Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei intră pe mâna judecătorilor
Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei intră pe mâna judecătorilor
Justiție Politic Ultima Ora

RĂZBOI. Monica Macovei CHEAMĂ procurorii să se înscrie pentru șefia DNA. ”Trebuie dejucat planul lui Toader de a SABOTA concursul”

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei face apel la procurori să se înscrie în cursa pentru conducerea DNA, menționând că planul lui Tudorel Toader de „a sabota acest concurs trebuie descurajat”.

„Dacă Toader are un plan de a sabota acest concurs prin descurajarea procurorilor cu experiență si rezultate din DNA, aceștia să se înscrie la concurs. Dejucarea planului său este singura soluție, nu numai pentru DNA, ci și pentru țară.

Cu cât sunt mai mulți procurori independenți și profesioniști înscriși la concurs, cu atât îi va fi mai greu lui Tudorel Toader să aleagă o marionetă. Iar dacă va alege o marionetă care va răspunde la telefonul lui Toader sau al vreunui partid, România riscă marginalizarea și irelevanța în Uniunea Europeană, clădită pe principiile statului de drept și independenței justiției.

Ministrul Toader a încălcat principiile democratice ale transparenței decizionale și independenței procurorilor. Principiul transparenței decizionale este prevăzut explicit pentru propunerile ministrului Justiției de numire și revocare a unui procuror-șef și este un principiu democratic care se aplică inclusiv la nivelul deciziei politice. Oricum, atunci când legea nu prevede explicit un principiu democratic și/sau juridic, acesta se aplică, așa cum procedează CEDO, Curtea Europeană de Justiție, Comisia de la Veneția, Comisia Europeană ori Parlamentul European etc.

Toader a afirmat numai că niciunul din cei 4 candidați la șefia DNA, toți cu funcții de conducere, din care 3 procurori chiar din DNA, nu este selectat. La o asemenea respingere în bloc, Toader trebuia să motiveze de ce niciunul nu îndeplinește criteriile de management, experiență în investigarea corupției, integritate, eficiență, independență și rezistență la presiuni politice sau de orice natură. Or, cel puțin cei 3 candidați din DNA au experiența din interior, știu cum funcționează instituția și, cu siguranță, pot identifica unde sunt probleme și unde trebuie îmbunătățită activitatea DNA.

Calitățile unui procuror-șef DNA pot fi evaluate de comisia condusă de ministru, dar numai atunci când în comisie există persoane care vor ca scopul DNA, de identificare și anchetare a marii corupții, să fie atins, precum și un psiholog independent care să evalueze profesionist integritatea, independența, curajul, rezistența la presiuni. Așa cum am procedat și eu când am făcut interviurile pentru conducerea proaspetei înființate DNA.

Dar cu un ministru care a arătat că servește coaliția toxică de guvernare care modifică codurile penale pentru a opri anchetele pentru corupție și pentru alte fapte grave, însoțit numai de doi secretari de stat apropiați PSD, potrivit presei, și care pot pune întrebări numai prin intermediul ministrului, cum să faci o selecție obiectivă și de bună credință pentru a asigura continuarea luptei anticorupție? Toader a mimat transparenta decizională, nespunând, de fapt, nimic în comunicatul de presă prin care a anunțat respingerea în bloc a candidaților, inclusiv a celor trei procurori cu funcții de conducere în DNA.

Toader sugerase, de altfel, anterior interviurilor, că se va concentra în această selecție pe cum interpretează candidații articolul din Constituție care prevede punerea activității procurorilor sub autoritatea ministrului Justiției. Adică, tocmai articolul interpretat de CCR astfel încât să ducă la revocarea Laurei Codruța Kovesi, deschizând calea subordonării politice a procurorilor, așa cum au acuzat mulți magistrați și Comisia de la Veneția, care a criticat argumentele CCR, inclusiv prin încălcarea principiului european al independenței procurorilor.

Legea prevede criteriile principale de numire și revocare, la fel și principiul independenței procurorilor. Dar pe Toader nu îl interesează asta, Toader vrea înapoi, în perioada Năstase-Stănoiu, când populația se plângea că „avem corupție, dar nu corupți”. Românii nu vor asta și au ieșit în stradă pentru independența DNA, care a dus în ultimii 10 ani la politicieni condamnați.

Glasul străzii este „vrem justiție, nu corupție”. Acesta este și glasul Europei. Tocmai de aceea, îi încurajez pe cei 3 procurori din DNA și pe alții care cred în anticorupție și au dovedit constant profesionalism, corectitudine, independență în anchetarea corupției și a infracțiunilor asimilate corupției să nu renunțe și să se înscrie la concurs.

Planul lui Toader trebuie dejucat. Unde nu este justiție independentă, nimic nu este!”, transmite Macovei printr-un comunicat de presa.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.