Senatorii au făcut zid în jurul lui Tăriceanu. Procurorii care i-au făcut dosar penal sunt chemați să dea explicații
Tăriceanu și-a făcut propriul sondaj ca să sară de la 4% la 37%, fără electorat
Justiție Politic Social Ultima Ora

ȘOC. Tăriceanu este acuzat în Dosarul Microsoft – prejudiciu de câteva sute de milioane de milioane de euro

Dosarul „Microsoft” este un scandal de corupție din România în care DNA a cerut, la 26 septembrie 2014, declanșarea procedurilor pentru urmărirea penală a 10 foști miniștri pentru presupuse fapte de corupție privind mai multe contracte de licențe Microsoft pentru școli, în valoare de sute de milioane de euro. Acum, DNA cere Parlamentului aprobarea începerii urmăririi penale asupra lui Călin Popescu Tăriceanu în acest caz.

Dosarul a fost deschis după ce DNA a fost sesizată că în anul 2003, Claudiu Florică – șef al firmei Fujitsu Siemens România – împreună cu Khalil Abi Chanin – patronul firmei Romanel -, importatorul exclusiv al produselor LG și Nicolae Culacov – patronul Omnitech – au început acțiunile de influențare a factorilor de decizie din Guvernul României pentru a se încredința firmei FSC Austria, GesmbH contractul privind închirierea de licențe Microsoft pentru Guvernul României și instituțiile subordonate.

Conform DNA, persoanele anchetate ar fi pretins ca mită 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Primul acord cadru încheiat între Guvernul României și Microsoft a fost în toamna anului 2003, pentru cumpărarea, a 50.000 de licențe pentru calculatoarele din administrația publică centrală.

DNA a solicitat la 26 septembrie 2014 Senatului, respectiv Camerei Deputaților cereri de efectuarea urmăririi penale față de Ecaterina Andronescu (senator), Șerban Mihăilescu(senator) și Valerian Vreme (deputat). La aceeași dată a solicitat Parlamentului European cererea de efectuare a urmăririi penale față de Dan Nica (parlamentar european) și președintelui Traian Băsescu cereri de efectuare a urmăririi penale față de: Adriana ȚicăuGabriel Sandu,Daniel FuneriuAlexandru Athanasiu și Mihai Tănăsescu.

La 3 octombrie 2014, președintele Băsescu a semnat avizul de începere a urmăririi penale în cazul foștilor miniștri. De asemenea, la 13 octombrie, Camera Deputaților a dat aviz pentru începerea urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme. La scurt timp după anunțul DNA, Daniel Funeriu și Valerian Vreme s-au autosuspendat din Partidul Mișcarea Populară (PMP).

La 16 octombrie 2014 DNA a efectuat percheziții la fostul șef al SIE Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri: Dorin CocoșRemus Truică și Nicolae Dumitru, la fostul ministru Gabriel Sandu, fostul consilier prezidențial Dorin Marian, tatăl președintelui COSR, Adrian Petrache, la Fundația Dinu Pescariu și la sediul firmei lui Claudiu Florica, fostul șef al Fujitsu în România. La 29 octombrie 2014, Gabriel Sandu, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan Pinalti au fost arestați preventiv.

Pe 19 noiembrie 2014 plenul Senatului a ridicat imunitatea Ecaterinei Andronescu și lui Șerban Mihăilescu.

Din toată afacerea Microsoft, despre care se presupune că ar fi fost nelegală, oamenii de afaceri Dumitru Nicolae și Dorin Cocoș au fost trimiși în judecată și condamnați la câte 2 ani și 4 luni de închisoare, fostul ministru Gabriel Sandu la trei ani, iar Gheorghe Ștefan, fostul primar din Piatra Neamț, la șase ani. După condamnarea intermediarilor, procurorii trebuie să finalizeze cercetările în dosarul Microsoft cu cei opt foști miniștri, rămas la unitatea de parchet. În luna aprilie 2016, Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, a declarat că se continuă cercetările, iar pentru stabilirea prejudiciului cauzat statului, prin abuz în serviciu, se fac analize financiare.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.