Ucraina se pregăteşte să înfiinţeze prin lege Tribunalul Anticorupţie
Externe Ultima Ora

Ucraina se pregăteşte să înfiinţeze prin lege Tribunalul Anticorupţie

Decizia politică privind crearea ultimei verigi din inelul instituţiilor necesare pentru lupta anticorupţie este declarată la toate nivelurile în Ucraina. Au fost create deja Agenţia Naţională pentru prevenirea corupţiei, cu rol de prevenţie, Biroul Naţional Anticorupţie, cu rol de investigare, conform Radio România Actualități. 

Legea privind crearea ultimei instituţii necesare, Tribunalul Anticorupţie, este în parlament, în Rada Supremă. S-au discutat aproape 1.200 din amendamentele aduse. Mai sunt cam 800. Se aşteaptă ca în sesiunea de săptămâna viitoare, această lege să obţină votul final.

Olena Prokopenko: „În acest moment, din păcate, chiar în cazurile investigate cu succes de Biroul Naţional Anticorupţie, când se ajunge în instanţele nereformate, procesul de judecată trenează şi nu se ajunge la o sentinţă corectă. Noi considerăm că Tribunalul va închide acest clivaj şi va face să răspundă oficialii corupţiNe aşteptăm ca legea să fie votată săptămâna viitoare. Considerăm că amendamentele propuse pot să nu corespundă recomandărilor Comisiei de la Veneţia. La elaborarea acestei legi a fost solicitată consultanţa Comisiei de la Veneţia„.

Olena Prokopenko este de părere că la formularea legii care se va vota în a doua lectură ar trebui să se ţină cont de aceste recomandări, care privesc în special transparenţa selecţiei judecătorilor curţilor anticorupţie, prevăzută a se face cu participarea crucială a unor consultanţi internaţionali.

Prim-ministrul Groisman consideră că a a fost eliminată corupţia din achiziţiile publice, din procurarea de medicamente, a fost asanat sistemul bancar. A început privatizarea companiilor de stat, proces blocat timp de aproape patru ani.

Ajutorul financiar pe care Ucraina îl primeşte de la UE este direct legat de mersul reformelor. Astfel, un pachet de 600 de milioane de euro a fost condiţionat sau mai degrabă comensurat de 21 de reforme, din care au fost aplicate 17 în termenul convenit, astfel că ultima parte din susţinerea financiară este blocată.

Printre condiţiile încă neimplementate este verificarea declaraţiilor electronice de avere ale funcţionarilor, procedură reglementată, dar numărul declaraţiilor verificate este infimă.

Singurul tip de susţinere financiară din partea UE care nu este condiţionat este ajutorul umanitar pentru zona de est a Ucrainei, în care este în desfăşurare un conflict.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.