Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă
Exclusiv Politic Ultima Ora

ȘOCANT. Ciucă și Ciolacu i-au dat bani din buzunarul românilor, lui Adrian Năstase. Fostul lider PSD a primit peste 190.000 de lei

Secretariatul General al Guvernului (SGG), condus de Marian Neacșu, PSD, apropiat al lui Liviu Dragnea, a finanțat anul trecut 44 de proiecte ale unor asociații și fundații, în valoare totală de 3,3 milioane de lei. Printre ele, fundația condusă de fostul premier PSD Adrian Năstase.

Năstase spune că merită acești bani.

Banii alocați de SGG ajung la beneficiari prin intermediul Direcției Generale de Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare și sunt alocați pentru a sprijini „activități socio-culturale și cu caracter științific, educaționale, spirituale, de informare publică, de promovare a imaginii și intereselor românești peste hotare.”

În 2022 au fost finanțate 44 de proiecte, 28 dintre ele fiind asociații sau fundații din județele Mureș, Harghita și Covasna care au ca scop susținerea identității românești în județele majoritar locuite de maghiari.

SGG spune că alegerea proiectelor se face „potrivit metodologiei aprobate de secretarul general al Guvernului”, scrie europalibera.org.

Evenimentele dedicate lui Nicolae Titulescu

A existat finanțare și pentru fundații sau asociații care sunt conduse de foști sau actuali oameni politici.

Este cazul Fundației Europene Titulescu, căreia i s-a aprobat finanțarea de către SGG pentru proiectul „Nicolae Titulescu – 140 de ani de la nașterea omului de stat, juristului și diplomatului român de talie europeană” în sumă de 191.105 de lei.

Într-un răspuns oferit Europei Libere, reprezentanții fundației spun că finanțarea efectivă a fost de doar 57.000 de lei.

Activitățile aferente proiectului Fundației Titulescu s-au desfășurat în Prahova, Suceava, Constanța și București.

Asociația este condusă din 2012 de către fostul premier Adrian Năstase, fost lider al PSD la începutul anilor 2000 și singurul premier din România care a fost încarcerat, după Revoluție, pentru fapte de corupție; Năstase s-a declarat tot timpul nevinovat, spunând și după ispășirea pedepsei că a fost o victimă a sistemului judiciar.

Vicepreședinții Fundației Titulescu sunt Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, Octavian Știreanu și Laurențiu Gutică Florescu.

„A fost o sumă mică pe care am obținut-o în baza unei depuneri de solicitări în procedura pe care SGG a decis-o și am realizat câteva lucruri interesante, importante. Nici nu mai țin minte, cred că au fost 50, 60 de mii de lei.

Și am realizat un proiect foarte important. Este vorba despre un album, a doua ediție a albumului Titulescu. Nici nu au ajuns banii, am mai pus. Un album de excepție”, a declarat Adrian Năstase, pentru Europa Liberă.

Adrian Năstase ia bani cu nemiluita de la Guvernul Ciucă-Ciolacu
Adrian Năstase ia bani cu nemiluita de la Guvernul Ciucă-Ciolacu

Adrian Năstase, în 2008, pe când era președintele Consiliului Național al PSD, alături de deputatul Viorel Hrebenciuc și Liviu Dragnea – cel care avea să devină președintele partidului. În anii următori, toți aveau să fie condamnați la închisoare.

Fostul premier ne-a îndrumat spre secretarul Fundației Titulescu, Cristian Winzer, pentru a obține mai multe date.

Conform răspunsurilor transmise de secretarul Fundației Titulescu, avocatul Cristian Winzer, suma acordată de SGG ar fi de doar „57.300 lei, iar restul de bani necesari pentru organizarea evenimentului, de aproximativ 19.000 lei, reprezintă contribuție proprie a Fundației”.

Semnificația evenimentului care s-a calificat la finanțarea guvernamentală este „onorarea memoriei marelui diplomat și om politic care a fost Nicolae Titulescu, stimulând și întreținând interesul național pentru această personalitate excepțională a României și a Europei, promovând patrimoniul și mărturiile legate de viața și opera sa și păstrând vie memoria acestuia (la data de 4 martie 2022 împlinindu-se 140 de ani de la nașterea sa)”, adaugă Cristian Winzer.

Europa Liberă i-a cerut secretarului fundației să precizeze și ce proiecte au fost finanțate cu acești bani.

Proiectele Fundației Titulescu finanțate de Guvern

  • Pregătirea și publicarea unui număr special al Revistei PERSPECTIVE (revista Fundației Europene TITULESCU), consacrat anului aniversar Nicolae TITULESCU – 150 de exemplare
  • Pregătirea și publicarea ediției a II-a revizuite a Albumului ”Nicolae TITULESCU. Un mare Român, un mare European, un mare Contemporan” (peste 600 foto, texte în limbile română, franceză şi engleză) – 450 de exemplare.
  • Organizarea, la București, la data de 14 octombrie 2022 (Athenee Palace HILTON – Salon Le Diplomate) a unei Conferințe internaţionale dedicate actualității ideilor titulesciene, cu titlul ”Nicolae TITULESCU – Lider al diplomației române și europene”, cu participarea domnului Lucian ROMAȘCANU (Ministrul Culturii), a domnului academician Răzvan THEODORESCU (vicepreședinte al Academiei Române, membru fondator al Fundației Europene TITULESCU), a domnului profesor emerit dr. Dennis DELETANT (membru fondator al Fundației Europene TITULESCU), a doamnei ambasador Mihaela CĂMĂRĂȘAN (secretar general al Ministerului Afacerilor Externe), a domnului dr. Philippe VERGNE (Secretariatul General al Cooperării Internaționale – ex. Ministerul Afacerilor Externe din Franța), a domnului profesor dr. Mircea DUȚU (directorul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române) și a domnului profesor dr. Teodor MELEȘCANU (fost Ministru al Afacerilor Externe)
  • Organizarea de conferințe la Sinaia (Muzeul Orașului Sinaia – Castelul Știrbey, intervalul 10 – 31 august 2022) și Constanța (Muzeul de Artă Constanța, intervalul 13 septembrie – 10 octombrie 2022) – pe teme privind viața și activitatea lui Nicolae TITULESCU, însoțite de expoziții foto-documentare;
  • Realizarea unui site dedicat lui TITULESCU (www.nicolaetitulescu.eu) care include aspectele biografice, opera, activitatea politică, activitatea diplomatică internațională, mărturii ale contemporanilor, studii și volume dedicate, manifestări naționale și internaționale consacrate personalității sale.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, invitat la unul dintre evenimente

Potrivit paginii de Facebook, invitat special la lansarea abumului „Nicolae Titulescu – un mare român, un mare european, un mare contemporan” a fost, alături de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu și Marian Neacșu, chiar șeful SGG, structura care a finanțat evenimentul și fost coleg de partid cu Adrian Năstase.

Marian Neacșu, care a fost nominalizarea Partidului Social Democrat pentru funcția de secretar general al Guvernului, spune „nu a onorat” invitația Fundației Titulescu.

În urma întrebărilor adresate de Europa Liberă, nu doar despre prezența sa la eveniment, ci și despre selecția fundațiilor care primesc bani de la Guvern, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a răspuns:

„O să transmit directiei de profil să alcătuiască răspunsul! Ce vă pot spune cert este faptul că nu am participat la evenimentul despre care vorbiți! Mi s-a adresat o invitație în acest sens, dar nu am onorat-o! Despre restul, când va fi gata materialul, am să-l trimit!”

Cristian Winzer a confirmat că Marian Neacșu nu a mers la lansarea albumului Nicolae Titulescu.

„Potrivit acordului, Fundația avea obligația de a menționa prin toate mijloacele de promovare «proiect realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare». Domnul Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, nu a participat la niciunul dintre evenimente”, se arată în precizările transmise pe mail de avocatul Winzer.

Marian Neacșu,omul lui Dragnea îi dă bani lui Năstase
Marian Neacșu,omul lui Dragnea îi dă bani lui Năstase

La alte evenimente ale fundației însă a participat secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, fost ministru al Apărării și senator PSD.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.