SINDICATE: Incompetența funcționarilor statului a umplut instanțale cu mii de dosare. Ca să scape de treabă, trimit cetățenii la Tribunal
Justiție Politic Social Ultima Ora

SINDICATE: Incompetența funcționarilor statului a umplut instanțale cu mii de dosare. Ca să scape de treabă, trimit cetățenii la Tribunal

Numărul mare de dosare la instanţele româneşti este cauzat de lipsa de pregătire a oamenilor din ministere şi instituţiile centrale, care nu sunt capabili să ia decizii, să-şi asume responsabilităţi şi atunci trimit „totul” în Justiţie, a declarat, joi, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian, Ion Popescu, la Adunarea Generală a Uniunii Europene a Grefierilor (AGUEG) de la Palatul Parlamentului.

SINDICATE: Incompetența funcționarilor statului a umplut instanțale cu mii de dosare. Ca să scape de treabă, trimit cetățenii la Tribunal 1

„Greul îl duce Justiţia, pentru că instituţiile şi ministerele nu sunt hotărâte niciodată să ia o decizie, lucru care nu e corect. Justiţia duce povara nepregătirii celor instituţii, e nevoie de decizie politică ca în ministere şi instituţii centrale să nu mai apară oameni nepregătiţi pentru domeniul respectiv. De la Curtea de Conturi şi până la ultima instituţie, trimit totul la Justiţie şi de aceea dăm în Justiţie cu bolovani din toate părţile. Ar trebui să corectăm o decizie politică, să nu mai avem atâtea procese, că procesele care sunt se datorează indisciplinei care ţine de priceperea din instituţii (…). „, a precizat Popescu.

La rândul său, secretarul Confederaţiei Meridian, Dumitru Fornea, a spus că statutul grefierilor trebuie clarificat prin adaptarea legii în domeniu la cerinţele moderne.

„Vorbim de foarte multă digitalizare, de solicitări deosebite ale cetăţenilor. Cetăţeanul se aşteaptă că merge în instanţă şi îşi rezolvă problemele într-un timp rezonabil, şi nu pe perioada unor ani. Or, grefierii şi magistraţii sunt victimele colaterale ale proastei administrări din România, a unui sistem de administraţie publică ce nu îşi asumă responsabilitatea, pentru că funcţionarului îi este foarte dificil să ia în nume propriu o decizie”, a subliniat Fornea.

Potrivit acestuia, soluţiile la problemele grefierilor români ţin de digitalizare, suplimentarea personalului, educare şi formare profesională şi reorganizarea sistemului de justiţie în aşa fel încât o serie de sarcini pe care acum le face judecătorul să le preia grefierul, mai ales în ceea ce priveşte jurisdicţia necontencioasă, după modelul german al „rechtspfleger”. Prin acest model se rezolvă problema neconflictual, adică grefierul este cel care se pronunţă în astfel de cazuri.

„În primul rând, vrem să vedem care sistem juridic este mai evoluat şi mai eficient pentru justiţiabil. Grefierii din România au propriile lor probleme, încearcă să-şi consolideze statutul profesional, să existe o jurisdicţie independentă a lor, în care munca deosebită pe care o realizează în fiecare zi este recunoscută în instanţe, salarizare, condiţii de muncă, statut social. Vorbim de 8.000 de grefieri la nivel naţional, deficitul de personal este de ordinul miilor, probabil că ar trebui să avem cu un sfert mai mult decât în prezent”, a afirmat Fornea.

Reprezentanţii grefierilor şi ai personalului nejudecătoresc din sistemele de justiţie din Uniunea Europeană, Norvegia, Coreea de Sud, Japonia, Maroc şi Tunisia se reunesc la Bucureşti joi şi vineri pentru a dezbate şi a stabili, în cadrul Adunării Generale a Uniunii Europene a Grefierilor, măsurile care vor fi implementate pentru promovarea profesiilor care contribuie la realizarea unei justiţii independente în serviciul cetăţenilor.

 

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.