Șeful NATO, Jens Stoltenberg, alături de Secretarul General adjunct, Mircea Geoană
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, alături de Secretarul General adjunct, Mircea Geoană
Politic Ultima Ora

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO avertizează China. ” Prin sprijinirea în mod direct și militar a acestui război brutal și ilegal al rușilor împotriva ucrainenilor, China ar depăși o limită”

Prin sprijinirea în mod direct și militar a acestui război brutal și ilegal al rușilor împotriva ucrainenilor, China ar depăși o limită care va avea consecințe, a declarat Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, invitat la RTL.

„Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, eu însumi, președintele american, președintele francez și alți lideri le spun chinezilor că, desigur, au o relație strânsă cu rușii.

Dar prin sprijinirea în mod direct și militar a acestui război brutal și ilegal al rușilor împotriva ucrainenilor, ar fi o limită de depășit care va avea consecințe.

Așadar, sperăm că chinezii au înțeles mesajul președintelui Republicii, al președintelui Biden sau al liderilor NATO.

Pentru că aceasta ar fi o greșeală strategică foarte importantă. Una este să-ți ajuți partenerul, nici noi nu suntem fericiți acolo, dar cu totul altceva este să susții în mod direct, din punct de vedere militar, un război ilegal”.

Despre declarația ambasadorului Chinei la Paris, Lu Shaye, care a pus la îndoială suveranitatea republicilor ex-sovietice: „Este într-adevăr foarte îngrijorător. Am văzut, de asemenea, modul în care președintele Xi Jinping a vorbit într-o manieră foarte clară. Sunt declarații care sunt contrare bunului simț și logicii ordinii internaționale.

Toate țările care sunt succesoarele fostei Uniuni Sovietice sunt țări independente recunoscute de ONU. Toate acestea au drepturi și sper că acestea au fost doar cuvintele unui ambasador chinez aici, la Paris, și nu poziția oficială a Beijingului.”

Secretarul General adjunct al NATO, avertizează China
Secretarul General adjunct al NATO, avertizează China

Despre Taiwan: „Este important să ne amintim că NATO este o organizație regională și, prin definiție, scopul său principal este de a apăra țările aliate din zona euro-atlantică.

Nu există un angajament direct al NATO față de Taiwan. Cu toate acestea, toate țările NATO, SUA, Franța și altele, susțin politica <<O singură Chină>>.

Prin urmare, solicităm Beijingului să nu facă declarații false sau provocatoare. Este esențial ca China să înceteze să provoace și să exercite presiuni asupra Taiwanului, o țară importantă din punct de vedere economic, strategic și politic.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.