Război total între PSD și PNL
Război total între PSD și PNL
Exclusiv Politic Ultima Ora

ULTIMA ORĂ. Ciucă îi pregătește LOVITURA lui Ciolacu. ”Nu o să îmi dau demisia, pentru că am primit un mandat”. Rocada, la putere, ar trebui să fie în luna mai, 2023

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, la Chişinău, că rocada premierilor urmează să se petreacă aşa cum a susţinut de fiecare dată, conform protocolului semnat la constituirea coaliţie, PSD-PNL.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, spune că are un mandat dat de către președintele României și că își va depune mandatul doar în fața acestuia.

 

”Rocada urmează să se petreacă aşa cum am susţinut de fiecare dată, conform protocolului semnat în momentul constituirii coaliţiei şi aş nuanţa un pic, în sensul în care nu o să îmi dau demisia, pentru că am primit un mandat, am să predau un mandat.

Am primit mandatul de la preşeidntele României, atunci când va veni timpul, voi preda mandatul preşedintelui României”, a spus Ciucă.

Conferință de presă comună susținută de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Guvernul României reafirmă sprijinul necondiționat pentru Republica Moldova în parcursul european, dar și pentru consolidarea economiei și menținerea stabilității și securității în fața provocărilor din regiune

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, aflat în prima sa vizită oficială la Chișinău, a fost primit astăzi de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Cu această ocazie, doamna Maia Sandu a mulțumit României pentru tot sprijinul acordat, astfel încât populația și economia Republicii Moldova să treacă cu bine peste iarna complicată, determinată de o creștere exponențială a costurilor la energie și gaze, precum și de lipsa acută a furnizării acestor resurse, în special prin întreruperea furnizării de către Gazprom timp de câteva luni.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a mulțumit, la rândul său, pentru decizia Parlamentului Republicii Moldova de a adapta legislația în conformitate cu hotărârea Curții Constituționale, respectiv de a acorda limbii române statutul de limbă oficială în Republica Moldova.

”Vizita la Chișinău, un loc de suflet pentru români, îmi oferă prilejul să reafirm sprijinul necondiționat pentru Republica Moldova în parcursul european, dar și pentru dezvoltarea economiei, implementarea reformelor şi bunăstarea tuturor cetățenilor săi. Vreau să apreciez în mod deosebit modul exemplar în care autoritățile Republicii Moldova au reușit să gestioneze, cu largul sprijin internațional, situația de securitate și amenințările actuale. România va rămâne mereu alături de Republica Moldova, indiferent de dificultatea temelor de securitate din regiune”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Președintele Maia Sandu a prezentat pașii făcuți de Republica Moldova pentru îndeplinirea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene în scopul pregătirii deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Principalele probleme ale justiției au fost invocate în paralel cu eforturile Guvernului Republicii Moldova de a asigura stabilitatea, securitatea și siguranța fiecăruia dintre cetățeni. În privința acestor aspecte, doamna președintă Maia Sandu a salutat cooperarea deosebită între România și Republica Moldova, pentru a depăși provocările generate de încercările repetate de destabilizare a situației politice și sociale intervenite din partea Federației Ruse.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat angajamentul total al României în susținerea Republicii Moldova, atât pe parcursul său european, cât și pentru consolidarea situații economice și menținerea stabilității și a securității în fața provocărilor hibride la care este supusă.

Totodată, a fost prezentat stadiul implementării programului de sprijin finanțat cu 100 de milioane de euro de către Guvernul României. În acest sens, premierul român a anunțat deblocarea primei părți de 25 milioane euro a acestui program, care a fost aprobată de către Guvernul României.

Din perspectiva cooperării la nivelul mediului de afaceri, ambele părți au arătat deschidere pentru a încuraja mediul de business de pe ambele maluri ale Prutului să colaboreze în domeniile de interes reciproc și relevante pentru potențialul de dezvoltare economică.

În vizita oficială, premierul României este însoțit de ministrul Apărării, Angel Tîlvâr, ministrul Energiei, Virgil Popescu, Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean.

Daniel Vodă, purtător de cuvânt al prim-ministrului Republicii Moldova: Doamnelor şi domnilor, bine ați venit la Guvernul Republicii Moldova! În continuare, în contextul vizitei în țara noastră a premierului Nicolae Ciucă, premierul Dorin Recean, împreună cu omologul său român, vor susține declarații de presă, după care vom lua câteva întrebări atât de la colegii din Republica Moldova, cât și de la colegii din România. Domnule prim-ministru Dorin Recean, aveți cuvântul.

Dorin Recean: Bună ziua! Stimate domnule prim-ministru Ciucă, sunt foarte bucuros să vă salut astăzi la Chișinău. Sunt doar trei săptămâni de la vizita de la București din 1 martie. Mulțumesc pentru discuția pragmatică și deschisă despre modalități concrete de aprofundare și de extindere a Parteneriatului nostru strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Datorită susținerii și ajutorului din partea României, Uniunii Europene și a statelor membre, am reușit să trecem cu bine de iarnă. Reconfirm cetățenilor: nu suntem singuri, suntem parte a unei familii de prieteni pe care putem conta întotdeauna. Mi-am asumat să mă implic personal în dezvoltarea relației apropiate cu România. Așa cum spuneam și la București, România este avocatul nostru în toate instituțiile europene. Astfel, noi putem avansa în parcursul nostru european, în pofida provocărilor de securitate generate de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei.

Reușim să ne coordonăm rapid și eficient cu Bucureștiul pe dosarele de interes reciproc, în spiritul solidarității și relației speciale, în care împărtășim trecutul, gestionăm prezentul și construim viitorul. Președinta Maia Sandu a promulgat chiar ieri legea care confirmă adevărul istoric incontestabil: limba de stat este limba română. Punct.

Astăzi, am convenit cu dl prim-ministru Ciucă acțiunile comune de perspectivă în implementarea programului național pentru următorii trei ani privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale din Republica Moldova, inclusiv populația adultă.Extinderea relațiilor economice este un alt subiect important în agendă.

Identificăm mai multe oportunități pentru investiții, comerț, dezvoltare de proiecte comune. Sectoarele vizate sunt energia, tehnologiile informaționale, telecomunicațiile, serviciile financiar-bancare, integrarea piețelor de capital, turismul. Schimburile comerciale și sociale vor fi facilitate de extinderea infrastructurii de interconectare. Suntem determinați să dezvoltăm infrastructura podurilor peste Prut, vom îmbunătăți conectivitatea transfrontalieră.

Primul jalon concret: în luna mai lansăm circulația pe podul de pontoane Leova-Bumbăta; urmează modernizare a trei poduri existente: Sculeni, Sculeni-Cahul-Oancea, Leușeni-Albiţa, iar pentru aprilie țintim aprobarea și semnarea acordurilor corespunzătoare.Muncim pentru creșterea capacității de interconectare a rețelelor electrice, dar, foarte important, și pentru integrarea infrastructurii de piață energetică prin organizarea platformelor de comercializare.

Cetățenii noștri vor simți beneficiile colaborării guvernelor de la Chișinău și București și urmare a activării în aprilie a regimului de control comun la Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni-Albița. Numeroasele proiecte și inițiative finanțate de România în domenii importante prin care condițiile de viață ale cetățenilor noștri devin mai bune sunt deja cunoscute.

Am să menționez: burse pentru elevi și studenți, serviciile SMURD, modernizarea a sute de grădinițe, donații de microbuze școlare, renovarea clădirilor din patrimoniul nostru cultural, furnizarea resurselor energetice, asigurarea accesului la depozitele de gaze naturale și deschiderea fără precedent pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale.

Sunt bucuros să anunț, împreună cu dl prim-ministru, că deja 58 de proiecte de infrastructură din Programul ”Satul European” vor fi valorificate imediat. Suplimentar, vor fi dotate laboratoare în școli și vor fi achiziționate autobuze școlare pentru copiii noștri. Aceasta este prima etapă, cu o valoare totală de 25 de milioane de euro, de realizare a acordului privind asistența nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro, oferită generos de România.

Proiecte de acest gen țintesc îmbunătățirea calității vieții a fiecărui cetățean. Domnule prim-ministru Ciucă, vă rog să știți că nu există localitate care să nu aibă o prezență românească și îmi exprim convingerea că această prezență va fi în creștere și va fi reciprocă. Am să închei prin a reitera prioritatea strategică a Guvernului de la Chișinău, susținută necondiționat de Guvernul de la București, şi anume accelerarea reformelor pentru a aduce Europa acasă, pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Între timp, asigurăm pacea și securitatea, impulsionăm economia, dezvoltăm un serviciu public eficient și aproape de cetățeni. Mulțumesc! Mulțumesc României, mulțumesc dle prim-ministru Ciucă!

Nicolae-Ionel Ciucă: Domnule prim-ministru, doamnelor și domnilor, dragi cetățeni ai Republicii Moldova, bună ziua! Mă bucur foarte mult să mă aflu azi la Chişinău la invitaţia omologului meu, domnul prim-ministru Dorin Recean, la scurt timp după ce domnia sa a fost în prima vizită oficială la Bucureşti.

Avem o agendă bilaterală densă, proiecte pentru un trai mai bun al cetăţenilor noştri şi pentru relaţii mai strânse între cele două maluri ale Prutului. Este motivul pentru care sunt însoţit astăzi în această vizită de mai mulţi membri ai Guvernului României. Am urmărit astfel să avem un dialog cât mai aplicat şi pragmatic pe subiecte de interes central, inclusiv în plan sectorial.

Am discutat cu privire la demersurile noastre, printre altele, pentru renovarea, dar şi construcţia, ala cum a precizat și domnul prim-ministru, de noi poduri peste râul Prut, pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, pentru implementarea proiectului legat de controlul coordonat la graniţă, pentru formarea de personal în diverse sectoare şi structuri ale Republicii Moldova şi pentru dezvoltarea infrastructurii energetice dintre cele două state.

Practic, așa cum discutam și în cadrul întâlnirii bilaterale, precum și în cadrul întrevederii cu doamna președinte Maia Sandu, prin aceste proiecte nu urmărim altceva decât să facilităm procesul de aderare și de conectare al Republicii Moldova cu spațiul european.Am abordat, totodată, aspecte legate de prezenţa investitorilor români în economia Republicii Moldova. În context, am subliniat importanţa unui climat de afaceri conform cu standardele europene, condiţie esenţială pentru extinderea investiţiilor.

România va continua să susţină dezvoltarea capitalului uman al Republicii Moldova prin acordarea de burse de studii în universităţile româneşti, pentru toate programele de studii şi la toate nivelurile educaţionale.Am convenit în cadrul ședinței de astăzi să identificăm acele domenii și sectoare cu potențial și care oferă oportunități de ambele părți, astfel încât acolo să asigurăm finanțarea și concentrarea pentru ca acele sectoare să se dezvolte prin contribuție bilaterală.De asemenea, universităţile româneşti sunt prezente pe teritoriul Republicii Moldova cu extensiuni universitare dezvoltate în parteneriat cu instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova, oferind programe de studii de înaltă calitate academică.

Am salutat deschiderea instituţiilor din Republica Moldova, atât instituțiile centrale cât şi cele locale, pentru consolidarea legăturilor noastre profunde. Vedem aceste demersuri solide în România, prin sprijin politic la toate nivelurile, vocal, sincer şi activ pentru accelerarea procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Prin asistenţă concretă sub formă de asistenţă financiară nerambursabilă, prin furnizarea de energie electrică, prin alocări de păcură şi alte produse energetice, prin valorificarea gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, prin transfer de experiență şi prin orice alte forme de sprijin, așa cum am convenit astăzi.Vedem, deopotrivă, aceeaşi deschidere şi abordare sinceră din partea Republicii Moldova faţă de întărirea relaţiilor fireşti, profunde, între Bucureşti şi Chişinău. Măsurile dumneavoastră curajoase care vizează restabilirea adevărului istoric şi ştiinţific, precum şi repararea unor nedreptăţi din perioada sovietică, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie şi cultură dintre România şi Republica Moldova, precum şi profunzimea legăturilor noastre spirituale.

Vă mulțumim încă o dată pentru promulgarea legii de recunoaștere a limbii române ca limbă oficială.Războiul din Ucraina, implicaţiile lui majore asupra Republicii Moldova, precum şi acţiunile tot mai agresive de destabilizare susţinute de Rusia şi de interese locale ostile, toate acestea reclamă o coordonare strânsă şi constantă între țările noastre.

De aceea, am arătat că România a propus recent la nivel european crearea unui regim de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova. Continuăm demersurile în această direcție şi vom lucra îndeaproape cu Guvernul de la Chişinău, cu statele membre ale Uniunii Europene şi cu instituţiile europene pentru transpunerea în practică a acestui obiectiv.Preşedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, a expus în urmă cu aproape o săptămână, în Parlamentul de la Chişinău, o viziune clară şi ambiţioasă pentru reformarea statului şi aderarea la UE.

Republica Moldova a pornit ferm pe calea reformelor şi a integrării europene cu scopul de a oferi un trai bun cetăţenilor săi. Aveți, domnule prim-ministru, un obiectiv clar pe termen scurt, cel al îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene şi al începerii negocierilor de aderare.Așa cum am discutat, vom acorda întreg sprijinul nostru și vom folosi toată experiența noastră pentru a v-o împărtăși și dumneavoastră.Spun toate acestea pentru că nu este un drum uşor, dar este un efort necesar, benefic şi pentru care vă susţinem cu tărie.

Toţi cei care poate se îndoiesc de justeţea acestui drum nu au decât să se uite la exemplul României, la cât de mult şi profund a evoluat România în contextul integrării în Uniunea Europeană. Toţi indicatorii socio-economici probează acest lucru. Nu există altă opţiune care să poată oferi cetăţenilor Republicii Moldova acces la libertate, stabilitate, prosperitate, la un trai în demnitate, decât integrarea în Uniunea Europeană.

Am văzut, chiar zilele trecute, cât de dificil este să faci reformă, spre exemplu în domeniul justiţiei. Așa cum am discutat, putem să observăm că obstacolele acestea nu sunt deloc uşor de trecut, dar important este că ele nu stau nici în fața doamnei preşedinte, nici în fața dumneavoastră și mergeți mai departe cu aceste măsuri, așa cum se așteaptă cetățenii Republicii Moldova de la dumneavoastră.

Ca atare, dați-mi voie să salut curajul şi determinarea autorităţilor pentru a avansa pe acest palier. Cunoaştem din proprie experienţă că nu este un drum simplu şi nici lipsit de provocări. Cred însă cu tărie în voinţa politică a Guvernului pe care îl conduceți, în capacitatea colegilor de la Chişinău de a găsi soluţii durabile şi echilibrate care să reaşeze pe temelii corecte sistemul de justiţie, în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.

Am să închei prin a spune că Republica Moldova se bucură de un capital de simpatie fără precedent la nivel european şi internaţional. Acesta trebuie să fie în continuare fructificat pentru a construi o Republică Moldova mai sigură, mai prosperă şi europeană. Trebuie, de asemenea, valorificat pentru a transforma Republica Moldova într-un stat furnizor de stabilitate în regiune, în interesul cetăţenilor săi şi deopotrivă al Uniunii Europene.În final, domnule prim-ministru, doresc să vă asigur încă o dată public de întreg sprijinul Guvernul României pentru îndeplinirea obiectivelor pe care dumneavoastră vi le-ați asumat și sunt convins ca doar prin colaborare și deschidere la dialog vom reuși să vă sprijinim în demersul dumneavoastră. Vă mulţumesc!

Daniel Vodă: Excelențele Voastre, dlor prim-miniștri, vă mulțumim pentru declarațiile dvs, salutăm prezența și a jurnaliștilor din România care însoțesc în vizită oficialul român. Continuăm conferința de presă cu întrebările jurnaliștilor, vă rog.

Reporter: Bună ziua. Întrebarea mea este și către dl Ciucă și către dl Recean, ce pericole de securitate acum amenință Republica Moldova și care este soarta soluţionării diferendului transnistrean în contextul parcursului european al țării noastre, dacă asta ar fi o condiție pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană? Mulţumesc.

Dorin Recean: Unu –  Republica Moldova, față face acum unor atacuri hibride fără precedent, dar am să accentuez, face față. Şi va continua să asigure pace și stabilitate. Spuneam și anterior, instituțiile statului sunt capabile să prevină orice tentativă de destabilizare, indiferent cum ea poate să fie concepută, și de asta încurajam societatea și mediul de afaceri să ne concentrăm acum pe dezvoltarea economică, pe dezvoltare socială, cum ziceam, toată lumea să muncească la locul lui de muncă, să fie productivă și să producem bunăstare. Republica Moldova întotdeauna a ținut și a afirmat și asta va face: reglementarea conflictului transnistrean se va produce prin mijloace pașnice. Acest lucru deja se întâmplă.

Regiunea din stânga Nistrului deja are un comerț foarte dezvoltat cu Uniunea Europeană. Acest trend va fi accentuat și nu există o agendă contrapusă  – Uniunea Europeană versus reglementarea conflictului transnistrean. Ele se întâmplă.Nicolae-Ionel Ciucă: La rândul meu, vreau să apreciez profesionalismul pe care instituțiile statului l-au arătat în abordarea încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova. Apreciez, de asemenea, modul în care au colaborat cu celelalte instituții și atunci când, în cuprinsul intervenției mele, am menționat faptul că Republica Moldova se bucură de sprijin și simpatie internațională.

Am avut în vedere tocmai faptul că întreaga comunitate internațională a înțeles contextul și a înțeles amenințările la care este supusă Republica Moldova, motiv pentru care a existat o coordonare și trebuie să existe în continuare o coordonare a sprijinului atât din partea României, dar și din partea Uniunii Europene și a celorlalți parteneri pe care Republica Moldova îi are în contracararea și menținerea stabilității în țară. Sunt convins că, așa cum au reușit până acum, în continuare se vor face demersuri și vom lua măsuri, vom acorda tot sprijinul necesar ca împreună cu celelalte țări să sprijinim Republica Moldova să își mențină parcursul și coerența în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Subscriu întru totul la răspunsul pe care l-a dat domnul prim-ministrul legat de Transnistria. Este nevoie de dialog și soluționarea acestuia trebuie să se facă absolut pe cale pașnică, în conformitate cu pașii care deja s-au realizat în formatul 5+2 Sigur, de aici încolo trebuie să continue și să se vină cu soluții concrete, pentru că nu trebuie să fie impietat în niciun fel demersul de aderare, de soluționare a acestui conflict.Daniel Vodă: Mulțumim foarte mult. Vă rog!

Reporter: Bună ziua, domnilor premieri! Domnule premier Nicolae Ciucă, ați reafirmat ceea ce a spus și în urmă cu puțin timp președintele Klaus Iohannis, faptul că România este dispusă să ofere sprijinul în orice scenariu Republica Moldova. Aș vrea să vă întreb care ar fi sprijinul pe care l-ar oferi România Republicii Moldova într-un scenariu negru, în care Rusia ar ajunge să aibă acțiuni militare asupra Republicii Moldova, dacă ne-am implica chiar militar sau dacă doar am trimite echipamente militare ori personal militar, și aș vrea să vă întreb pe dvs., domnule premier Dorin Recean, care sunt așteptările Republicii Moldova într-un astfel de scenariu în privința implicării României?

Nicolae-Ionel Ciucă: În primul rând, aș dori să pornesc de la faptul că nu de fiecare dată, pe primul loc trebuie să punem un scenariu negru. De fiecare dată, atunci când se fac analize pe astfel de situații, se asigură o gradualitate și se ia în calcul o probabilitate de a se întâmpla un astfel de scenariu.

Ceea ce face România și când spunem că face tot ceea ce trebuie, tot astăzi, domnul președinte, înainte de intrarea la Consiliu, a anunțat că România a reușit să discute cu toate celelalte țări europene și să obțină un sprijin financiar, astfel încât să poată să vină în ajutorul Guvernului, să poată să gestioneze și să asigure stabilitatea financiară la nivelul Guvernului.

Asta este o măsură foarte importantă, ținând cont de nevoia de a asigura îndeplinirea obiectivelor pe care recent Guvernul Recean și le-a asumat, toate celelalte chestiuni care ne duc către un scenariu, așa cum i-ați zis dvs., un scenariu negru, sunt activități care trebuie să existe pe masa ambelor guverne, astfel încât să determinăm să nu ajungem în acel scenariu, iar în situația în care se va ajunge, atunci soluția este una care nu poate fi discutată într-un astfel de context și cred că prin ceea ce am reușit să facem acum în planul colaborării bilaterale, pe asigurarea securității energetice, pe asigurarea colaborării în domeniul digitalizării și asigurarea securității cibernetice, pe colaborarea în domeniul apărării, sunt elemente care vin să susțină exact ceea ce am afirmat anterior. Adică toți acești pași trebuie să facă în așa fel încât Republica Moldova să nu ajungă niciodată în acel scenariu.

Dorin Recean: Mulțumesc, domnule prim-ministru Ciucă. Eu împărtășesc această abordare. Noi nu trebuie să inflamăm subiectele atunci când nu este cazul și chiar nu este cazul. Republica Moldova, cu ajutorul României și cu ajutorul prietenilor din Uniunea Europeană, cu ajutorul Statelor Unite, își recapătă tot mai multe grade de libertate, și atunci independența energetică, dezvoltarea economică și reziliența instituțiilor fac colaborarea între Republica Moldova și, în primul rând, România, dar și alte state, una care să asigure evitarea unor astfel de scenarii negre.

Și iată că noi, cum am spus, atunci când ne concentrăm pe dezvoltarea economică, pe dezvoltarea relațiilor bilaterale cu prietenii noștri, vom putea să nu admitem astfel de scenarii. În rest, eu sunt sigur că colaborarea noastră cu Bucureștiul, după cum am spus, crește capacitatea Republicii Moldova de a face față tuturor scenariilor destabilizatoare. Evident, o facem împreună cu prietenii noștri și, în primul rând, cu București.Daniel Vodă: Mulțumim! Continuăm cu colegii din Republica Moldova.

Reporter: Bună ziua! Prima întrebare este către domnul Ciucă. Vreau să vă întreb ce face România pentru a ajuta Republica Moldova să facă față amenințărilor hibride din partea Moscovei? Și o întrebare către domnul Recean – care sunt cele mai acute necesități pe care le are Republica Moldova și pe care România le-ar putea acoperi acum? Mulțumesc.

Nicolae-Ionel Ciucă: Doar simpla prezență, astăzi, la Chișinău este una dintre activitățile și măsurile pe care noi împreună le-am discutat, astfel încât să putem să sprijinim Guvernul de la Chișinău să facă față tuturor acestor acțiuni hibride. Sigur, dincolo de ceea ce se realizează la nivel instituțional, dincolo de ceea ce se realizează la nivelul sectorial, de colaborare între miniștrii de linie, din punctul meu de vedere, și am prezentat astăzi și la întâlnirea pe care am avut-o cu doamna președinte și la întâlnirea între noi doi și, desigur, deschis cu ceilalți membri ai cabinetelor, am spus că toate aceste acțiuni hibride pot fi combătute prin credibilitatea pe care cetățenii o au față de autoritățile statului.

Această credibilitate se dobândește prin deciziile pe care le luăm, astfel încât cetățenii să vadă că guvernul este interesat de măsuri economice, de creșterea investițiilor, de asigurarea stabilității sistemului energetic, de asigurarea cu combustibil pentru timp de iarnă și nu doar de pe o iarnă pe alta, ci să avem un angajament pe termen mediu și lung, prin credibilizarea atât a mesajelor, dar în mod deosebit prin credibilizarea autorității, prin ceea ce fac în fața cetățenilor. Cred că este cea mai bună cale de combatere a oricărei acțiuni hibride. Vă mulțumesc!

Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu
Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu

Dorin Recean: Eu vreau să menționez și vreau să-i mulțumesc Bucureștiului pentru faptul că noi deja simțim acest sprijin și pentru necesitățile imediate și acute, astăzi, dar și pentru necesitățile strategice. În ceea ce privește necesitățile acute, Bucureștiul a reacționat imediat atunci când Republica Moldova a avut nevoie să trecem de această iarnă destul de dificilă. Ea a fost dificilă, apropo, și pentru București, dar noi apreciem faptul că Bucureștiul și-a făcut o prioritate din a ajuta Chișinăul, să depășim aceste dificultăți.

Mai departe, în termen strategic, Bucureștiul este partenerul nostru, care ne ajută să deschidem ușile cancelariilor europene, pentru ca să putem să avansăm în parcursul nostru european, conform viziunii prezentate de doamna președinte în discursul de vinerea trecută.

Repet, Bucureștiul deja răspunde necesităților, și celor imediate, dar și celor strategice ale Republicii Moldova, pe toate dimensiunile. Da, astăzi noi suntem preocupați în primul rând să ne pregătim de iarna care vine, de noul sezon chiar dacă abia ieșim din sezonul recent. Am discutat și cu dl premier Ciucă să ne pregătim de pe acum pentru ceea ce urmează să se întâmple. Dar, repet, la fel simțim acest sprijin pentru demersurile strategice ale Chișinăului.

Daniel Vodă: Mulțumim mult, facem punte virtuală de la Chișinău la București.Reporter: Bună ziua, o întrebare pentru dl. premier și după aceea pentru dl. premier Recean. Când vă dați demisia pentru a face posibilă rotativa guvernamentală?

Atât dvs., cât și dl. Boloș, ați declarat că e prioritară cererea de plată numărul trei, despre care știm că există niște întârzieri. Putem să considerăm că sunt încă discuții în desfășurare. În același timp, partenerul dvs. de coaliție, Marcel Ciolacu, spune că nu este de acord ca rotativa să se facă mai târziu de luna iunie.

Așadar, ce e prioritar? Cererea de plată numărul trei sau amânați rotativa?Nicolae-Ionel Ciucă: Rocada urmează să se petreacă, așa cum am susținut de fiecare dată, conform protocolului semnat în momentul constituirii coaliției. Și aş nuanța un pic în sensul în care nu am să îmi dau demisia, pentru că am primit un mandat, am să predau un mandat.

Am primit mandatul de la președintele României, atunci când va veni timpul voi preda mandatul președintelui României. Chestiunile legate de cererea de plată… Am prezentat și ieri, în deschiderea ședinței de guvern, pentru că mi se pare normal ca cetățenii să știe întreg parcursul procesului prin care accesăm banii europeni.

Au fost o serie de elemente care au trebuit reglate. Am avut suficient spațiu să putem să reglăm aceste chestiuni care au fost legate de Legea Decarbonării, de avertizorilor, de celelalte elemente de clarificare tehnică venite din partea Comisiei și am considerat foarte normal acest dialog și este important să clarificăm, pentru că este vorba de foarte mulți bani, vorbim de miliarde de euro și, în felul acesta, am stabilit ieri în ședința de guvern că, până la sfârșitul acestei săptămâni, toate elementele legate de cererea de plată numărul doi vor fi închise și așteptăm doar aprobarea de la nivelul Comisiei.

În ceea ce privește cererea de plată numărul trei, sigur, ea este în derulare de cu mai mult timp în urmă. Sunt câteva jaloane care sunt încă neclarificate. Nu suntem în întârziere. Vreau să vă spun că, la nivelul Uniunii Europene, sunt doar șase sau șapte țări care au depus cererea de plată numărul doi. România este una dintre ele și urmează să primim aprobare.

Același parcurs vom avea și cu cererea de plată numărul trei, pentru că PNRR înseamnă reforme și investiții. Este foarte important ca la nivelul autorităților să avem acest proces de reforme, iar ele să se facă cu înțelepciune, nu să creăm acele momente de regret că nu am făcut ce trebuia sau că nu am gândit așa cum trebuia și, după cum vedeți, există o dinamică a întregului ansamblu al vieții noastre care presupune de la sine o serie întreagă de adaptări.

Ca atare, consider că nu suntem în întârziere cu cererea de plată.

Reporter: Mulțumesc. Domnule premier Recean, știm că Moldova Gaz a preluat de curând importurile de gaze din Rusia de la Gazprom. În același timp, știm că cantități însemnate de gaz vin și din România, în jur de 25% din necesarul ultimelor luni, din calculele noastre.

Spuneți-ne, care sunt pașii concreți pe care i-ați discutat astăzi cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă pentru a vă câștiga independența energetică față de Rusia?

Dorin Recean: În primul rând, trebuie să menționăm că Moldova Gaz este o companie preponderent rusească. Deci trebuie să zicem că este Gazprom Moldova. Ei au încercat să reia pentru Republica Moldova aceste livrări, care au fost aproximativ imediat întrerupte.

Republica Moldova nu mai consumă gaze de la Gazprom. Aici avem sprijinul României pentru ca să avem o relație contractuală pe termen lung pentru cantitățile de gaze care sunt necesare aici, la Chișinău. Vedem acest sprijin și îl vom vedea concretizat cât de curând. Repet, Moldovagaz a încercat să reia livrările de la Gazprom, dar ele au fost stopate practic imediat. Mulțumesc.

Daniel Vodă: Mulțumim foarte mult. Continuăm… Colegii de la TVR Moldova…Reporter: Bună ziua! O întrebare pentru domnul premier Ciucă.

Chișinăul își propune să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui an și vreau să vă întreb cum ar putea România să ne ajute în accelerarea acestui proces, dar și cum vedeți mersul reformelor asumate de Guvernul de la Chișinău pentru a implementa acele nouă recomandări impuse de Comisia Europeană. Și la acest subiect domnul Recean dacă ne poate completa. Suntem în termen la capitolul implementarea recomandărilor impuse și, dacă nu, unde mai avem de lucru? Să vă referiți și la reforma justiției, vă rog! Mulțumesc.

Nicolae-Ionel Ciucă: Sunt cele nouă recomandări ale Uniunii Europene pe care Guvernul de la Chișinău trebuie să le îndeplinească. Până în acest moment, la nivelul sectorial al fiecăreia dintre recomandări, am discutat și, acolo unde a fost nevoie de asigurarea de personal, de staff tehnic, am asigurat tot ceea ce noi am avut la dispoziție.

Astăzi am stabilit în ambele întâlniri, și cu doamna președinte și cu domnul prim-ministru, că Republica Moldova trebuie să încheie acele recomandări și trebuie să creăm premisele prin care să susținem și să ne asigurăm la nivelul Uniunii Europene că Republica Moldova va merge pe acest parcurs împreună cu Ucraina, iar, din perspectiva a ceea ce putem să facem în continuare, susținerea pe care ați constatat-o cu toții, de la nivelul domnului președinte Iohannis până la nivelul guvernului și instituțiilor subordonate guvernului, Reprezentanța Uniunii Europene de la București, de asemenea, este implicată în sprijinul acestui parcurs.

Astăzi am discutat și am zis: în partidele aflate în coaliție există oameni care, de-a lungul timpului, de după anii 2000, au fost implicați nemijlocit în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană.

Ei pot să vină inclusiv pe linie politică, pe colaborare politică, mai bine zis, să sprijine și să asigure consultanță în acest domeniu.

Desigur, sunt celelalte instituții, pentru că nu vorbim doar de guvern; când discutăm de integrarea în Uniunea Europeană, sunt și celelalte instituții – economice, financiar-bancare ș.a.m.d. – care la rândul lor pot să vină și să sprijine acest demers, ținând cont și de faptul că ne-am angajat ca, în viitorul imediat, să întărim analiza pe oportunitățile și potențialul economic pe care noi trebuie să îl dezvoltăm împreună.

Deci asta este ceea ce am identificat până în momentul de față și ce putem să facem în continuare.

Dorin Recean: Guvernul va livra în termen condiționalitățile pe cele nouă dimensiuni agreate cu Uniunea Europeană. În paralel, am demarat aceste grupuri de lucru pe cele 33 de capitole ale acquis-ului comunitar. Aici am discutat și cu premierul Ciucă și mulțumim, încă o dată Bucureștiului, pentru asistența care deja este oferită și urmează să fie suplimentată pentru racordarea legislației, dar și ulterior vom merge la negocierea pe fiecare capitol în parte.

Acum, în ceea ce privește reforma justiției; reforma justiției, ca și celelalte reforme, noi trebuie să le facem pentru cetățeni, nu o facem pentru guvern, n-o facem pentru judecători, nu o facem pentru procurori sau pentru altcineva.

Această reformă trebuie să servească interesul cetățeanului. Abordarea guvernului, așa cum am explicat, a fost să ofere cadrul legislativ și cadrul instituțional necesar pentru ca instituțiile din domeniul justiției să se autoguverneze și să se autocurețe. Iată, au trecut doi ani și noi nu vedem acest rezultat, ba din contră, vedem o îndârjire tot mai mare și mai mare a acelei minorități corupte din domeniul justiției care sabotează procesul. Guvernul va continua să ofere instrumentele necesare care să încurajeze judecătorii onești și judecătorii decenți care există și pe care fiecare din noi îi cunosc în sistem.

Deci, noi vom oferi în continuare cadrul necesar, pentru ca acești judecători onești și decenți să facă un pas înainte și să-și asume această reformă. Dar, repet, reforma se face pentru și în numele cetățenilor. Nu se face pentru mine, pentru altcineva, pentru guvern sau pentru judecători. Reforma trebuie să servească interesul cetățeanului. Și eu sunt sigur că la un moment dat, judecătorii decenți, judecătorii onești vor face acest pas înainte, și guvernul va continua această angajare. Eu sper foarte mult că acest lucru îl percepe în aceeași măsură și sistemul judecătoresc. Mulțumesc.Daniel Vodă: Suntem pe finalul conferinței de presă.

Ultima întrebare vă rog.

Reporter: Bună ziua, domnule premier. Veți reduce pensiile de serviciu ale militarilor, magistraților și angajaților din MAI, așa cum recomandă Comisia Europeană? Și vă întreb acest lucru pentru că partenerul dvs. de coaliție, Marcel Ciolacu, spunea că erați la conducerea Ministerului Apărării atunci când această reformă a fost negociată la Bruxelles. Vă rog să ne spuneți în ce formă va ajunge din nou pe masa Comisiei?

Nicolae-Ionel Ciucă: La nivelul Ministerului Apărării Naționale s-a realizat acest proces de reformă a sistemului de pensii. Din păcate, a fost o greșeală în momentul în care s-a considerat că pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale. Susțin încă odată, cu toată responsabilitatea, pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupaționale de serviciu.

Așa este în toate țările din Uniunea Europeană și din Alianța Nord-Atlantică, și nu cred că este oportun absolut deloc pentru niciun partid politic să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect, într-un astfel de moment. Oamenii din sistemul național de apărare, indiferent în care minister își desfășoară activitatea, trebuie să aibă încredere, trebuie să aibă perspectivă, trebuie să aibă predictibilitate pentru a-și desfășura activitatea cu profesionalism.

Ei sunt cei la care, de la cetățean până la guvern, apelează ori de câte ori situația o impune. Ca atare, în momentul de față este declarația pe care o susțin public, fără niciun alt fel de limitări. Vă mulțumesc.

Reporter: Domnule Recean, o întrebare și pentru dumneavoastră, vă rog. Spuneați că încercați să aveți măsuri economice, astfel încât să descurajați toate aceste acțiuni ale Rusiei. Vedem, totuși, aici, în țară, la Chișinău, că sunt discuții cu privire la majorarea pensiilor, solicitări din partea sindicatelor. La finalul anului trecut, Serviciul de Informații al Republicii Moldova vorbea despre certitudinea unei invazii ruse aici. Vă rog să ne spuneți concret, cam care sunt măsurile, pentru că am văzut tensiune aici, la Chișinău. Mulțumesc.

Dorin Recean: Este natural să ai un sentiment de tensiune atunci când există inflație, atunci când există prețuri înalte la energie. Vreau să reamintesc că a trebuit să facem față unor creșteri de șapte ori a prețului la gazele naturale. Guvernul a acordat subvenții speciale țintite pentru păturile sociale vulnerabile, pentru businessul mic și mijlociu care utilizează gazele naturale în procesul tehnologic și asta urmează să continuăm să facem.

În paralel, încurajăm investițiile, tot așa, în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii. Vom aloca mai multe resurse pentru stimularea investițiilor și stimularea creditării cu maturitate mai lungă, adică pe termen mai lung. Aceste măsuri trebuie să dea încredere întreprinzătorilor, pentru a continua să crească afacerile, să creeze locuri noi de muncă, eventual să crească salariile. Sectorul public, de asemenea, urmează să cunoască o creștere graduală veniturilor, în măsura în care reușim să creștem economia și în măsura în care ne creăm spațiul fiscal suplimentar.

Asupra acestor probleme, guvernul lucrează. Încă o dată, există sentimentul de nemulțumire, care este limitat și este absolut normal și firesc în astfel de situații, dar nu trebuie să confundăm cu protestele, cum să zic eu, cvasi-protestele care sunt finanțate ilegal, oamenii sunt transportați și plătiți ca să vină aici și să creeze un mediu favorabil pentru careva acțiuni de destabilizare pe care, cum am spus, instituțiile statului sunt în măsură și sunt capabile: 1. să le identifice din timp și 2. să le prevină și să le scoată de pe agendă. Mulțumesc.

Reporter: Această certitudine a invaziei în Republica Moldova mai rămâne pe agenda decidenților?Dorin Recean: Nu, vă rog să nu confundați ce a spus domnul director Musteață. El nu a exprimat o certitudine. Vă rog să vă uitați încă o dată foarte atent peste toată discuția domnului Musteață.

Și, încă o dată, ceea ce spuneam anterior, nu trebuie să inflamăm un subiect atunci când nu este cazul. Și nu este cazul. Mulțumesc.Daniel Vodă: Mulțumim foarte mult. Stimate domnule prim-ministru Recean, domnule prim-ministru Ciucă, conferința de presă de astăzi s-a încheiat. Mulțumim colegilor din Republica Moldova și România care au participat cu întrebări. Și informații suplimentare vor fi plasate, în timpul cel mai apropiat, pe pagina gov.md și gov.ro, cu privire la întâlnirea de astăzi. Mulțumim!

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.