Aţi văzut filmul Pocahontas? Ştiaţi că John Smith, iubitul indiencei, a fost, în realitate, căpitan în armata lui Mihai Viteazul?
Externe Ultima Ora

Aţi văzut filmul Pocahontas? Ştiaţi că John Smith, iubitul indiencei, a fost, în realitate, căpitan în armata lui Mihai Viteazul?

13 Mai 1607: Au fost puse bazele primei colonii englezești în Lumea Nouă, de către căpitanul John Smith și un batalion de soldați debarcați în Virginia, la Jamestown. Care este povestea lui John Smith? Numele de Pocahontas este cunoscut din câteva filme – unul de desene animate, celebru – despre o poveste de iubire dintre o indiancă din America şi John Smith, un aventurier european. Înainte de a muri, John Smith a scris o carte de memorii în care menţionează, pe lângă povestea de iubire, şi faptul că a fost căpitan de mercenari în armata lui Mihai Viteazul. Numele de Pocahontas este cunoscut din câteva filme – unul de desene animate, celebru – despre o poveste de iubire dintre o indiancă din America şi John Smith, un aventurier european. Înainte de a muri, John Smith a scris o carte de memorii în care menţionează, pe lângă povestea de iubire, şi faptul că a fost căpitan de mercenari în armata lui Mihai Viteazul.

Aţi văzut filmul Pocahontas? Ştiaţi că John Smith, iubitul indiencei, a fost, în realitate, căpitan în armata lui Mihai Viteazul?

Povestea englezului John Smith, ecranizată de patru ori până acum,  este menţionată în memoriile sale, intitulate  ”Adevărul despre călătoriile, aventurile şi observaţiile căpitanului John Smith în Europa, Asia, Africa şi America, între anii 1593 şi 1629”.
Aici, Smith menţionează că a fost, timp de doi ani, căpitan în oastea lui Mihai Viteazul. Mai mult, ataşamentul lui Smith faţă de domnitorul valah s-a dovedit atât de puternic încât nici după moarte fulgeratoare a lui Mihai Viteazul englezul nu renunţă să servească interesele valahe. Astfel, în anul 1602 Smith se afla în rândurile oştenilor lui Radu Şerban, luptând alaturi de acesta atât împotriva turcilor cât şi împotriva domnitorului moldovean Ieremia Movilă. După mai multe aventuzi în Balcani, Turcia şi Rusia, Smith traversează Ocenaul Atlantic pentru a pune bazele primei colonii engleze în America de Nord.

Aţi văzut filmul Pocahontas? Ştiaţi că John Smith, iubitul indiencei, a fost, în realitate, căpitan în armata lui Mihai Viteazul?Aţi văzut filmul Pocahontas? Ştiaţi că John Smith, iubitul indiencei, a fost, în realitate, căpitan în armata lui Mihai Viteazul?
La un moment dat, John Smith este capturat de tribul Powhatan, iar conducătorul acestui trib îl condamnă la moarte. Aici începe povestea de dragoste, ale cărei ecranizări au prins foarte bine la public.
Pocahontas era fata şefului de trib din zona Virginia care, pe la 1607, l-au capturat pe Smith. Înainte de  momentul execuţiei, fata s-a aruncat peste prizonier şi a spus că vrea să-l ia de soţ, salvându-i astfel viaţa.

Aţi văzut filmul Pocahontas? Ştiaţi că John Smith, iubitul indiencei, a fost, în realitate, căpitan în armata lui Mihai Viteazul?
Conform datelor cunoscute, Pocahontas a fost creştinată ulterior şi botezată cu numele de ”Prinţesa Rebecka”, deoarece regele englez Iacob I a adus-o la curtea sa dându-i titlul de prinţesă indiană.
Povestea vieţii tumultoase a aventurierului englez poate fi găsită, în limba română, în cartea „Curiozităţi sălăjene“, scrisă de Gyorfi Deak Gyorgy.

Vă prezentăm cele mai importante evenimente istorice ale zilei de 13 mai:

  • 1497: Papa Alexandru al VI-leaîl excomunică pe Girolamo Savonarola.
  • 1515: Sora regelui Henric al VIII-lea al Anglieiși văduva regelui Ludovic al XII-lea al Franței, Maria Tudor, se căsătorește oficial cu Charles Brandon, Duce de Suffolk, deși erau căsătoriți în secret de trei luni.
  • 1607: Au fost puse bazele primei colonii englezești în Lumea Nouă, de către căpitanul John Smithși un batalion de soldați debarcați în Virginia, la Jamestown.
  • 1787: Căpitanul Arthur Phillip părăsește Portsmouth, Anglia, cu unsprezece vase pline cu condamnați pentru a înființa o colonie penală în Australia.
  • 1846: Statele Unitedeclară război Mexicului; începutul războiului mexicano-american.
  • 1860: Bătălia de la Catalafim: trupele conduse de Giuseppe Garibaldiînfrâng armata napoletană.
  • 1861: Astronomul australian John Tebbutt descoperă cometa C/1861 J1, una din cele mai mari comete ale secolului al XIX-lea.
  • 1888: Cu pasajul din Lei Áurea(„Legea de aur”), Brazilia abolește sclavia.
  • 1905: Margareta Geertruida Zelle apare pentru prima dată în Paris, ca dansatoarea Mata Hari. Dansul ei cu vălul are un mare succes încă de la început.
  • 1917: La Fatima, important loc de pelerinaj din Portugalia, trei copii, cu vârste între 7 și 10 ani, susțin că ar fi avut viziuni cu Fecioara Maria. În 1930aceste viziuni au fost recunoscute de Biserica Catolică, iar în locul respectiv s-a ridicat o biserică.
  • 1940: Al Doilea Război Mondial: Începe cucerirea Franțeide către Germania, armata germană traversează Meuse. Winston Churchill ține faimosul discurs „sânge, trudă, lacrimi și sudoare” în Camera Comunelor.
  • 1940: Regina Wilhelmina a Țărilor de Josîși părăsește țara pentru Marea Britanie după invazia nazistă. Prințesa Juliana își duce copiii în Canada pentru siguranță.
  • 1943: Al Doilea Război Mondial: Lipsită de sprijin eficient de la Berlin, armata germanădin Africa de Nord (Afrika Corps), sub conducerea mareșalul Erwin Rommel, capitulează în fața aliaților.
  • 1960: Prima ascensiune a vârfului Dhaulagiri, Nepalcel de-al șaptelea munte ca înălțime din lume.
  • 1969: La Kuala Lumpur, Malaeziaau loc revolte rasiale, cunoscute mai târziu sub numele de „Incidentul din 13 mai”.
  • 1981: A avut loc, la Roma, tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-leade către turcul Mehmet Ali Ağca.
  • 1989: Grupuri mari de studenți ocupă Piața Tiananmen și încep greva foamei.
  • 1995: Britanica Alison Hargreaves în vârstă de 33 de ani devine prima femeie care cucerește Everestulfără oxigen sau ajutor de la șerpași.
  • 2005: Masacrul de la Andijan, Uzbekistan.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.