Ministrul Justiției, Alina Gorghiu dă vestea ȘOC pentru PSD
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu dă vestea ȘOC pentru PSD
Politic Ultima Ora

Baronul PSD, Ionel Arsene, condamnat la arest la domiciliu în Italia. Cum scapă de 7 ani de Pușcărie

Președintele Consiliului Județean Neamț, baronul PSD, Ionel Arsene s-a predat autorităților din Bari, Italia, care l-au plasat în arest la domiciliu.

Potrivit unor surse judiciare, Ionel Arsene, a fost sfătuit de către avocații săi să se predea tocmai pentru a nu ajunge la pușcărie în România, unde are de executat 6 ani și 8 luni.

Fostul lider PSD a fost condamnat pe 10 martie, definitiv, la 6 ani și 8 luni de închisoare, dar a părăsit România înainte de anunțarea sentinței.

Ulterior, el a fost dat în urmărire internațională și a fost emis un mandat internațional de arestare.

Arsene are posibilitatea de a executa pedeapsa în Italia, cu atât mai mult cu cât statele din UE privesc cu reticență sistemul judiciar din România din punct de vedere al condițiilor de detenție. Faptul că s-a predat în Italia ar putea să îi aducă o acțiune favorabilă acestuia în procesul de extrădare.

Condițiile de executare a pedepsei lui Ionel Arsene sunt mai bune în Italia decât în România, regimul fiind mai permisiv, potrivit avocatului Veronel Rădulescu.

„Pe de altă parte, mai sunt alte criterii, de exemplu, pedepsele până în patru ani la ei se pot executa într-un mod alternativ, așa-numita închisoare la domiciliu funcționează ca un control judiciar la noi.

Stai acasă, raportezi deplasările, te prezinți la organul de poliție, faci dovada că duci viața în baza unor venituri realizate legitim, sunt o serie întreagă de criterii”, a declarat Veronel Rădulescu pentru Adevărul.

De asemenea, pedeapsa lui Ionel Arsene ar putea să fie redusă la 4 ani, dacă se vor urma prevederile legii din Italia, a explicat fostul ministrul a Justiției Ana Birchall, pe Facebook.

„Ionel Arsene are o pedeapsă mai mare de patru ani, însă în cazul în care va cere și va obține ispășirea pedepsei în Italia, se va reduce automat la patru ani, urmând ca restul pedepsei să fie executat la domiciliu sau chiar în libertate, dacă instanța din Italia «constată că inculpatul nu reprezintă un pericol și nu există riscul de fugă»”, a spus Birchall.

Fostul ministru al justiției, Ana Birchall, spune că baronul PSD ar putea scăpa de pușcărie
Fostul ministru al justiției, Ana Birchall, spune că baronul PSD ar putea scăpa de pușcărie

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.