Tudorel Toader a declanșat procedura de selecție a noului procuror general
Justiție Politic Ultima Ora

Se feresc de DNA. Ministrul Tudorel Toader nu găsește înlocuitor pentru Kovesi

Nu s-a primit nici o candidatură pentru postul vacant de șef al DNA. Tudorel Toader, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că este convins că luni, ultima zi de înscrieri, vor veni procurori care să-şi depună dosarul. În caz contrar, trebuie să reia procedura.

„În acest moment nu este nici un candidat! Sunt convins de faptul că mâine vom avea candidaturi. În caz contrar se va relua procedura. Procedura se reia şi în situatia în care candidatul/candidaţii înscris/înscrişi este/sunt respins/ respinşi!”, a precizat, pentru MEDIAFAX, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Ministerul Justiției a anunțat pe 9 iulie, la câteva ore de la revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA, că a demarat procedurile de selecție a viitorului procuror-șef anticorupție.

”Ministerul Justiției organizează în perioada 09 – 30.07.2018, selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

Potrivit legii 303/2004 privind statutul magistraților, procedura de numire a șefului DNA presupune conlucrarea ministrului Justiției cu președintele României: ministrul face propunerea, CSM avizează (consultativ), iar președintele numește prin decret. Șeful statului poate refuza nelimitat propunerea făcută de ministrul Justiției.

PSD, ALDE și UDMR au modificat legea privind statutul magistraților în sensul limitării la un singur refuz din partea președintelui României a propunerii făcută de ministru. Actul normativ nu a intrat însă în vigoare și nu produce efecte.

Procurorul general Augustin Lazăr a delegat-o luni, 9 iulie, la șefia DNA pe Anca Jurma (52 de ani) în locul Laurei Codruța Kovesi, potrivit unui comunicat oficial. Până acum, Jurma a fost consiliera Laurei Kovesi. Ea este fiica lui Nicolae Cochinescu, fost procuror-general în 1996-1997 și fost judecător la CCR (2001 – 2010).

Anca Jurma a fost timp de două mandate procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Ea este procuror în DNA din 2002, înainte fiind procuror la Parchetul General.

Jurma a declarat că, sub conducerea sa interimară, ”prioritatea absolută” a DNA va fi ”respectarea normelor procedurale și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor”.

“DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât şi o autoritate naţională anticorupţie (…) Direcţia are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă şi anume combaterea corupţiei la nivel înalt (…) DNA va trebui să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă, atât timp cât România se confruntă cu fenomenul corupţiei”, a mai spus Anca Jurma, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că se va strădui să asigure “un interimat echilibrat” şi i-a mulţumit fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.