Modificări-bombă în Codurile penale! Se interzic comunicările din dosare! 1
Justiție Ultima Ora

Modificări-bombă în Codurile penale! Se interzic comunicările din dosare!

Comisia Iordache a adoptat câteva modificări importante la Codurile penale. Una dintre ele se referă la interdicția de a fi comunicate date din dosare iar alta la înlocuirea termenului „suspiciune rezonabilă”cu „indicii temeinice”.

“În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţile publice referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul acestor proceduri şi nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea ar fi fost condamnate”, se arată în amendamentul propus de PSD şi UDMR şi adoptat în Comisia care discută modificările la Codurile penale.

De asemenea, o altă modificare prevede că, “dacă organele judiciare au comunicat public date şi informaţii privind începerea urmăririi penale, luarea unor măsuri preventive sau trimiterea în judecată a unei persoane, acestea sunt obligate să comunice în mod similar şi soluţiile de achitare, clasare sau încetare a procesului penal, după caz”.

Un amendament al Ministerului Justiţiei, adoptat în unanimitate, elimită „suspiciunea rezonabilă” şi o înlocuieşte cu „indicii temeinice”. „Acțiunea penală se pun în mișcare și se exercită când există probe din care rezultă indicii temeinice că o persoană a săvârșit o infracțiune și nu există cazuri care împiedică punerea în mișcare sau exercitarea acesteia”, se arată în articolul 15.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.