UE și SUA: Arabia Saudită explică nesatisfăcător cazul Khasoggi
Jamal Khashoggi
Externe Ultima Ora

UE și SUA: Arabia Saudită explică nesatisfăcător cazul Khashoggi

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat sâmbătă că nu este satisfăcut de explicaţiile Arabiei Saudite privind circumstanţele morţii ziaristului Jamal Khashoggi, informează Reuters. Trump, aflat în statul american Nevada, a adăugat într-un dialog cu presa că este posibil ca prinţul moştenitor al tronului de la Riyad, Mohammed bin Salman, să nu fi fost la curent cu decesul, scrie Agerpres,.

Şefa politicii externe a Uniunii Europene, Federica Mogherini, a apreciat că informaţiile care apar despre moartea lui Khashoggi sunt „profund tulburătoare, inclusiv încălcarea şocantă a Convenţiei de la Viena din 1963, privind relaţiile consulare”. Comunicatul ei, citat de Reuters, a fost urmat unei declaraţii similare a ministrului francez de externe, Jean-Yves Le Drian. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a solicitat la rândul său mai multe detalii privind cazul.

„Uniunea Europeană, ca şi partenerii săi, insistă asupra necesităţii continuării unei anchete riguroase, credibile şi transparente, care să elucideze corespunzător circumstanţele uciderii şi să asigure răspunderea completă a celor vinovaţi”, a declarat Mogherini.

Ziaristul saudit Jamal Khashoggi, stabilit în Statele Unite, a murit pe 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Autorităţile saudite au recunoscut acest fapt abia sâmbătă, iar versiunea lor oficială este că în consulat a avut loc o altercaţie între Khashoggi şi persoane a căror identitate nu a fost încă precizată de procurori. Nu se ştie ce s-a întâmplat cu cadavrul jurnalistului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.