VIOLENȚE la Barcelona între separatiștii catalani și poliție
Externe Ultima Ora

VIOLENȚE la Barcelona între separatiștii catalani și poliție

Ciocniri între poliție și separatiștii catalani, sâmbătă, în centrul Barcelonei, la o manifestație organizată în semn de protest față de un nou marș al poliției spaniole, care cere salarii mari.

Separatiștii au aruncat cu vopsea în polițiști, acoperind scuturile oamenilor legii, dubele de poliție și pavajul din piața centrală în culori vii. Protestatarii au mai aruncat cu proiectile în polițiști, care au recurs la bastoanele din dotare pentru a-i ține la distanță.

Poliția catalană locală a intervenit anterior pentru a forma un cordon, după ce un separatist a aruncat cu vopsea purpurie asupra unui bărbat care nu lua parte la marșul a aproximativ 100 de persoane, în semn de susținere a poliției spaniole. Polițiștii au folosit bastoane pentru a respinge separatiștii și a despărți grupuri inamice, scrie Agerpres.

‘Fac apel la calm. Acest oraş a apărat întotdeauna dreptul tuturor de a-şi exercita drepturile şi libertatea de exprimare’, a declarat pentru postul de radio catalan primarul Barcelonei Ada Colau.

Separatiștii s-au adunat într-o piață din centrul Barcelonei în care mulți și-au petrecut noaptea, cu scopul de a obliga Guvernul regional să modifice traseul marșului susținătorilor poliției spaniole.

Tensiunile cresc în Catalonia, o regiune situată în nord-estul Spaniei, înaintea marcării unui an, luni, de la referendumul ilegal pe tema independenței provinciei, organizat de parlamentul regional. Referendumul provocat violențe, după ce membri ai poliției naționale spaniole și Gărzii Civile au intervenit împotriva alegătorilor, rănind sute de oameni.

Totodată, poliția a mai intervenit, în urmă cu două săptămâni, la Barcelona, capitala regiunii, pentru a despărți participanții la două manifestații – separatiști catalani și unioniști spanioli.

Guvernul separatist catalan le cere autorităților centrale să autorizeze un vot pe tema succesiunii.

Sondaje și alegeri recente arată că cei 7,5 milioane de locuitori ai regiunii sunt împărțiți în tabere aproape egale pe tema succesiunii.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.