Klaus Iohannis, reacție incendiară la candidatura lui Dragnea la prezidențiale. ”Asta ne mai lipsea”
Justiție Politic Ultima Ora

Săptămâna groazei: Dragnea la pușcărie, Kovesi revocată, Iohannis suspendat

Începe o săptămână politică extrem de agitată. Scena puterii din România se va modifica radical în urma deciziilor care se vor lua în următoarele zile.

Klaus Iohannis ar urma să anunțe ce decizie a luat în ceea ce o privește pe Laura Codruța Kovesi, în condițiile în care au trecut 10 zile de la publicarea motivării de către CCR. Liderii puterii spun că nu au vorbit despre o posibilă suspendare, dar nici nu exclud acest scenariu.

Pe 30 mai, Curtea Constituțională a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA. Curtea a anunțat, în comunicatul ce a urmat, ce trebuie să facă președintele pentru a înceta acest conflict. Mai precis, pentru prima dată, a indicat clar o măsură: emiterea decretului de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

Președintele nu s-a grăbit însă, anunțând că prima măsură este să aștepte motivarea deciziei Curții. Având în vedere cazurile anterioare, aceasta urma să fie făcută publică în cel mult o lună. Într-un mediu politic tensionat, judecătorii Curții au venit după șapte zile cu documentul, de 133 de pagini, care îi arăta lui Klaus Iohannis unde a greșit în relația cu Tudorel Toader. Și îi indica din nou să emită decretul de revocare a șefei DNA.

Sentința lui Liviu Dragnea și suspendarea lui Iohannis

În mediul politic s-a vorbit foarte intens despre posibilitatea ca cei de la PSD să demareze procesul de suspendare a lui Klaus Iohannis, pe data de 20 iunie. Dacă președintele nu va face un anunț în privința Laurei Codruța Kovesi, atunci PSD ar putea trece la fapte, chiar dacă o serie de lideri politici au precizat că nu ar fi un moment propice.

O eventuală suspendare a președintelui ar veni cu doar o zi înainte de sentința în dosarul lui Liviu Dragnea, de la Înalta Curte. Această decizie a judecătorilor va reseta jocul politic, indiferent dacă vorbim despre o condamnare sau despre o achitare.

În cazul unei condamnări, Liviu Dragnea este terminat politic și foarte probabil va pierde șefia PSD. Cu toate că ar fi o condamnare în primă instanță, pentru Liviu Dragnea ar fi a doua condamnare, după cea din ”Dosarul Referendumul”, iar din punct de vedere politic, liderul PSD ar deveni nefrecventabil.

O eventuală achitare i-ar conferi lui Dragnea aura de om politic invincibil și ar indica o mare victorie a PSD asupra celebrului ”stat paralel”.

Moțiunea de cenzură a opoziției și negocieri pentru SIE

În această săptămână va fi depusă și moțiunea de cenzură a opoziției, care va fi votată săptămâna viitoare. Liderii opoziției mizează pe o condamnare în dosarul lui Liviu Dragnea, ceea ce va aduce o adevărată nebunie în PSD, cu posibilitatea ca mulți parlamentari să migreze, simțind că PSD-ul lui Dragnea se afundă.

Președintele Klaus Iohannis a mutat și l-a propus pe Gabriel Vlase la SIE, asta însă fără ca cei de la PSD să fie consultați. Propunerea Vlase pune PSD-ul într-o situație destul de complicată: dacă îl acceptă, știu foarte bine că loialitatea acestuia este îndoielnică. Pe de altă parte, este greu de explicat cum de parlamentarii PSD nu-și votează un coleg pentru șefia SIE.

Va fi o săptămână extrem de agitată, cu multe evenimente. În culise se trag toate sforile posibile și se joacă așa cum nu s-a mai jucat de mult, din punct de vedere politic. Vom vedea la final cine rămâne în picioare și cine va pica pe câmpul de bătălie.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.