Hoții brățărilor dacice au fost achitați, după 9 ani de procese 1
Hoții brățărilor dacice au fost achitați, după 9 ani de procese
Justiție Ultima Ora

Hoții brățărilor dacice au fost achitați, după 9 ani de procese

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat miercuri sentința în dosarul cunoscut opiniei publice ca „Aurul dacic” în care au fost trimise în judecată 11 persoane acuzate că au descoperit și traficat ilegal piese arheologice din situl Sarmizegetusa Regia, printre care și celebrele brățări dacice de aur.

„Instanţa admite recursurile declarate de inculpaţii Deak Alberto Ioan, Groza Ioan Petru, Ceia Iulian, Nedelcu Mugur Niu, Magda David, Zerkula Mihai, Hidişan Ciprian State, Nistor Florin Ioan, Nedelcu Ion, Vasinca Ileana Sabina şi Nistor Adrian Marcel împotriva deciziei penale din 18 decembrie 2013 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori”, a informat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, potrivit adevarul.ro. Sentința este definitivă.

Judecarea dosarului a început în 2005, la Tribunalul Hunedoara, iar mai multe infracțiuni de care au fost acuzați inculpați în acest caz s-au prescris până la sentința Curții Supreme.

Pedepsele date de Înalta Curte:

Potrivit sursei citate, în cazul lui Iulian Ceia s-au prescris infracțiunile de tăinuire în formă continuată și violare de domiciliu și a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal.

Ciprian Hidișan- condamnare la 6 ani și 4 luni de închisoare pentru infracţiunile de furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural și de lipsire de libertate în mod ilegal.

Ion Nedelcu – condamnare la 5 ani de închisoare pentru infracţiunea de furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural.

Adrian Nistor- condamnare la 6 ani și 2 luni de închisoare pentru infracţiunile de furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural și de proxenetism.

Florin Nistor-  condamnare la 5 ani de închisoare pentru infracţiunea de furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural.

Mugur Nedelcu- condamnare la 5 ani de închisoare pentru infracţiunea de furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural.

Mihai Zerkula- condamnare la 5 ani de închisoare pentru infracţiunea de furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural.

David Magda- condamnare la 5 ani de închisoare pentru infracţiunea de furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural.

Ioan Groza- condamnare la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal.

Alberto Deak- condamnare la 2 ani de închisoare pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal.

Ileana Vasinca- a încetat procesul penal împotriva acestia în urma decesului inculpatei.

Magistrații Curții Supreme au menținut celelalte dispoziții ale Curții de Apel Alba Iulia. Potrivit sentinței din 18 decembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia „obligă pe inculpaţii Hidişan Ciprian State, Nedelcu Ion, Nistor Ioan Florin şi Nistor Adrian Marcel să restituie părţii civile (statului român, prin Ministerul Culturii – n. red.) în natură bunurile sustrase sau să plătească acesteia, în solidar, contravaloare sumei de 1.115.760 Eur în lei la data plăţii. Obligă pe inculpaţii Magda David, Zerkula Mihai, Nedelcu Mugu Niu şi Ceia Iulian să restituie părţii civile bunurile sustrase sau să plătească acesteia, în solidar, contravaloarea sumei de 446.304 Eur, în lei la data plăţii, inculpatul Ceia Iulian în limita sumei de 223.152 Eur ( contravaloarea în lei la data plăţii)”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.