TORȚIONARUL Alexandru Vișinescu a revenit în spatele GRATIILOR, după operația de ruptură de splină
Justiție Ultima Ora

TORȚIONARUL Alexandru Vișinescu a revenit în spatele GRATIILOR, după operația de ruptură de splină

Alexandru Vișinescu a revenit de la spital în penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa de 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității, din care a executat mai puțin de 3 ani. Torționarul, care în septembrie a împlinit 93 de ani și este cel mai bătrân deținut din România, a ajuns de câteva zile într-o celulă-salon a Penitenciarului Spital Rahova, unde acum este vizitat la pat de avocat și de membri ai familiei sale, scrie Libertatea.

Pentru că se deplasează foarte greu, Vișinescu este ajutat de infirmierii și brancardierii de la Penitenciarul Spital Rahova să meargă la baie.

Torționarul a fost operat de urgență, pe 6 octombrie, la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, pentru că avea fracturi costale și o ruptură de splină după ce ar fi căzut într-una dintre băile Spitalului Penitenciar Jilava.

„I s-a făcut rău, a căzut și s-a lovit cu partea stângă a trunchiului de bordura din faianță unei căzi. Cel mai probabil, coastele fracturate i-au străpuns splina’, ne-au spus surse medicale.

Aproape trei săptămâni într-un spital civil, cu pază la ușa salonului

Alexandru Vișinescu a stat aproape trei săptămâni în Spitalul „Bagdasar-Arseni”, după ce a fost operat.

Deoarece a suferit o intervenție chirurgicală, specialiștii au luat decizia ca, post-operator, cel mai bătrân deținut din România să fie monitorizat în secția de chirurgie a Penitenciarului Spital Rahova.

Diferența fața de Penitenciarul Spital Jilava – unde torționarul era ajutat de un deținut – este aceea că de când a ajuns de la spital la Rahova este sprijinit de infirmierii și brancardierii care sunt pe tură.

„Deținutul internat la secția de chirurgie e într-o stare generală bună, firește raportată la vârsta lui, la intervenția chirurgicală suferită și la starea postoperatorie. Stă mult în pat, nu se deplasează, dar atunci când trebuie să o facă pentru a merge la baie, de exemplu, este ajutat de brancardierii și de infirmierii spitalului Rahova. Când chirurgii vor considera, deținutul Vișinescu va fi transferat din nou la Penitenciarul Spital Jilava’, ne-au spus surse din penitenciar.

Este vizitat în salonul penitenciarului de avocat și familie

De când este la Penitenciarul Spital Rahova, fostul comandant al pușcăriei comuniste de la Râmnicu Sărat a fost vizitat atât de avocatul său, cât și de membri ai familiei. Pentru că este țintuit la pat, întâlnirile care ar fi trebuit să aibă loc la vorbitorul penitenciarului se poartă acum în salonul-celulă, la patul lui Vișinescu, precum într-un spital civil, dar cu respectarea unor reguli de siguranță.

Imediat ce va fi dus înapoi la Penitenciarul Spital Jilava, Alexandru Vișinescu va fi ajutat tot de asistentul deținut care avea grijă de el și înainte ca torționarul să cadă și să își rupă splina.

Acest deținut este cel care, în 6 octombrie, a dat alarma după ce a auzit zgomotul din baia Penitenciarului Spitalul Jilava. În acea zi, Vișinescu a plecat singur la baie, unde a leșinat și s-a lovit puternic. Accidentul a fost confirmat și de reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor, care au subliniat că Vișinescu nu a fost victima vreunei agresiuni.

Fostul torționar este de 2 ani și 9 luni în penitenciar, unde execută 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității. Vișinescu a fost găsit vinovat pentru torturarea fizică și psihică a 138 de deținuți politici care în perioada 1956-1963 au fost încarcerați în penitenciarul pe care l-a condus, dintre care 12 au murit, unul dintre aceștia fiind Ion Mihalache.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.