BOMBĂ. Ordonanța 13 revine
BOMBĂ. Ordonanța 13 revine
Exclusiv Politic Ultima Ora

BOMBĂ în Parlament. Ordonanța 13 REVINE. PSD-PNL-UDMR îi scapă pe HOȚI de Pușcărie. Cine sunt inițiatorii

BOMBĂ. Actuala putere, PSD-PNL-UDMR, vrea să reintroducă o modificare la Codul Penal, prin care, cei care cauzează un prejudiciu de mai puțin de 250.000 de lei să scape de închisoare.

Practic ceea ce vor să facă, PSD-PNL-UDMR este o copie a celebrei Ordonanțe 13, de pe vremea lui Liviu Dragnea care a scos milioane de români, iar premierul de atunci, premierul de atunci, actualul ministru al transporturilor, Sorin Grindeanu și-a dat demisia din funcție.

Concret, pe ordinea de zi a senatorilor de miercuri se află un proiect legislativ care prevede că abuzul în serviciu care nu depășește prejudicul de 250.000 de lei să nu fie incriminat.

Amendamentul depus de parlamentarii PSD-PNL-UDMR:

  • „Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să meargă apoi la dezbateri în Camera Deputaților.

Curtea Constituțională a cerut ca în lege să fie prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, dar nu a indicat care să fie valoarea.

Proiectul adoptat de guvern și trimis la Parlament în decembrie 2022 nu prevedea însă un plafon pentru abuzul în serviciu, așa cum ceruse Curtea Constiuțională, care nu indicase însă un cuantum pentru acest prag.

Guvernul Ciucă a modificat la sfârșitul anului definirea definirea abuzului în serviciu astfel încât să ia în calcul hotărârea CCR din 2016, care a decis că numai comportamentul funcționarilor care constă în „încălcarea legislației primare” – adică a legii emisă de Parlament, dar și a ordonanțelor și ordonanțelor de urgență ale Guvernului – poate avea o consecință penală.

O altă modificare importantă ar viza propunerea ministerului justiției ca înregistrările efectuate de serviciile de informații să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal, inclusiv în cazul infracțiunilor de corupție, deși Curtea Constituțională a declarat, în urmă cu doi ani, neconstituțională o prevedere similară din CPP. Propunerea a fost însușită de Guvern în proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală adoptată la sfârșitul anului, însă a unii politicieni au pus în discuție din nou Constituționalitatea acestei prevederi.

Proteste împotriva PSD la Ordonanța 13
Proteste împotriva PSD la Ordonanța 13

Ei sunt cei care vor să-i scape pe hoți de PUȘCĂRIE

Cristian-Augustin NICULESCU-ŢÂGÂRLAŞ (PNL)

Laura Moagher (PSD)

Claudia-Mihaela Banu (PNL)

Robert Cazanciuc (PSD)

Ionel Cristescu (PSD)

Károly Zsolt CSÁSZÁR (UDMR)

Daniel Fenechiu (PNL)

Patricia Moș (PNL)

Ion Rujan (PSD)

Marius Toanchină (PSD).

Ordonanța 13

Pe 31 ianuarie, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență de modificare a Codului Penal și a celui de Procedură Penală. Am vorbit cu practicieni în drept penal și vă explicăm ce s-a schimbat.

În ultimele săptămâni s-a discutat de-a valma despre supraaglomerarea închisorilor, amenzi la CEDO și despre două proiecte legislative care ar institui amnistia și grațierea pentru o categorie largă de infracțiuni, de care s-ar bucura și unii dintre oficialii PSD, inclusiv președintele partidului, Liviu Dragnea.

S-a vehiculat și ideea că cele două proiecte i-ar permite să ajungă premier. Sau că abuzul în serviciu s-ar putea investiga numai în cazul unei plângeri prealabile. După două duminici de proteste în toată țara și un simulacru de dezbatere publică organizată la presiunea publică luni dimineața, părea că cele două inițiative legislative aveau să fie supuse unor analize mai serioase.

OUG nr. 13/2017 aduce două categorii de modificări: la Codul de Procedura Penală, care au intrat în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial și care sunt de natură tehnică și vizează denunțul sau controlul judiciar, și la Codul Penal, care ar urma să intre în vigoare la 10 zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Principala modificare vizează abuzul în serviciu, definit acum ca fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, încalcă o lege, o ordonanță de urgență sau o hotărâre de Guvern și produce o pagubă sau o vătămare gravă drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice. Ce se schimbă:

Dacă prejudiciul cauzat e mai mic de 200.000 de lei, funcționarii publici (membri ai administrației centrale și locale, cum ar fi primarul, prefectul sau președintele Consiliul Județean, sau parlamentari, membri ai Guvernului) nu vor mai răspunde penal pentru abuz în serviciu (de exemplu: un manager de spital ar putea împărți bugetul pentru medicamente în contracte mai mici, pe care să le acorde cui vrea, fără a mai răspunde penal pentru abuz, spunea Laura Codruța Kovesi).

Acest plafon nu exista până acum și valoarea lui a fost stablită arbitrar, spun specialiștii, întrucât nu este corelată cu salariul mediu al funcționarului public din România. Aceasta ar fi prevederea care i-ar înlătura răspunderea lui Liviu Dragnea pentru instigarea la abuz în serviciu cuprinsă în actualul dosar aflat pe rol, în care prejudiciul este calculat la 106.000 de lei, iar următorul termen de judecată ar fi 14 februarie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.