DEZVĂLUIRI. Afacerea ”Cântarea României”: Guvernul vrea să ia cu japca proprietăți private pentru a le pasa unor ”prieteni”
Justiție Exclusiv Politic Social Ultima Ora

Exclusiv. Tudorel Toader merge la șantaj. Se întâlnește cu Dăncilă să amenințe că dărâmă proiectul ”Cântarea României”, o afacere ”fierbinte” de un miliard de euro

Ministrul Tudorel Toader a făcut primele declarații după revocare: ”Premierul mi-a spus că nu îmi poate cere demisia, ci să apreciez eu și să mă gândesc. Guvernul îi aparține premierului, nu președintelui și Parlamentului. Eu nu-mi propun să fac polemici”. Toader a menționat, în mod straniu, fără legătură cu demisia sau demiterea: afacerea ”Cântarea României!”, pornită pe timpul lui Ceaușescu. Despre ce este vorba? În groapa din zona de est a Pieței Unirii, peste drum de Biblioteca Națională s-au cheltuit deja 74 de milioane de euro pentru bălăria, șerpăria și gunoaiele care se văd. Conform declarațiilor oficiale, România se va mai împrumuta de un miliard de euro, bani care vor fi înghiţiţi şi ei de groapa fostei “Cântări a României” proiectată de Ceauşescu. O afacere cu cântec, în care foarte importante au interesul să construiască imobile private pe terenuri expropriate cu bani publici. Toader are acum această afacere în mână și va merge cu ea la premierul Dăncilă, la ora 9,30. Merge la șantaj!

DEZVĂLUIRI. Afacerea ”Cântarea României”: Guvernul vrea să ia cu japca proprietăți private pentru a le pasa unor ”prieteni”

Tudorel Toader şi secretarul de stat Marieta Safta au participat în data 13 februarie 2018 la lucrările conferinţei cu tema ”Aprofundare tehnică în domeniul regenerării urbane”, organizată de Centrul de Instruire pentru Dezvoltare al Băncii Mondiale din Tokyo, în colaborare cu Guvernul Japoniei şi cu oraşele Yokohama şi Kawasaki.

În acest cadru, Ministerul Justiţiei a prezentat, în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice şi Primăria Municipiului Bucureşti, proiectul ”Cartierul pentru Justiţie”. Un proiect cu multe bube, după cumvom vedea…

 

DEZVĂLUIRI. Afacerea ”Cântarea României”: Guvernul vrea să ia cu japca proprietăți private pentru a le pasa unor ”prieteni”

O suprafață de 10,7 hectare de teren aflată în mijlocul Bucureștiului, care a primit pompoasele nume de “Cântarea României”, apoi “Esplanada”, apoi “Cartierul Justiţiei”, zace abandonată de peste 27 de ani, adică este maidan. Asta deși autorităţile au cheltuit până acum zeci de milioane de euro pentru exproprieri, despăgubiri și achiziții. Practic, zona rămâne un loc pe care cresc buruieni  și unde dispar banii publici.

Nicolae Ceauşescu a început acolo un proiect numit “Cântarea României“, pe suprafaţa de 10,7 hectare, dar nu a apucat decât să dărâme casele oamenilor şi să pună plăcile de bază ale unei uriaşe construcţii cu destinaţie culturală. După 1990, proiectul a fost rebotezat “Esplanada” şi a fost pus pe tapet, prin parteneriat public-privat, de către Guvern, care era proprietar al terenului. Proiectul a fost aprobat în 2004.

Numai că, între timp, foștii deținători ai caselor pe care Ceauşescu le-a dărâmat şi-au revendicat proprietățile.

Terenul «Cântării României» a fost revendicat în instanţă de foştii proprietari

Exclusiv. Tudorel Toader merge la șantaj. Se întâlnește cu Dăncilă să amenințe că dărâmă proiectul ”Cântarea României”, o afacere ”fierbinte” de un miliard de euro 1 Exclusiv. Tudorel Toader merge la șantaj. Se întâlnește cu Dăncilă să amenințe că dărâmă proiectul ”Cântarea României”, o afacere ”fierbinte” de un miliard de euro 2

În anexa la Hotărârea de Guvern privind “Esplanada” se spune: “Pe amplasament s-a reconstitutit dreptul de proprietate pentru 10 persoane fizice. (…) Un număr de 66 de persoane fizice au depus notificare în conformitate cu prevederile Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembruie 1989”. În anul  2006 Primăria Municipiului Bucureşti a alocat suma de 100 de milioane de euro pentru “exproprieri de utilitate publică” în cazul a două obiective majore: Pasajul Basarab şi proiectul  “Esplanada”. Pentru Pasajul Basarab au fost repartizate 26 de milioane de euro pentru exproprierea a circa 5.700 de metri pătraţi de teren aflat în proprietate privată.

Restul banilor, adică 74 de milioane de euro, au fost alocaţi unui alt proiect major din București, “Esplanada”, groapa de lângă Piaţa Unirii.

Primăria Capitalei a pus în posesie acolo 30 de persoane dintre cei 96 de proprietari care au notificat autorităţile că vor terenurile înapoi. Ulterior, din fondul destinat retrocedărilor despre care am vorbit mai sus, Municipalitatea a cumpărat, prin negociere directă, 10 terenuri în suprafaţă totală de 1,6 hectare, în numele proiectului “Esplanada”, unde Primăria nu avea, legal, nici o treabă. Proprietarii despre care vorbim plătesc acum impozit pe teren, dar nu au voie să îl folosească.

Exproprieri de utilitate publică… pentru afaceri private

Exclusiv. Tudorel Toader merge la șantaj. Se întâlnește cu Dăncilă să amenințe că dărâmă proiectul ”Cântarea României”, o afacere ”fierbinte” de un miliard de euro 3

Pentru restul proprietarilor a anunţat că va face “exproprieri pentru utilitate publică“, adică forţat, pe bani publici. Numai că proiectul prevedea un centru cultural şi trei blocuri de birouri ale unei entităţi private. Adică, se iau terenurile proprietarilor de drept, cu forţa, mascând o utilitate publică, şi se dau unor “clienţi“ ai autorităţilor, pentru afaceri private.

Numai că Legea nu permite exproprieri pe bani publici pentru un interes privat. Ca atare, afacerea s-a stins, pur şi simplu, iar despre cei 74 de milioane euro destinaţi exproprierilor  nu s-a mai auzit nimic, au dispărut.

Iată însă că proiectul “Cântarea României” a fot botezat din nou: “Cartierul Justiţiei”. Conform declaraţiilor lui Liviu Dragnea şi schiţei proiectului, acest Cartier al Justiţiei trebuie să cuprindă un corp de clădiri pentru Ministerul Justiţiei, o sală polivalentă unde se vor desfăşura spectacole şi… “clădirile de birouri”, trei la număr. Adică aceeaşi Mărie, cu altă pălărie!

România se va împrumuta cu un miliard de milioane de euro pentru materializare acestui proiect public-privat… pentru că autorităţile sunt hotărâte să nu renunţe la cele trei blocuri private cu destinaţia birouri. Deocamdată însă nu există o soluţie concretă prin care să se facă exproprieri de utilitate publică pentru afaceri private. Mai mult, Legea 10, art. 21, spune: “Sub sancțiunea nulității absolute este interzisă înstrăinarea, grevarea, darea în folosință, schimbarea destinației imobilelor notificate până al finalizarea procedurilor administrative și/sau juridice prevăzute de lege”. În groapa de la Unirii sunt acum 66 de notificări, iar, pe cale de consecință, orice proiect privind zona aceasta este lovit de nulitate. Ca atare, se pune întrebarea cum vrea ministrul Justiției să se împrumute cu un miliard de euro pentru un teren care aparține unor particulari?

«Cartierul Justiției» va avea un «investitor»

DEZVĂLUIRI. Afacerea ”Cântarea României”: Guvernul face exproprieri de utilitate publică pentru afaceri private

“În urma procesului de consultare publică a fost remarcată necesitatea completării anexei proiectului de HG  pentru aprobarea schimbării denumirii amplasamentului obiectivului de investiții, situat în municipiul București, bd. Unirii, sectorul 3, din «Esplanada» în «Cartierul Justiției», precum și a programului prioritar de reconversie funcțională a acestuia, în sensul că se va specifica faptul că terenul care va fi obținut și pus la dispoziția investitorului în condițiile legii, va fi utilizat cu respectarea prevederilor Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului București, Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – zona centrală, Planului Urbanistic Zonal al sectorului 3 și ale prezentului program. De asemenea, facem precizarea că, la momentul de față, terenul este în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, urmând  ca, după elaborarea Planului Urbanistic Zonal, Ministerul Justiției să procedeze, dacă este cazul, la preluarea suprafeței necesare realizării Cartierului de Justiție; regimul juridic al acestei suprafețe urmează a fi definitivat conform prevederilor legale în vigoare”, a explicat Ministerul Justiţiei.

Deci: Tudorel Toader are în mână o afacere de un miliard de euro în care persoane foarte importante au interese ”subterane” foarte mari. Cu acest proiect, Toader va merge la șantaj: mă lăsați în pace și se va derula proiectul, sau nu mă lăsați și cade afacerea!

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.