De ce VREA Iordache AMNISTIE. Deținuții din penitenciare ”nu au greșit atât de mult”
Justiție Ultima Ora

Iordache vrea sa îl scape pe fostul președinte Ion Iliescu de pușcărie

Iordache vrea sa îl scape pe fostul președinte Ion Iliescu de pușcărie

Amendament la Codul penal, favorabil lui Iliescu, în dosarul Mineriadei, adoptat în comisia ”Iordache”. Deputații și senatorii juriști au decis ca cei care acoperă integral prejudiciul material, în timpul urmăririi penale sau al procesului de judecată, atunci să poată beneficia de circumstanță atenuantă și să scape de închisoare. Modificarea s-ar aplica și în dosarul Mineriadei, unde fostul președinte, Ion Iliescu, este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.

Parlamentarii din comisia specială care elaborează legile din domeniul justiției au adoptat un amendament care i-ar fi favorabil fostului șef al statului.

  1. d) acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracțiune, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanță într-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei. Circumstanța atenuantă nu se aplică în cazul săvârșirii următoarelor infracțiuni, dacă nu au produs un prejudiciu material: tâlhărie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice.

Legea actuală nu prevede  posibilitatea ca prejudiciul să fie plătit și în cursul judecății, ci doar în până la primul termen de judecată, adică cel deja depășit în dosarul ”Mineriada”.

Modificarea adoptată de senatorii și deputații din comisia specială privind legile din domeniul justiției s-ar aplica și în dosarul ”Mineriadei”, unde fostul președinte, Ion Iliescu, este acuzat de infracțiuni contra umanității. Astfel, dacă prejudiciul ar fi acoperit de cei din dosar, aceștia ar scăpa de închisoare.

De aceeași infracțiune sunt acuzați și fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu, iar amendamentul le-ar fi și lor favorabil.

Dosarul este judecat, în prezent, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.

Comisia specială condusă de Florin Iordache a început, joi, dezbaterile pe Codul penal, unde cel mai controversat articol este cel referitor la abuzul în serviciu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.