Primăria București a rătăcit 4,656 milioane de euro din afacerea Ciclop
Justiție Economic Politic Social Ultima Ora

Primăria București a rătăcit 4,656 milioane de euro din afacerea Ciclop

Imobilul Ciclop, de pe Bulevradul Magheru din București, adică buricul României, este părăsit de ani de zile. Service Ciclop SA, firmă care aparţine exclusiv de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), proprietarul clădirii, a intrat în insolvenţă, în mod straniu, deşi avea în cont 3 milioane de euro pentru investiţii, pe lângă care încasa 46.000 de euro pe lună din închirierea unor spaţii. Iar imobilul are acum o situație incertă.

Primăria București a rătăcit 4,656 milioane de euro din afacerea Ciclop 1 Primăria București a rătăcit 4,656 milioane de euro din afacerea Ciclop 2 Primăria București a rătăcit 4,656 milioane de euro din afacerea Ciclop 3 Primăria București a rătăcit 4,656 milioane de euro din afacerea Ciclop 4 Primăria București a rătăcit 4,656 milioane de euro din afacerea Ciclop 5 Primăria București a rătăcit 4,656 milioane de euro din afacerea Ciclop 6

În 1989, înainte de împuşcarea lui Ceauşescu, firma Ciclop avea nouă subunităţi şi era singura societate de service auto de elită din România. Reprezentanţele tuturor mărcilor de autoturisme occidentale, de la Volvo la Mercedes, figurau la Ciclop.

După 1990 firma a trecut la Consiliul General, iar municipalitatea încasa la bugetul local toate beneficiile, lăsând societăţii doar banii pentru investiţii.

Primăria București a rătăcit 4,656 milioane de euro din afacerea Ciclop 7

Conform salariaţilor societăţii, care au dorit să nu li se divulge identitatea, din vânzarea câtorva locaţii Ciclop a strâns, până în anul 2007, suma de 3 milioane de euro, bani puşi de o parte pentru viitoarele investiţii. Totodată, societatea primăriei a închiriat câteva spaţii de pe urma cărora a încast – şi încasează – 46.000 de euro pe lună.

Cei aproxiamtiv 250 de angajaţi aveau contracte de muncă pe cote procentuale, adică aveau un salariu minim pe economie şi restul era procent din ceea ce aduceau societăţii. Cu alte cuvinte  totul era gândit în aşa fel încât muncitorii să-şi producă singuri salariile, ba mai mult, să acopere salariile celor de la birouri şi, pe lângă acestea, să aducă şi un profit primăriei. Vânzările şi închirierile de spaţii intrau la altă categorie, erau beneficiu curat.

Primăria București a rătăcit 4,656 milioane de euro din afacerea Ciclop 8 Primăria București a rătăcit 4,656 milioane de euro din afacerea Ciclop 9

Externalizarea serviciilor a triplat cheltuielile

În anul 2007 consilierii au hotărât să mute sediul central din Bd. Magheru nr. 6-8, din cauză că imobilul era revendicat. S-a optat pentru modernizarea unui alt sediu Ciclop, din Şos. Giurgiului. Aşa ”s-a intrat” în contul de 3 milioane de euro destinat investiţiilor. De asemenea, au fost externalizate serviciile de contabilitate, serviciul juridic şi cel de cadre, cheltuielile cu aceste servicii triplându-se automat.

Indiferent de cheltuielile mai sus menţionate, societatea ar fi trebuit să mergea totuşi pe profit, ţinând cont de chiria lunară de 46.000 de euro pe care o încasa şi pe modul de salarizare al angajaţilor.

Cu toate acestea, în noiembrie 2010, conducerea firmei a dat afară 40 de muncitori, pe motiv că trebuie reduse cheltuielile salariale, iar pe 1 august 2011 Ciclop a intrat în insolvenţă pentru că nu şi-a plătit furnizorii.

Se urmărim puţin banii… Din august 2007 până în august 2011, adică în 36 de luni, Ciclop a încasat, doar din chirii, suma de 1.656.000 de euro. La aceasta adăugăm cele 3.000.000 de euro pentru investiţii şi obţinem 4.656.000 de euro tocaţi în doar trei ani, în condiţiile în care salariaţii se susţineau singuri. Cum? Nu s-a întrebat nimeni!

Între timp, adică după ce s-a declarat insolvenţa, Ciclop a plătit 200.000 de euro pentru renovarea subunităţii de pe strada Ruică. Apoi au fost daţi afară încă  40 de muncitori, pentru reducere de cheltuieli. Apoi alții și alții, iar astăzi Ciclop este un fel de firmă-fantomă a CGMB.

Reamintim că bani despre care vorbim sunt publici, adică aparţin, sau au aparţinut, bugetului local al Muncicipiului Bucureşti.

Cum se poate justifica absenţa sumei de 4.656.000 de euro? Consiliul General al Municipiului Bucureşti  încă nu a furnizat un răspuns.

Primăria București a rătăcit 4,656 milioane de euro din afacerea Ciclop 10

A fost primul imobil european contruit pe role antiseismice

După cutremurul din 1977, autorităţile comuniste au luat la puricat toate dosarele imobilelor din centrul Bucureştiului. Atunci s-a aflat că blocul Ciclop a fost construit în 1929 de o anume familie Mihăescu pe un teren cumpărat de la familia Bragadiru.

A fost primul imobil din Europa contruit antiseismic pe role. În acest moment Ciclopul şi Intercontinetalul sunt singurele clădiri din Bucureşti care au role de preluare şi diminuare a mişcărilor telurice.

După anul 1990 documentele privind blocul ciclop au dispărut din arhive, dar au apărut câţiva pretinşi urmaşi ai familiei Bragadiru care au cerut imobilul, deşi familia Bragadiru nu avea nicio legătură cu clădirea.

Până în anul 2001 instanţa a respins cererile acestora de retrocedare a clădirii, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, pe motiv că nu au prezentat acte legale de moştenitori ai clădirii. Totuşi, Primăria Capitalei a emis Decizia nr. 112/28.09.2001, prin care se dispune restituirea în natură a imobilului Ciclop către moştenitori. Cu hârtia de la Primărie aceştia s-au dus din nou în instanţă. Deocamdată blocul a fost evacuat de societatea Ciclop. Iar clădirea este pustie de ani de zile…

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.