Cristian Diaconescu
Justiție Ultima Ora

Cristian Diaconescu, despre evaluarea lui Lazăr: Mi se pare straniu. De ce nu atacă nimeni protocoalele în instanță?

Fostul ministru al Justiției, Cristian Diaconescu, crede că anunțul lui Tudorel Toader despre evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr, este cel puțin straniu.

„În contextul desfasurarii anchetelor penale dupa incidentele violente in care se pare ca ar fi implicate institutii ale statului, din data de 10 august, mi se pare straniu. Atat timp cat ministrul Justitiei nu anunta despre ce probleme manageriale ar fi vorba, chestiunea devine extrem de complicata”, a declarat Diaconescu sâmbătă pentru RFI România.

Fostul ministru considera „straniu faptul ca absolut nimeni dintre cei care critica aceste protocoale nu a facut un gest minim si anume de a ataca vreunul din aceste protocoale in contencios administrativ (…).

Nu stiu in ce masura activitatea domnului Lazar poate fi evaluata din punct de vedere profesional, in orice caz nu de ministrul Justitiei, ci de CSM, din cate stiu eu, dar mergand mai departe, nu stiu in ce masura argumentele legate de incheierea unui astfel de protocol, nu-l cunosc, nimeni nu a iesit public sa spuna ca a fost prejudiciat, ar putea reprezenta un argument de neprofesionalism de catre procurorul general”.

Asa cum a avertizat sâmbătă, ministrul Justitiei Tudorel Toader a decis sa declanseze evaluarea procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar, motivand protocolul „secret” semnat de seful Ministerului Public cu SRI in 2016.

In urma unei proceduri similare de evaluare a activitatii manageriale, ministrul Toader a facut propunerea care a dus la revocarea Lauei Codruta Kovesi de la sefia DNA.

Ministrul promite ca rezultatele evaluarii, insotite de eventuale propuneri, vor fi facute publice in termen de cel mult 30 de zile.

Joi seara, Darius Valcov, consilier al premierului Viorica Dancila, a postat pe pagina sa de Facebook un protocol de colaborare intre SRI si PICCJ, referitor la „cooperarea pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin”, incheiat in decembrie 2016.

Ulterior, SRI si Parchetul General au venit cu precizari publice.

Liviu Dragnea a folosit postarea lui Valcov pentru a lansa noi atacuri la adresa procurorului general, Augustin Lazar, si a SRI.

Opozitia a sesizat imediat ca aici poate fi vorba despre un pretext pentru a declansa o procedura de demitere a lui Augustin Lazar, asa cum s-a intamplat cu Laura Codruta Kovesi, fosta sefa DNA. Mai ales ca in aceste zile se lucreaza intens la Parchetul General pentru a face lumina in cazul protestului din 10 august, mai exact cine a dat ordinele care au dus la violentele jandarmilor si cine i-a adus pe huligani in Piata Victoriei.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.