UN FOST ȘEF ANAF ACUZĂ: GUVERNUL A BĂGAT MÂNA ÎN BANII FIRMELOR. EXECUTIVUL ESTE AMENINȚAT CU PROCESE
Justiție Politic Social Ultima Ora

Fostul şef al ANAF face acuzații uluitoare: PSD dă un tun de 200 de milioane de euro pe buzunarele cetățenilor

Fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu, dezvălui pe Facebook dedesubturile unei afaceri legate de casele de marcat. De obligativitatea înlocuirii aparatelor vor beneficia firme din sfera de influență PSD. Această măsut nu va aduce însă beneficii vreuni producător de case de marcat din România și nici nu va avea impact în reducerea evaziunii. Iată explicația fostului șef ANAF:

”In anul 2014, Ministerul Finantelor Publice a initiat OUG 91 prin care a fost introdusa obligativitatea inlocuirii treptate a caselor de marcat cu rola jurnal cu aparatele de marcat cu jurnal electronic (AMEF).

In noiembrie 2015, cu Legea 267 se instituie obligatia, pentru agentii economici care incaseaza integral sau partial, cu numerar sau carti de credit/debit, contravaloarea bunurilor/serviciilor livrate catre populatie, de a utiliza AMEF.

La sfarsitul lunii august 2017, guvernul Tudose, la propunerea MFP, condus de memorabilul Ionut Misa, introduce OG 13 prin care se stabileste in principal calendarul noilor termene obligatorii de introducere a AMEF, si anume:

-contribuabilii mari si mijlocii (in numar de cca 27.000, utilizatori de cca 500.000 de case de marcat) sunt obligati sa foloseasca doar AMEF incepand cu 1 iunie a.c.;

-contribuabilii mici (in numar de cca. 300.000, utilizatori de cca. 400.000 de case de marcat) sunt obligati sa foloseasca doar AMEF incepand cu 1 august a.c.; tot de la aceasta data se interzice comercializarea caselor de marcat cu rola de hartie.

In noiembrie 2017, cu HG 804 se modifica si completeaza Normele metodologice pentru aplicarea OUG nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal, aprobate prin HG nr.479/2003 prin care se definesc in principal:

-operatiunile pentru care operatorii economici trebuie sa utilizeze AMEF si exceptiile de la aceasta regula (comertul ocazional, vanzare de timbre, etc.)

-tipurile de AMEF: cu structura inchisa, izolate sau conectate la calculator, computerizate, imprimante fiscale,etc.;

-sigilarea memoriei fiscale;

-continutul bonurilor fiscale;

-gestiunea Registrului de evidenta AMEF, s.a.

CONTEXT

Masura introducerii AMEF a devenit o prioritate dupa operationalizarea ANTIFRAUDEI, structura de control operativ, odata cu asumarea reducerii accelerate a evaziunii fiscale de catre guvernul Ponta.

Datele “descarcate” din jurnalele electronice AMEF in serverele ANAF, supuse prelucrarii aplicatiilor de analiza de risc, ar fi permis utilizarea resurselor ANTIFRAUDEI in controale bine targhetate pentru identificarea imediata a evazionistilor. Conectarea AMEF la serverele ANAF ar fi permis “supravegherea” permanenta a fiscalizarii operatiunilor.

Nefiscalizarea operatiunilor la scara larga este cea mai extinsa metoda de evaziune fiscala dar si cea mai greu de instrumentat/dovedit ulterior.

Urgenta adoptarii  obligatiei  dotarii cu AMEF era bazata si pe experienta recenta a unor tari din vecinatatea Romaniei (cum ar fi Croatia, Ungaria, Serbia,etc.) care au implementat cu succes acest sistem.

INTRAREA IN SCENA A LOBBY-istilor

Imediat ce a fost asumata masura introducerii AMEF, in mod firesc au aparut “lobbystii” sau “agentii de influenta” pe la portile MFP/ANAF, ale Ministerului Comunicatiilor, la avizatorul tehnic Institutul de Cercetare-Dezvoltare in Informatica, la Guvern, etc.

Va rog sa observati ca am scris mai sus “in mod firesc” si va asigur am fost usor malitios! Vorbim despre o piata pusa in carca operatorilor economici intr-un termen scandalos de scurt de peste 200 de milioane de euro!!!

Pe scurt, rolul acestor persoane, altfel politicoase si excelent pregatite profesional, era de a-si promova inca din faza de reglementare caracteristicile propriilor produse si de a grabi introducerea masurii. Acestea sunt faptele pe care, cu malitiozitate indulgenta, le putem considera firesti.

Nefiresc, daca nu ilegal de-a dreptul, este atragerea unor oficialitati din MFP si alte structuri guvernamentale in acest proces. Acestia aveau sa devina extrem de vocali in mass-media sau pe la tot soiul de seminarii-sindrofii, prezentand introducerea AMEF ca fiind panaceul universal anti-evaziune.

De fapt acestia au facut posibila CACEALMAUA de astazi, pe care v-o prezint in continuare si care ii costa de-i ustura la piele pe operatorii din economia reala si CARE NU ADUCE BENEFICII NICIUNUI PRODUCATOR DE CASE DE MARCAT DIN ROMANIA si nici NU VA AVEA IMPACT IN REDUCEREA EVAZIUNII.

IMPLICAREA ANAF

Aceasta “revolutie tehnica antievaziune” a fost prezentata in repetate randuri celor doua categorii de specialisti din cadrul ANAF: cei din domeniul IT, care trebuiau sa asigure suportul tehnic al stocarii si prelucrarii informatiilor si cei de la ANTIFRAUDA si INSPECTIE FISCALA, ca principali beneficiari ai noilor informatii dobandite operativ.

In toate aceste prezentari, s-au exagerat de multe ori efectele benefice ale introducerii AMEF.

Fara a avea pretentia vreunei specializari in materie, m-am documentat si am fost deseori prezent la discutiile cu specialistii din domeniu, inclusiv cu colegi de la alte administratii fiscale europene cu experienta in implementarea acestei masuri. FARA O INFRASTRUCTURA IT/COMUNICATII ALOCATA, O CAPACITATE DE ANALIZA/PRELUCRARE A DATELOR SI PERSONAL DEDICAT EXCLUSIV, masura nu face altceva decat sa genereze costuri (atat ANAF, dar mai ales agentilor economici) fara nici un efect palpabil in cresterea  fiscalizarii!!!

Asadar, cand inca mai eram la ANAF, in 2015 am pregatit un program de achizitii IT dedicat acestei masuri a carui cost estimat era de cca 6-8 mil eur intr-o prima etapa. Va asigur ca mult mai putin (circa o treime) din ce cheltuise o administratie fiscala dintr-o tara vecina!

Dar avea sa se pogoare peste ANAF, nebunia dosarelor penale facute la comanda…

OARE DE CE OR FI PUS TUDOSE&MISA CARUTA INAINTEA CAILOR?

“Lobby-ul” a continuat sa preseze, inclusiv prin vocea unor guvernamentali, pe intreg parcursul anilor 2016 si 2017.

Vai, avem evaziune pentru ca se opune ANAF-ul introducerii AMEF! Vai, daca introducem AMEF ne creste ponderea colectarii in PIB cu 3-5%! Vai, daca nu ar fi tembelii aia de la ANAF, care se opun totdeauna ideilor novatoare ale seminaristilor din hoteluri scumpe, sa vedeti ce colectare am avea… si alte variatiuni pe aceasta tema.

In tot acest timp achizitiile IT in ANAF au fost de zero lei. Pe intreaga perioada tehnocrata (mari adepti ai AMEF) si psd-ista deopotriva! Dupa cum stiti sistemul IT MFP este in cvasi-colaps…

Mai mult, aveau sa transfere directia IT din ANAF la MFP, sub denumirea pompoasa Centrul National de Informatii Financiare caruia aveau sa ii aloce, pentru tot sistemul IT al ANAF/Trezorerie suma ridicola de 12 milioane de lei pentru investitii pentru intreg anul 2018, necheltuit vreun leu pana astazi!!

Nici vorba sa se pregateasca cu ceva pentru capacitatatea de stocare – prelucrare a informatiilor furnizate prin eventuala conectare a AMEF.

Dar, obligam operatorii economici, intr-un termen imposibil de respectat, sub amenintarea unor sanctiuni foarte dure, sa cheltuie sume imense pentru procurarea AME. De unde ? De la cei care detin aproape un cvasi-monopol in Romania, si care au batatorit cararile spre Guvern/MFP/MCSI: niscaiva firme bulgaresti!

ODISEEA UNEI FIRME ROMANESTI PRODUCATOARE DE AMEF

Cand vad propaganda PSD-ista atat de preocupata de binele capitalului romanesc  ma cam apuca greata numai cand imi aduc aminte de acest exemplu.

Dar ca sa intelegeti cum stau lucrurile in alte state, membre UE sau nu, aflati ca in Croatia, Ungaria sau Serbia, spre exemplu, atat producerea cat si sistemul IT dedicat prelucrarii informatiilor colectate prin intermediul AMEF sunt efectuate preponderent cu firme autohtone cu costuri mult reduse pentru agentii economici fata de ceea ce se intampla la noi.

Cunosc cel putin o firma romaneasca care a batut la toate usile posibile inca din 2010 incoace. L-a abordat pana si pe fostul premier Grideanu, bun cunoscator  al “operatiunii” AMEF. Au facut o interventie cu propuneri concrete remarcabile si cu mult mai putin costisitoare pentru agentii economici, dintre care enumar:

  • Producerea de AMEF cu dispozitiv GPRS INCORPORAT, ca model national de referinta, la Timisoara;
  • Lansarea unui program RABLA prin care utilizatorii caselor de marcat actuale sa fie incurajati sa achizitioneze AMEF-uri cu costuri evident mult reduse;
  • Realizarea unui proiect pilot si utilizarea capacitatii de CLOUD de la ICI Bucuresti pentru a reduce costurile ANAF cu capacitatea de stocare.

Aceste propuneri meritau a fi incurajate macar ca si proiect pilot.

Degeaba!…Lobby-istii isi facusera pe deplin datoria!

SITUATIA ACTUALA

Asa cum deja mass-media a anuntat,  termenele impuse de lege agentilor economici nu pot fi respectate si vor fi prorogate prin OUG zilele acestea.

CONCLUZIA

De aceea, solicit in calitatea mea de contribuabil roman, guvernului PSD sa prelungeasca aceste termene cu minimum 18 luni, timp minim necesar dotarii MFP/ANAF si realizarii proiectului national pilot poate chiar in parteneriat public privat.

In caz contrar, acuz public conducerea MFP, MCSI si pe primul ministru (pe cel de facto, adica pe Dragnea Liviu Nicolae), de faptul ca toata actiunea dotarii obligatorii a operatorilor economici cu AMEF nu a avut drept scop decat imbogatirea firmelor bulgaresti cvasi-monopoliste si a inca 2-3 firme cu capital francez, Italian si cehesc!!!

Si aceasta pentru ca “descarcarea” periodica catre ANAF prin unitati de memorie externa atasate acestor AMEF nu este decat o gaselnita, de rasul curcilor, in plin secol 21, pentru a face “utile” modelele avizate  si a le baga pe gatul agentilor economici.

Neconectarea la serverele ANAF/CLOUD ICI si nebaleierea randomizata a AMEF-urilor va face complet insignificant impactul acestei masuri in cresterea colectarii.

Dar…cu siguranta… va produce o gaura majora in buzunarul romanilor!”

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.