, grosul fiind la pensiile militare – aproape 180.000 – unde intră cele de la MAI, MApN, SRI, SIE și STS.

În România numărul de beneficiari de pensii de serviciu înregistrat în februarie 2023 este 10.198, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceștia 5.137 sunt pensionari veniți din zona procurorilor şi judecătorilor.

În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, cea mai mare pensie medie de serviciu este de 21.477 de lei, din care 20.061 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 4.765 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De asemenea de pensie de serviciu din zona Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat în luna ianuarie un număr de 743 persoane. Pensia medie era de 5.796 de lei, din care 2.552 de lei suportaţi de la bugetul de stat, potrivit CNPP.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 716 de persoane, pensia medie ridicându-se la 5.057 de lei (2.525 de lei de la bugetul de stat).

Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.381 de pensionari, iar pensia medie se ridică la 11.479 de lei, din care 7.531 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 559 de persoane, media fiind de 8.502 de lei, din care 2.818 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.662 de pensionari, pensia medie fiind de 5.108 de lei, din care 2.447 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Anual, valoarea brută a pensiilor de serviciu mai sus menționate este de 1,7 miliarde de lei, la nivelul anului trecut.

În categoria pensiilor speciale, adică cele primite în baza unor legi speciale, sunt încadrate în discursul public și pensiile militare. Acestea din urmă reprezintă grosul, adică în jur de 180.000. Aici intră pensiile celor care au lucrat la MAI, MApN și SRI și sunt plătite de casele de pensii ale acestora

La nivelul MAI sunt 97.000 de beneficiari, care costă anual 5,2 miliarde de lei.

La nivelul MAPN sunt în jur de 78.000 de beneficiari, în vreme ce în jur de 5.700 provin din SRI, SIE si STS. La nivelul anului trecut costul cu pensiile acestora era în jur de 4 miliarde de lei.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.