Augustin Zegrean fostul președinte al CCR
Augustin Zegrean fostul președinte al CCR
Justiție Politic Ultima Ora

Augustin Zegrean, după motivarea CCR: ”Președintele poate să stabilească singur când o face”

Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a declarat, joi, că judecătorii CCR ar fi trebuit să îi dea Președintelui un termen de punere în aplicare a deciziei de revocare a procurorului șef al DNA deoarece știau că acest nu există în lege.

Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, sa declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că deciziile Curții sunt obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial însă, în acest caz, nu există un termen până la care președintele Klaus Iohannis este obligat să emită actul de revocare al șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

“Deciziile Curții sunt obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial. Acum, cu punerea în aplicare, lucrurile sunt puțin mai complicate. În situația legilor, care sunt declarate neconstituționale prin decizia Curții, legea din momentul acela 45 de zile este suspendată și dacă în termenul acesta de 45 de zile Guvernul sau Parlamentul, după caz, nu pun legea în acord cu decizia Curții, legea nu se mai aplică, se scoate din legislația activă. În situația aceasta, de conflict juridic de natură constituțională, nu există un termen prevăzut în Constituție și nici în lege, în care cel care este declarat de Curte în conflict, fiind autorul conflictului, să găsească soluții de ieșire din conflict. Sigur în situația de față, Curtea Constituțională a găsit soluția și a dictat-o prin dispozitivul hotărârii când a spus că președintele emite decizie de revocare din funcție a procurorului general dar, dacă tot a spus asta, puteau să fac un pas mai departe și să spună în cât timp pentru că știau că nu există un termen în care lucrul acesta trebuie făcut. Deci, este la latitudinea președintelui, la înțelepciunea președintelui când să facă sau dacă face acest lucru. Președintele poate să stabilească singur când o face”, a declarat Augustin Zegrean.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.