FERMIERI, ATENȚIE! RASELE DE CÂINI pentru care VI SE FACE DOSAR PENAL!
Justiție Politic Social Ultima Ora

GUVERNARE VIGILENTĂ: CIOBANII VOR FI BĂGAȚI ÎN PUȘCĂRII DACĂ AU RASE DE CÂINI ”ILEGALE”

Ciobanii care dețin câini au de îndeplinit noi reguli! Poliția Română anunță că există riscul de amenzi usturătoare sau dosar penal dacă nu se supun noilor reguli care îi obligă să se informeze despre obligaţiile pe care le au în ceea ce priveşte deţinerea unui astfel de câine, scrie agrointel.ro.

Pe site-ul Asociaţiei Chinologice sau al poliţiei sunt informaţii despre rasele de câini vizate, precum şi clasificarea lor. Poliţia Română spune că cei care au astfel de câini sunt obligaţi să-i înregistreze la poliţie, după ce, în prealabil, au obţinut documente de la Asociaţia Chinologică, care stabilesc rasa şi categoria din care fac parte animalele. În plus, proprietarii sunt obligaţi să castreze animale, în special câinii de atac, dar şi să cumpere asigurări de răspundere civilă, pentru că există situaţii de risc şi trebuie ca eventualele pagube să fie acoperite.

Baza legală pentru derularea activităților cu câini periculoși sau agresivi este constituită din prevederile O.U.G. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și ale Legii nr. 60/2003 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2002.

Conform legislației, prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii:

a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Prin câini agresivi se înţelege orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei.

De asemenea, ei au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română şi o declaraţie pe propria răspundere. Schimbarea adresei, pierderea sau decesul unui câine periculos se anunță în termen de 48 de ore, la sediul poliției.

Se interzice:

• organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii;
• importul sau comercializarea câinilor din rasele de mai sus;
• reproducţia câinilor care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională;
• abandonarea câinilor.

În 2018, în urma controalelor, au fost identificaţi 32.000 de câini neînregistraţi oficial, astfel că proprietarii au fost amendaţi ori s-au ales cu dosare penale.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.