Românii din Diaspora ar putea beneficia de facilități
Românii din Diaspora ar putea beneficia de facilități
Politic Ultima Ora

Vești excelente pentru românii din Diaspora. De ce ar putea beneficia dacă vin în țară, cei 5,8 milioane din cei care lucrează în străinătate

Deputatul PNL pentru diaspora Valentin Făgărăşian anunță că până la finalul sesiunii parlamentare va depune în Parlament un proiect legislativ prin care se vor institui mai multe măsuri și facilități pentru angajatorii români care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, români care în prezent lucrează în străinătate și care vor să se întoarcă în țară.

 ”Cele mai recente date furnizate de Ministerul Muncii ne arată că, în România, lucrează astăzi aproximativ 5,8 milioane de angajați, care au unul sau mai multe contracte de muncă active.

În același timp, peste 4,5 milioane de români muncesc onest în Italia, Spania, Marea Britanie sau alte state ale Uniunii Europene și reprezintă pilonii de creștere și stabilitate economică pentru statele care i-au primit. Este simplu de intuit faptul că producția națională s-ar dubla dacă am reuși să-i aducem acasă pe românii care astăzi muncesc peste hotare, la standarde înalte de calitate și cu o productivitate ridicată.

Cred că perioada imediat următoare reprezintă cea mai bună oportunitate pentru România de a aplica măsuri pentru repatrierea cetățenilor români care lucrează în străinătate.

Deficitul de forță de muncă din construcții, agricultură, servicii este deja foarte mare, la nivelul sutelor de mii, iar proiectele de investiții cu finanțare externă nerambursabilă vor necesita un volum și mai mare de forță de muncă bine calificată.

Personal, nu îmbrățișez soluția propusă de unii de a acoperi deficitul cu forță de muncă cu lucrători din Asia sau Africa, când noi avem milioane de români care s-ar întoarce și mâine în țară dacă le-am crea condițiile necesare.

Până la finalul lunii iunie, voi depune în Parlament un proiect legislativ prin care voi institui un set de măsuri și facilități pentru antreprenorii din România care vor angaja, pe perioadă nedeterminată, români care se întorc în țară.

Voi propune, de asemenea, o serie de facilități pentru românii care se întorc și vor să înființeze o microîntreprindere sau o fermă agricolă la standarde înalte de calitate.

Am convinegerea că voi avea partener în acest proiect și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru a identifica pentru fiecare măsură și fondurile necesare.

Impactul bugetar va fi nesemnificativ raportat la efectele pozitive ale acestor măsuri: reîntregim familiile, asigurăm o creștere economică puternică și durabilă, majorăm veniturile bugetare și avem resurse financiare și pentru salarii mai mari în educație, sănătate sau apărare, dar și pentru pensii decente”, spune deputatul PNL, de diaspora.

Deputatul PNL, Valentin Făgărășan
Deputatul PNL, Valentin Făgărășan

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.