Cum a luat Buzatu geanta cu cei 1,25 milioane de lei
Cum a luat Buzatu geanta cu cei 1,25 milioane de lei
Exclusiv Politic Ultima Ora

VIDEO. Cum a luat Buzatu geanta cu cei 1,25 milioane de lei. ”Sărut mâna! Încă o dată îți mulțumesc că eram pe drojdie!”

Fostul lider al PSD Vaslui, Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant de către procurorii DNA, în timp ce primea mită, 1, 25 de lei, de la un de afaceri din Cluj, pentru a-i încredința o lucrare finanțată de Consiliul Județean, al cărui președinte este.

Procurorii DNA au filmat momentul în care, Dumitru Buzatu, primește banii de la cel care l-a denunțat.

În momentul primirii genții cu 1,25 de milioane de lei, Buzatu îi transmite omului de afaceri Emil Savin ”sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc că eram pe drojdie”.

Geanta cu bani pe care o primește fostul lider PSD
Geanta cu bani pe care o primește fostul lider PSD

Oprit în trafic câteva minute mai târziu, Buzatu susține că geanta îi aparține, iar banii din interior reprezintă economiile sale. ”Această geantă și suma de bani din interior îmi aparține, sunt bani din economiile mele”, a spus liderul CJ Vaslui.

”Totodată, din interceptarea convorbirilor inculpatului rezultă clar intenția pe care o avea inculpatul în momentul în care s-a deplasat în localitatea Cârja pe data de 22.09.2023 și anume de a-și primi banii în legătură cu efectuarea plății către S.C Soragmin S.R.L.”, se precizează în referat.

BUZATU Dumitru: – Ai pescuit ceva?

Martor:  Am prins câte un pește toți!

BUZATU Dumitru: – Altceva … decât pește?

Martor: Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit!  Altceva n-am pescuit!

BUZATU Dumitru: – Hai că vin și eu până la voi acolo să văd!

Martor: Hai! Hai!

BUZATU Dumitru: – Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii!

Martor: Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata! BUZATU Dumitru: – … când vin … vin, pescuiesc 5 minute și plec!

Martor: Gata! Da! Da! Dar cât durează ca să-i spun lui EMIL să vină cu mâncarea caldă? BUZATU Dumitru: – Acuma vin! Acuma ajung!

Martor: Acuma ajungeți?

BUZATU Dumitru: – Acuma, vin acum, da.

Referatul DNA

”În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 940/VIII/2023 din data de 23 septembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a unui inculpat, expert, pentru comiterea infracțiunilor de:- luare de mită,- trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:În anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.

În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Buzatu Dumitru, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cc. 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie şi consultanță tehnică) administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.

După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.

După remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.La data de 24 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, arată procurorii.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.