VIDEO. ULUITOR: În timp ce autoritățile se laudă că luptă cu samsarii de mașini, vehicule second hand primesc numere false în sediul RAR Voluntari
Justiție Economic Politic Social Ultima Ora

Video. Statul paralel: Vehicule second hand primesc numere false în sediul RAR Voluntari

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF anunță măsuri drastice împotriva samasarilor de mașini care fraudează bugetul de stat. Între timp, în lumea concretă, mașini second hand primesc numere false în sediul RAR Voluntari! Și, desigur, fac evaziune fiscală…

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF a anunţat că va continua verificarea tuturor  achiziţiilor intracomunitare de autovehicule second-hand şi le va reţine pentru verificări pe cele cumpărate de intermediari. Au aceste anunțuri au efecte în lumea reală? Se pare că nu…

O persoană a fost filmată în curtea Registrului Auto Român (RAR) din Voluntari în timp ce punea plăcuțe de înmatriculare unui autoturism Audi A2. Numărul, B-86-BVE, aparținea altei mașini, ba mai mult, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), nu figura cu polița RCA plătită, cum nu figurează nici astăzi.

Băgăm în căutare mașina cu pricina.  Site-ul ASF ne spune imediat cine a emis polița RCA, la ce dată și până când este valabilă. Aflăm numerele nu sunt ale mașinii Audi  A2 care pleacă în trafic din curtea RAR Voluntari.

Dece se întâmplă acest lucru? Valul de mașini la mâna a doua care a inundat România în ultimii ani este manevrat de o serie de indivizi care, pentru un profit cât mai mare, evită să facă anumite cheltuieli, comițând acte penale.

Video. Statul paralel: Vehicule second hand primesc numere false în sediul RAR Voluntari 1 Video. Statul paralel: Vehicule second hand primesc numere false în sediul RAR Voluntari 2

După un timp,  numărul de înmatriculare B-86-BVE apare pe altă mașină, un autoturism Volkswagen… Iar acel Audi A2 are acum alte numere, care nu au nici ele polițe de asigurare. Care este motivul pentru care se întâmplă așa ceva?

Mașinile de mâna a doua vin din Occident, pe platformă, cu cărți de identitate străine. În mod normal, după ce sunt date jos de pe platformă, mașinile ar trebui să primească numere roșii sau să fie plimbate dintr-un loc în altul exclusiv pe platformă.

Samsarul de mașini, care aduce zeci de vehicule pe lună, evită însă să facă aceste cheltuieli. Asta pentru că numerele roșii sunt valabile doar o lună, iar dacă nu vinde mașina în acest timp, trebuie să o înscrie pe numele său. Pentru a nu mai da bani pe numere și RCA la atâtea mașini, preferă să ia numerele de pe o altă mașină și să le pună pe cea adusă din țări din Vest, pentru a se putea deplasa în locul unde are depozitul provizoriu.

Mai mult, acești samsari de mașini au fost depistați că fac evaziune fiscală prin neplata TVA.

Autoritățile știu că importurile de mașini au probleme

În perioada aprilie-iunie 2016, în cadrul operaţiunii Xenon, inspectorii antifraudă au verificat 200 de firme care au efectuat achiziţii intracomunitare de autoturisme second hand, în valoare de peste 1 miliard de lei, anunţă Direcţia Generală Antifraudă Fiscală. Rezultatele: doar 19 societăţi dintre cele verificate erau în regulă din punct de vedere fiscal. De asemenea, 67 societăţi nu au fost găsite funcţionând la sediul social declarat, fiind iniţiate procedurile legale și sesizate organele de urmărire penală.

Principala deficienţă constatată a fost aplicarea eronată a regimului marjei de TVA la vânzarea către clienţii persoane fizice, fapt care a produs prejudicii, conform unui calcul preliminar, de 131 milioane de lei (30 de milioane de euro). Dintre acestea, 76 milioane de lei sunt prejudicii aferente actelor de sesizare penală, iar 55 de milioane de lei reprezintă prejudicii provenind din TVA şi impozit pe profit estimate suplimentar, în cazul acestora fiind sesizată Inspecţia Fiscală.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.