Augustin Lazăr iese la rampă după acuzațiile de poliție politică primite. Ce dovezi aduce procurorul general
Justiție Politic Social Ultima Ora

”Protocoalele secrete”, luate la puricat de Comisia Europeană, la București

Parchetul General a primit miercuri vizita experților Comisiei Europene. Ei s-au întâlnit cu Procurorul General al României și au discutat, printre altele, despre modificarea codurilor penale, protocoalele din justiție, respectarea drepturilor omului și înființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție.

„Principalele teme abordate în cursul întrevederii au vizat aspecte privind înființarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, modificările aduse Codului penal, Codului de procedură penală și legilor justiției, protocoalele de cooperare încheiate cu Serviciul Român de Informații. Totodată, au fost analizate recomandările din ultimul raport al Comisiei Europene, fiind puse la dispoziția experților indicatori statistici actualizați, din care rezultă progresele înregistrate în combaterea infracțiunilor de corupție, folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, spălare a banilor, evaziune fiscală.

Un alt aspect discutat s-a referit la suspiciunile privind încălcarea drepturilor fundamentale ale omului,  având în vedere cazuri care au fost prezentate public de către mass-media. Referitor la acest subiect, domnul Augustin Lazăr,  procurorul general al PÎCCJ, a arătat că, pentru aducerea la îndeplinire a obiectivelor prevăzute în Strategia Ministerului Public pentru consolidarea dezvoltării și afirmării instituționale în perioada 2017 – 2020, ce prevede ca domeniu prioritar apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în perioada noiembrie 2017 – iunie 2018 s-a desfășurat proiectul ”Protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în faza de urmărire penală”. Proiectul a avut ca obiectiv dezvoltarea responsabilității și profesionalismului în activitatea procurorilor, pentru asigurarea respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale în concordanță cu legea fundamentală a României, cu dispozițiile Convenției (europene) pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, cu jurisprudența C.E.D.O. și a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

În cadrul acestui proiect au fost organizate o conferință națională de deschidere și 6 stagii regionale de pregătire profesională a procurorilor, iar o delegaţie formată din 18 procurori din cadrul Ministerului Public a efectuat o vizită de studii la C.E.D.O. În realizarea acelorași obiective, la data de 26 ianuarie 2018, a avut loc la sediul Curții Europene a Drepturilor Omului o întrevedere între domnul Augustin Lazăr, procurorul general al PÎCCJ și domnul Guido Raimondi, președintele C.E.D.O. Totodată, în ziua de 29 iunie 2018, a avut loc, la Alba Iulia, conferința internațională cu tema ,,Independența și imparțialitatea justiției în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului”, eveniment organizat de PÎCCJ, în cadrul căruia au susținut prelegeri judecătorii C.E.D.O. Iulia Antoanela, Paul Lemmens și Yonko Grozev”, transmite Parchetul General.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.