Guvernul mai ciupește un ban de la cetățena: Sticle și borcane
Justiție Social Ultima Ora

La fiecare final de an, ”HOȚII FLĂMÂNZI” invadează magazinele alimentare. Fură mâncare, de la salamuri la brânzeturi, pentru Sărbători

”Cine nu are un agent de pază să-și angajeze! Urgent!”, cam așa ar trebui să sune avertismentul către cei care au în grijă magazine alimentar. Un butic, un minimarket. Și asta pentru că, sărbătorile de iarnă aduc cu ele nu numai spiritul Crăciunului, ci și un val de infracțiuni mărunte ce au ca țintă doar produsele alimentare și băuturile expuse la raft.

În termeni oficiali, juridici, asemenea infracțiuni care țintesc buticurile de cartier sau chiar marile magazine se numesc furturi la raft. Însă, în limbajul nescris, ele au fost botezate furturi ale sărăciei pentru că prada este întodeuna un salam sau o băutură. Mai scumpă sau mai ieftină, în funcție de poftele de moment ale infractorului mărunt care se pregătește, în felul său, pentru masa de Crăciun sau pentru cea organizată la trecerea dintre ani.

Unii ”găinari” și-a făcut ascunzători chiar în magazinele prădate

Atacul poate să fie ”opera” unei singure persoane care se duce țintă la rafturile cu mâncare și băutură și, bazându-se doar pe propria îndemânare – fără a fi ”asistat” -, subtilizează produsele dorite pe care le ascunde sub haine. Unii dintre infractorii mărunți împinși de foame spre hoție, și-au creat ascunzători printre rafturi unde lasă produsele pe care urmeză să le fure și fac chiar mai multe drumuri în magazinul prădat pentru a-și recupera marfa. Pentru a nu atrage atenția asupra sa, ”găinarul” lasă totuși ceva în coșul de cumpărături, un produs etrem de ieftin, pe care îl plătește când ajunge la casă.

Familii întregi ies la furat de mâcare și băutură. Prada e ascunsă în buzunare croite sub haine

Există situații, și nu puține la număr, în care agenții de pază ai magazinelor alimentare au de-a face cu grupuri care, de regulă, sunt formate din rude sau membri ai aceleiași familii. Spre deosebire de ”lupii singuratici” care se bazează doar pe propriile calități și simțuri – iuțime de mână, tupeu, știința de simți pericolul -, bandele de hoți de mâncare și băutură au un stil aparte de a acționa. În grup, fiecare are misiunea lui, dar toți lucrează pentru ca unul să poată să fure. ”Cei care operează în grup se răspândesc prin magzin. Mimează că verifică o mulțime de produse. Orice. Doar ca să-ți distrgă atenția, să te obosească vizual. Te pimbă de colo-colo pentru că se lasă deconspirat cu bună știință. De furat, fură doar unul, maximum doi. Ceilalți sunt de decor. Îi asigură hoțului liniștea unui furt. Cele miamulte astfel de atacuri sunt de sărbători, cînd magazinele sunt extrem de aglomerate”, explică agentul de pază al unui magazin de cartier din Capitală.

Partenerul perfect al ”găinarilor”: legea foarte blândă

Cei mai mulți ”găinari” sunt prinși fie la ieșirea din magazin cu produse îndesate în buzunare speciale croite pe sub haine sau chiar la raft. Băuturi, salamuri, carne ambalată, o icră…Poate ceva produse cosmetice dacă hoțul e ceva mai răsărit și vrea să facă și un ban. Majoritatea susțin că fură de foame! Că nu au ce să pună pe masă de sărbători! Unii au căzut în mâinile agenților de pază chiar și de mai multe ori într-o săptămână pentru că hoțul știe că legea blândă e de partea lui. O scurtă anchetă,  poate câteva scatoalce după ceafă încasate de la agenți și e iar pe stradă. De fapt la furat, în magazin. ”Cifrele arată că, în fiecare zi, în  Capitală se raportează aproximativ 20 de asemenea furturi la raft. Adică vorbim de câteva mii comise pe an. Doar mâncare și băutură pentru consum propriu. Și ceva cosmetice. Au fost foarte puține cazuri când s-a dovedit că furtul avea legătură cu infracțiunea de contrabandă. Toți spun că fură de foame. Infractorii au învățat că, dacă paguba e mică, nu prea au ce să pățească. Plătesc și gata. Sunt liberi. Fenomenul e în scădere, dar există”, ne-au explicat surse judiciare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.