Ziua Internațională pentru dreptul la adevăr privind drepturile omului 1
Ziua Internațională pentru dreptul la adevăr privind drepturile omului
Externe Ultima Ora

Ziua Internațională pentru dreptul la adevăr privind drepturile omului

În fiecare an, la data de 24 martie, este sărbătorită Ziua internaţională pentru dreptul la adevăr privind încălcări flagrante ale drepturilor omului şi pentru demnitatea victimelor.

Această zi a fost instituită de către Adunarea Generală a ONU la 21 decembrie 2010, în amintirea monseniorului Oscar Arnulfo Romero, ucis la 24 martie 1980, după denunţarea încălcărilor drepturilor omului în cazul celor vulnerabili din El Salvador, notează site-ul www.un.org. Arhiepiscopul Oscar Arnulfo Romero s-a opus oricărei forme de violenţă, promovând protejarea vieţii şi demnitatea umană.

Dreptul la adevăr este deseori invocat în cazul încălcărilor flagrante ale drepturilor omului, în situaţii ce includ răpiri, dispariţii, acte de tortură sau chiar execuţii, rudele victimelor solicitând să afle adevărul cu privire la aceste acte de violenţă, la circumstanţele în care au avut loc, la cei care au luat parte la ele, dar şi la motivele care au dus la săvârşirea lor.

Într-un studiu derulat în anul 2006, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului a concluzionat că dreptul la adevăr cu privire la încălcarea flagrantă a drepturilor omului reprezintă un drept inalienabil şi autonom, iar fiecare stat are datoria şi obligaţia să protejeze şi să garanteze drepturile omului, să deruleze investigaţii eficiente şi să garanteze compensaţii. În raportul din anul 2009 asupra dreptului la adevăr, acelaşi Birou a identificat metode eficiente pentru implementarea acestui drept, în ceea ce priveşte informaţii de arhivă sau înregistrări, dar şi programe pentru protecţia martorilor.

Ziua internaţională pentru dreptul la adevăr privind încălcări flagrante ale drepturilor omului şi pentru demnitatea victimelor este celebrată în memoria celor care au căzut victime ale încălcărilor drepturilor omului şi pentru a promova, totodată, importanţa dreptului la adevăr şi la dreptate. De asemenea, această zi este marcată în semn de omagiu pentru cei care şi-au devotat viaţa sau şi-au pierdut viaţa în lupta pentru promovarea şi pentru protejarea drepturilor omului şi, nu în ultimul rând, în semn de recunoaştere şi de apreciere a muncii şi a valorilor care l-au ghidat pe arhiepiscopul Oscar Arnulfo Romero, din El Salvador, în misiunea sa a proteja viaţa şi demnitatea umană, denunţând orice formă de violenţă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.