Încă un PROTOCOL subteran! SIE și SRI, artizani încă din 1998 ai unui "Grup Operativ Central" 1
Justiție Ultima Ora

Încă un PROTOCOL subteran! SIE și SRI, artizani încă din 1998 ai unui „Grup Operativ Central”

Un protocol semnat în 1998 între SRI, SIE, Ministerul Justiției, Ministerul Public, Ministerul de Interne și Ministerul Finanțelor, prezentat de Lumea Justiției, prevede înființarea unui Grup Operativ Central, care avea printre atribuții și efectuarea de acte de urmărire penală.

Este vorba despre „Protocolul privind cooperarea intre Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe si Ministerul Finantelor in domeniul combaterii criminalitatii organizate si coruptiei” semnat in decembrie 1998 de ministrul Justitiei, Valeriu Stoica, Procurorul General al Romaniei, Mircea Criste, ministrul de Interne, Gavril Dejeu, directorul SRI, Costin Georgescu, directorul SIE, Catalin Harnagea si ministrul Finantelor Decebal Traian Remeș.

Astfel, prin protocolul semnat in 1998, sub paravanul luptei cu coruptia si criminalitatea, puterea politica din perioada 1998-2000 a pus bazele Unitatii Nationale Interforte – Grupul Operativ Central care era condus de procurorul sef al Sectiei anticoruptie, urmarire penala si criminalistica al PICCJ. Si nu doar atat! La nivelul fiecarui parchet de curte de apel a fost infiintat un „Grup operativ teritorial”, condus de procurorul sef al Sectiei anticoruptie, urmarire penala si criminalistica a parchetului curtii de apel. Atat „Grupul operativ central”, cat si „Grupurile operative teritoriale” aveau drept atributii „concentrarea, analiza, evaluarea si valorificarea informatiilor referitoare la criminalitatea organizata si coruptie; realizarea de controale si verificari de specialitate, in mod independent si in colective mixte; si efectuarea actelor de urmarire penala, dispuse de procuror”, iar, la fel ca si in cazul Protocolului semnat in 2009 intre PICCJ si SRI, protocolul semnat in 1998 prevedea formarea unor echipe mixte, arată luju.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.