ULITOR: un secretar de stat de la Dezvoltare este executat SILIT pentru fraudă
Justiție Economic Politic Social Ultima Ora

ULITOR: un secretar de stat de la Dezvoltare este executat SILIT pentru fraudă, de către ANAF

ANAF arata intr-un document intern ca Lucian Ciprian Rosca, actualul ministru secretar de stat al Ministerului Dezvoltarii a “efectuat acte de natura infractionala” la o societate comerciale pe care a administrat-o aducand prejudicii bugetului statului.  ANAF a demarat procedura de executare silita impotriva lui Rosca, dar actualul secretar de stat a contestat in instant procedurile.

ULITOR: un secretar de stat de la Dezvoltare este executat SILIT pentru fraudă

Numai in Romania este posibil care personaje acuzate de frauda chiar de institutii de stat sa ajunga si in structurile guvernamentale. Lucian Ciprian Rosca, ministru secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale este executat silit de ANAF deoarece a administrat intr-un mod fraudulos o societate comerciale savarsind inclusiv “acte de natura infractionala” aducand prejudicii bugetului statului. ANAF a mai aratat ca in calitate al societatii Beast Computers SRL din Dorohoi, Rosca nici macar nu s-a sinchisit sa depuna la timp declaratiile fiscale pentru a-si plati impozitele. In consecinta, ANAF a decis sa recupereze banii de la Rosca prin procedura de “amgajare a raspunderii patrimoniale”, procedura prevazuta de legislatia insolventei si care permite executarea averii managerilor care au condus fraudulos societatile comerciale vanzarea bunurilor personale efectuandu-se cu scopul recuperarii prejudiciilor aduse statului si partenerilor de afaceri.

Prima data au ascuns actele firmei

SC Beast Computers SRL a fost infiintata de sotii Rosca in anul 2003 si a avut ca obiect de activitate “servicii de telecomunicatii” si in in secundar activitati in constructii,. Societatea a intrat in insolventa la data de 12.02.2012. Prima cerere de angajare a raspunderii personale impotriva sotilor Ciprian si Diana Rosca a fost depusa la data de 23.07.2012. Asta deoarece trecuse aproape un an de cand societatea Beast Computers intrase in insolventa iar cei doi soti nu predasera documentele firmei. De aceea in cererea de angajare a raspunderii patrimoniale, lichidatorul judiciar si anume Cabinetul Individual de Insolventa Nechita Petru, a invocat “incalcarea de catre administratorii statutari a obligatiei de predare a documentelor prevazute din art.28 din Legea 85/2006 precum si nepredarea gestiunii societatii cu scopul de a deturna sau a ascunde pasivul acesteia”. Cererea depusa de lichidator a fost insa retrasa la 22.03.2013 deoarece sotii Rosca au predat documentele contabile ale firmei.

Statul s-a ales cu paguba

Societatea a avut in patrimoniu doar un autoturism Dacia Logan care a fost vandut cu 2.276 lei in conditiile in care datoriile totale erau de 121.606 lei, principalul creditor fiind statul reprezentat de trei institutii si anume Directia de Finante Botosani care avea de recuperate taxe si impozite neachitate in suma de 111.453 lei, ITM Botosani-368 lei, Primaria Dorohoi -238 lei. Societatea a avut un singur creditor privat si anume Rotabuildings SRL din Sendriceni a avut de recuperat 9.547 lei. In raportul final depus la Tribunalul Sindic Botosani lichidatorul judiciar a aratat ca suma de 2.276 lei obtinuta din vanzarea autoturismului Dacia Logan nu a fost suficienta nici macar pentru acoperirea cheltuielilor de procedura astfel incat plata unor sume catre creditori nici nu a putut fi luata in discutie.

ANAF despre Rosca: “Comportament de natura infractionala”

La sfarsitul procedurii de insolventa, lichidatorul judiciar nu a mai depus o noua procedura de atragare a raspunderii patrimoniale impotriva lui sotilor Rosca insa, procedura a fost continuata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin reprezentantii sai din Dorohoi. Astfel, in data de 10.08.2011 Administratia Finantelor Publice Dorohoi a emis decizia de atragere a raspunderii solidare 8964 document care a stat la baza demararii procedurilor de executare silita impotriva actualului ministru secretar de stat de la Ministerul Dezvoltarii. “Reclamantul detine calitatea de administrator al societatii debitoare iar insolvabilitatea persoanei juridice a fost provocata prin nedepunerea declaratiilor si neplata sumelor rezultate urmare a depunerii acestora, a efectuat acte de natura infractionala prin aceea ca nu a retinut si nu a achitat cu intentie in cel mult 30 de zile de la scadenta obligatiile care reprezinta stopaj la sursa. De asemenea acesta a avut un comportament necorespunzator in sensul ca nu a dat curs nici uneia din cele 3 invitatii Administratiei Finantelor Publice Dorohoi”, se arata in decizia de atragere a raspunderii solidare 8964/10.08.2011 emisa de ANFP Dorohoi.
De asemenea, in decizia respectiva ANAF l-a ai acuzat pe Rosca ca activele financiare ale Beast Computers au fost transferate catre o alta firma controlata de actualul secretar de stat de la Ministerul Dezvoltarii si anume Oden Trade SRL. ANAF a mai aratat ca Beast Computers avea de incasat de la Oden Trade SRL o factura in valoare de 544.509 lei dar Rosca a facut astfel incat suma sa nu fie incasata. ANAF a aratat ca daca s-ar fi incasat aceasta factura, Beast Computers nu ar fi dat faliment.

Executare oprita de procese

Dupa emiterea deciziei de atragere a raspunderii impotriva lui Rosca, ANAF a si inceput procedura de executare silita. I-au fost poprite conturile din banci si salariile recuperandu-se o parte din prejudiciul total imputat de ANAF adica 121.606 lei. Rosca a contestat in mai multe procese deciziile de ANAF atat cea de angajare a raspunderii cat si actele de executare silit. Procesele – au judecat si se judeca la Tribunalul Botosani, Curtea de Apel Suceava si Judecatoria Iasi. Rosca a pierdut o parte din procese dar a si castigat un dosar de anulare a deciziei ANAF precum si suspendarea executarii silite. Sentintele nu sunt definitive.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.