Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, în sprijinul economiei rurale românești    
Justiție Sănătate Social Ultima Ora

Declarație ȘOC: ”Fructele și legumele intră în România doar cu o foaie pe care scrie: a se consuma pe răspunderea furnizorului”

Declarația aparține lui Gheorghe Vlad, legumicultor din Vidra, fost președinte al Confederației Asociațiilor Țărănești din România. Se referă, desigur, la otrăvurile care se importă pe post de produse alimentare, fără să fie verificate de nimeni. Acesta este adevărul!

Declarație ȘOC: ”Fructele și legumele intră în România doar cu o foaie pe care scrie: a se consuma pe răspunderea furnizorului”

Știați că aproximativ 60% din legumele și fructele pe care le cumpără consumatorul român sunt de import. Știați că  multe sunt furajere, de calitate nutritivă foarte slabă pe care le cumpărăm însă la preț de calitate extra?

Mai țineți minte de scandalul din luna mai, cand un lot de cireșe din Turcia a intrat în marile magazine cu o etichetă pe care scria ”Tratat cu Imazilil și Thiabendazole – coaja nu s erecomandă pentru consum”? Da, erau cireșe otrăvitoare puse în consum cu nesimțire, pe etichetă fiind menționat că sunt otrăvitoare! Ați auzit să fi fost sancționat coneva? Nu! Asta pentru că insitutțiile guvernamentale carear trebui să ne protejeze de asemenea importuri nu fac nimic, absolut nimic!

”De mai bine de un an, noi, legumicultorii din organizațiile interprofesionale am cerut instalarea la intrările în Românai a punctelor de control ANSVSA (Autoriatea Sanitară și Veterinară n.r.) și ANAF. Nu există așa ceva la granița României. Pericolul este dublu: asupra consumatorilor și asupra agriculturii. Substanțele acre apar pe etichete fac fructele mai rezistente în tip, dar îmbolnăvesc consumatorul. Dar mai este ceva: în cazul cireșelor, de pildă, acestea pot aduce în țară o boală specifică plantei, cireșului, iar dacă se întâmplă așa ceva nu mai mâncăm cireșe românești ani mulți de aici înainte. Știți cu ce act sanitar intră acum legumele și fructele în țara noastră? Cu o foaie pe care scrie: a se consuma pe răspunderea furnizorului. Știe furnizorul ce conține frunctul sau leguma? Se mai poate face ceva după ce consumatorul s-a îmbolnăvit? Nu ar fi mai bine să le stopăm la graniță, în special în cazul produselor extracomunitare?”, ne-a spus Gheorghe Vlad  legumicultor din Vidra, fost președinte al Confederației Asociațiilor Țărănești din România.

Citiți și:

Fermierii acuză: 60% din legumele consumate de români sunt “furajere”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.