Magistrații spun că mișcările regimului Dragnea în cazul OUG 7 nu păcălesc pe nimeni. Încă un parchet intră în grevă generală
Justiție Politic Social Ultima Ora

SINDICATELE DIN PENITENCIARE ÎI DAU DECISIVA LUI TOADER: ESTE ”MINCINOS”. ”DEZINFORMEAZĂ ÎN LEGĂTURĂ CU RECURSUL COMPENSATORIU”

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) îl acuză pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că „dezinformează în legătură cu recursul compensatoriu”. Conform FSANP, PSD, în mandatul lui Florin Iordache, a modificat un proiect de lege moştenit de la guvernul Cioloş, în urma căruia mii de infractori periculoşi au fost eliberaţi şi au comis atrocități.

SINDICATELE DIN PENITENCIARE ÎI DAU DECISIVA LUI TOADER: ESTE ”MINCINOS”. ”DEZINFORMEAZĂ ÎN LEGĂTURĂ CU RECURSUL COMPENSATORIU”

„Proiectul inițiat de fostul ministru al Justiţiei din guvernul Cioloş, Raluca Prună, este substanțial diferit față de cel adoptat în guvernul Grindeanu pe 31 ianuarie 2018, și prezentat de catre ministrul Florin Iordache ca parte a unui pachet care includea, la acea vreme, și grațierea unor pedepse . Cele doua forme sunt disponibile pe site-urile Ministerului Justiției și Parlamentului. În concluzie, ministrul Tudorel Toader dezinformează”.

„Din stenogramele de ședință ale comisiilor și plenului parlamentar rezultă, fără echivoc, faptul că Ministerul Justiției, în mandatul Tudorel Toader, a susținut proiectul propus de Guvern la 31 ianuarie 2018 și modificările de esență propuse și aprobate de către coaliția majoritară, insistând chiar prin secretarul de stat Mariana Moț că astfel procedura ar fi mai clară.

Față de varianta inițială au fost operate în procedură de urgență modificări de substanță în Comisia Juridică de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, fără ca reprezentantul Ministerului Justiției să formuleze obiecții. Aceste modificări au denaturat semnificativ proiectul de act normativ prin:

– schimbarea referinței de suprafață de la 3 mp/detinut la 4 mp/detinut. Astfel, s-a creat o aparență a supra-aglomerării. La 3mp/deținut sistemul penitenciar avea un grad de aglomerare de 104,7% conform raportărilor Conisliului Europei. De precizat că CEDO se raportază tot la 3mp.

introducererea unur conditii alternative (nu cumulative) extrem de imprecise in definirea conditiilor imporprii de detentie, asigurându-se extinderea forțată a ariei de aplicare. Dacă această lege s-ar aplica și românilor plătitori de taxe, practic, majoritatea spațiilor de locuit din România ar fi în condiții improprii.

– extinderea spațiului de referință de la nivelul camerei de deținere la nivelul corpului de detenție, ceea ce a dus la situații absurde în care pentru o singură cameră în condiții improprii, corupuri întregi sunt declarate improprii. În acest fel au beneficiat și deținuții-vip care de regulă au fost cazați în camere spațioase și bine dotate”

„Am formulat obiecții față de proiectul inițial, iar ministrul Raluca Prună a participat direct la discutarea acestora. Motivul principal este că proiectul pornește de la o premisă greșită, acea că trebuie recompensați infractorii, și că CEDO solicită îmbunătățirea condițiilor de detenție nu favorizarea infractorilor. Înainte și după aplicarea legii am avertizat în legătură cu efectele negative asupra criminalității și am cerut abrogarea de urgență a acestei aberații legislative. Ministrul Toader a susținut însă în mod constant această lege și chiar a propus ca și deținuții care între timp s-au liberat să fie compensați financiar cu sume cuprinse între 5 – 8 euro/zi de detenție. În concluzie, fără să uităm problemele din mandatul Raluca Prună pentru care am și ieșit în stradă dealtfel, constatăm că ministrul Tudorel Toader își păstrează neplăcutul obicei de a dezinforma opinia publică.

Ministrul Toader a sustinut însa în mod constant această lege și chiar a propus ca și detinutii care între timp s-au liberat să fie compensați financiar cu sume cuprinse între 5 – 8 euro/zi de detentie. In concluzie, fără să uităm problemele din mandatul Raluca Pruna pentru care am si iesit in strada dealtfel, constatam ca ministrul Tudorel Toader isi pastreaza neplacutul obicei de a dezinforma opinia publica”, se mai arata În comunicat.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii