SFIDARE. Eliberat din pușcărie pe motiv de boală, Borcea a făcut vacanțe în Capri
Justiție Politic Social Ultima Ora

SFIDARE. Eliberat din pușcărie pe motiv de boală, Borcea a făcut vacanțe în Capri

Eliberat din pușcărie pe motiv că este bolnav, la început de iulie 2018, Cristian Borcea „s-a refăcut” într-o vacanță la Capri. Sindicatul angajaților din penitenciare acuză însă infracțiuni de corupție și fals în cazul permisiilor lui Cristi Borcea, ”deținutul VIP favorizat sub privirile lui Tudorel Toader”. Sindicatul arată că directorul general Marian Dobrică i-a aprobat ilegal 10 permisiuni de ieșire din penitenciar într-un singur an, ceea ce înseamnă 54 de zile de permisie, adică o șesime din sentință.

SFIDARE. Eliberat din pușcărie pe motiv de boală, Borcea a făcut vacanțe în Capri 1 SFIDARE. Eliberat din pușcărie pe motiv de boală, Borcea a făcut vacanțe în Capri 2 SFIDARE. Eliberat din pușcărie pe motiv de boală, Borcea a făcut vacanțe în Capri 3

Cristian Borcea și Valentina Pelinel au petrecut  în Capri, la final de iulie, după cum reiese din pozele postate în mediul online de un apropiat la cuplului, omul de afaceri Nicușor Stan. Borcea a fost eliberat la începutul lunii iulie, din penitenciar. A fost închis în urma judecării dosarului „Transferurilor”.

În imaginile postate pe Facebook se pot vedea Valentina Pelinel și Cristi Borcea, alături de omul de afaceri și iubita acestuia.

Fostul acţionar al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost eliberat condiționat, pe motiv că ar fi bolnav, în 2 iulie, din Penitenciarul Jilava, după 4 ani şi 4 luni de închisoare (din 6 ani și 4 luni, cât i-a dat instanța).

„A fost o perioadă foarte grea, dacă nu aş fi avut familia, pe Valentina, nu ştiu dacă şi cum treceam pentru că este cel mai greu departe de copii, departe de Valentina, pentru că au fost patru ani şi trei luni de sacrificii, de iubire. Fără iubire şi sacrificii nu se putea”, a spus Borcea, la ieșirea din închisoare. Tot atunci el a clamat faptul că timpul petrecut după gratii ar fi lăsat urme și că urmează să consulte un psihiatru.

Iată însă ce spune Sindicatul gardienilor din penitenciare despre ”greutățile„ suportat de Borcea în pușcărie:

”Directorul general Marian Dobrică i-a aprobat deținutului Cristian Borcea nu mai puțin de 10 recompense cu permisiunea de ieșire din penitenciar, în perioadele: 18.06 – 21.06.2017, 06.07 – 11.07.2017, 02.08 – 08.08.2017, 14.09 – 19.09.2017, 01.11 – 06.11.2017, 23.12 – 28.12.2017, 11.02 – 17.02.2018, 07.04 – 14.04.2018, 03.05 – 10.05.2018, 21.06 – 26.06.2018, cu încălcarea prevederilor legale în materie.

Pentru ca aceste recompense să poată să fie acordate ar fi fost necesare cel puțin 800 de credite conform Deciziei 433/2016, în sistemul penitenciar acest lucru fiind practic imposibil, în medie deținuții care se implică în activități sau care lucrează realizând 60 – 80 de credite într-un an, în funcție de programul individual de educație și intervenție psiho-socială.

Pentru a obține aceste credite Cristian Borcea ar fi trebuit să finalizeze 20 de cursuri de calificare sau 10 semestre la nivel universitar. Participarea la 20 – 60 de programe recreative si de asistenta psiho-sociala i-ar fi adus de asemenea aceste credite. 800 de credite ar mai fi putut aduce 40 de luni de munca la un castig mediu de 5 zile/luna, pentru fiecare dintre aceste zile-castig acordandu-se cate 4 credite conform Deciziei 433/2016.

Sigur, in realitate, detinuțul a beneficiat de o combinație de credite din activității recreaționale, educative și muncă, deși are un istoric de afecțiuni medicale pentru care a și fost transportat pentru investigații la spitale din rețeaua Ministerului Sanătății și chiar a fost cazat în spitale penitenciar, ceea ce nu-l recomandă pentru un astfel de efort intelectual și fizic.

In altă ordine de idei, însuși faptul că în această perioadă de 1 an deținutul-vip a beneficiat de 54 de zile de permisie, practic o reducere cu 1/6 a timpului de detentie, face extrem de greu de crezut ca, cel pe care-l descoperim a fi probabil cel mai performant deținut din sistemul penitenciar, să poată să obțină acest număr de credite în mod real.

Este totuși posibil ca, scriptic, creditele să fie consemnate, fiind de așteptat ca directorul Marian Dobrică să încerce să acopere și să premediteze acordarea acestor favoruri pentru deținutul-vip Cristian Borcea, situație ce amintește de episodul favorizării ‘scriitorilor’ din penitenciare când ministrul Tudorel Toader a refuzat să dispună masuri in legatură cu rapoarte de control care au identificat favorizarea unor deținuți-vip.

Cu precizarea că directorul Marian Dobrică beneficiază la acest moment de o împuternicire ilegală, motiv pentru care am și sesizat instanțele competente (Tribunalul București – dosar 28141/3/2018), cerem ministrului Justiției să dispună măsuri urgente pentru stoparea unor astfel de situații pe viitor, urmând ca procurorii anticorupție să stabilească și cum anume a fost ‘motivat’ comisarul șef Marian Dobrică să aprobe, într-un singur an, aceste 10 permisiuni de ieșire din penitenciar pentru deținutul-VIP Cristian Borcea”.

 

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.