Sărbători luminate prin achiziție directă. Cât au plătit primăriile din Alba pe beculețe de Crăciun, fără licitație
Justiție Politic Social Ultima Ora

Sărbători ”luminate” prin ACHIZIȚIE DIRECTĂ. Cât au plătit primăriile din Alba pe beculețe de Crăciun, FĂRĂ LICITAȚIE

Mai multe primării din județul Alba au contractat lucrări de instalare, montare, întreținere și dezinstalare a luminițelor ornamentale de Crăciun și pe focuri de artificii, prin achiziții directe, fără licitație. Este vorba despre primăriile unor orașe, dar și despre cele ale unor comune. În funcție de buget, este vorba despre sume care pot ajunge și la peste 150.000 de lei. O procedură brevetată la nivel național, unde costurile cu achizițiile directe au ajuns, în acest an, la aproximativ 50 de milioane de lei, potrivit unui raport făcut public de USR, scrie alba24.ro.

La Sebeș, contractul botezat ”Lucrări instalare/montare/mentennață/dezinstalare instalații de iluminat ornamental festiv”, încheiat ca urmare a unei cumpărări directe, are valoarea de 155.463 de lei. Contractul a fost încheiat cu ”Elio Industrial” prin Administrarea Patrimoniului Sebeș.

Primăria Aiud, prin Serviciul Public de Interes Local Administrația Patrimoniului Local Aiud, a cumpărat direct ”pachetul de ornamente pentru iluminatul festiv” în valoare de 54.235 de lei.

Ocna Mureș a achiziționat instalații de iluminat festiv în caloare de 20.760 de lei de la Mont Blanc SRL. Banii sunt pentru achiziție, montare, conectare și demontare a instalațiilor de iluminat festiv.

Același furnizor, o altă localitate. Comuna Sântimbru a plătit peste 15.000 de lei pentru serviciile de iluminat festiv. Achiziția, de asemenea, prin cumpărare directă.

Mont Blanc SRL a furnizat beculețele de Crăciun și comunei Hopârta, ca urmare a unui contract în valoare de 11.827 de lei. O sumă ceva mai mica a pus la bătaie într-u contract similar și comuna Unirea: 8.225 de lei.

Tot prin cumpărare directă a închiriat echipamentul pentru iluminatul festiv al satelor care o compun și comuna Ciugud. Firma care a furnizat instalațiile se numește Upper Level SRL, iar prețul achiziției directe este de 44.600 de lei.

Comuna  Șona plătește și ea 19.543 de lei lui Dobârtă Marcel, grație unei  cumpărări directe finalizate în data de 14 decembrie.

37.500 de lei scoate de la buget și comuna Jidvei, bani pe care îi plătește firmei Belmar Prod SRL. Procedura este de asemenea, achiziția directă.

Comuna Șibot a încredințat soarta iluminatului ornamental de Crăciun firmei Electric Power Division SRL. Prețul contractului este de 10.900 de lei, de asemenea, prin cumpărare directă.

Focurile de artificii pentru noaptea dintre ani, vor costa la Blaj 16.806 lei și au fost achiziționate prin cumpărare direct de la firma Artificii Group SRL în data de 12 decembrie.

La Alba Iulia, primăria a organizat o licitație multianuală. Informații cu privire la costurile totale pentru acest an nu sunt încă disponibile, dar anul trecut, instituția a cheltuilt aproximativ 300.000 de euro pentru beculețe, poduri de lumini și alte decorațiuni din Parcul Sărbătorilor de Iarnă și restul orașului, toate doar închiriate.

Dintr-o hotărâre a Consiliului Local Alba Iulia aflăm prețurile pe fiecare element montat în 2018, dar nu și prețul total. Astfel, când priviți luminițele din Alba Iulia trebuie să știți că închirierea unui șir luminos de leduri de culoare roșie, lung de 20 de metri, costă puțin peste 800 de lei, iar o perdea luminoasă de 2 metri lungime și 7 metri lățime, 766 de lei.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.